Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Политолог от ДБ: ИТН казаха, че виждат в тъмното, загасиха лампите и започнаха да се блъскат в стените

Мрежата

Политолог от ДБ: ИТН казаха, че виждат в тъмното, загасиха лампите и започнаха да се блъскат в стените

Снимка:

Антони Герасимов, политолог, член на „Демократична България“

Картинката, която цял ден ще ви изскача в нюзфийда.

Единствената партия, която бележи ръст е ДБ, което е абсолютно резонно имайки предвид, че в 46-ото Народно събрание държанието им е балансирано и до голяма степен следват заложените принципи в програмата си. Затова ми се иска да направя коментар за останалите резултати от проведеното социологическо изследване, а не толкова за напредъка на ДБ.

ГЕРБ-СДС излизат на първо място и в това няма нищо неочаквано. Редицата лесни топки, които се подадоха към тях в парламента, бяха изиграни по почти перфектен начин. Хаосът, който ИТН успяха да вкарат в Народното събрание, отлично кореспондира с предизборния слогън на обединението и всяка малка криза в парламента прелива вода във воденицата на ГЕРБ-СДС.

Така абсолютно заслужените атаки за полицейското насилие не успяха да изиграят ключовата роля за делегитимирането на ГЕРБ, защото радикалният стремеж за антисистемност, преобразувал се в антидържавност, на ИТН направи така, че подобни мегаскандали да изглеждат като реваншизъм и игра на дребно. Цялата тази нестабилност все още сдържа административния вот в ръцете на ГЕРБ, защото последните, които ще се отрекат от Борисов, ще са масата държавни служители, които играят на сигурно.

ИТН губят най-много и това не е нещото, което трябва да ни учудва. Да заявиш, че можеш да виждаш в тъмното и след това да изгазиш всички лампи в стаята, за да започнеш да се блъскаш в стените повече от всички останали, е рецепта за понижаване на подкрепата. ИТН нямат твърд електорат, което прави резултатите им изключително нестабилни и чувствителни към моментни събития. Може би това, което представят като политически продукт, ще бъде припознато от определен електорален сегмент като най-добро поведение, но за трайни резултати и втвърдяване на електората се изисква последователност и относителна предвидимост - нещо което засега липсва при ИТН.

Въпреки риска БСП да бъдат четвърта политическа сила предполагаемите им резултати са доста добри. Низходящият тренд на партията е отдавна потвърден и всяко задържане на нивата на електорална подкрепа от предходните избори е своеобразен успех. Дългите години игра на фалшива опозиция бяха направили всяко изказване на БСП от трибуната по-скоро протоколно, отколкото политически ангажиращо. Особената конфигурация в днешния парламент им позволи до известна степен да се реабилитират и да достигнат отново до електоралните си маси с това, което правят най-добре - ляв популизъм.

ДПС - Да, добре. Те са ясни.

ИБГНИ - С две думи - борба за оцеляване. Ако някой спре кафето на Мая, то най-вероятно за една седмица резултатите ще бъдат точно на червената линия.

„Възраждане“ - Абсолютно очакван резултат. Провалът на другите патриотични формации, добре структурираната популистна реторика на Костадинов, отдръпването на по-патриотично настроения електорат от ИТН и не на последно място - добре стегнатите трол армии във ФБ дават резултат. „Възраждане“ прави това, което липсва на ИТН. Изграждат твърд електорат с ясни послания, които не подлежат на компромис. За съжаление някои влага страшно много усилия и ноухал, за да вкара в играта на голямата политика деструктивен елемент като Възраждане.

Всичко изкоментирано дотук важи и при различни резултати. Дори и ИТН да бъдат втори, ИБГНИ повишат малко резултата си или ГЕРБ спаднат с още 1%, описаното политическо поведение по-горе си остава актуално и ще оказва влияние върху резултатите им.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още