Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Политолог: Проектът „Петков-Василев“ е под егида и обслужва стратегията за разширяване на властта на Радев по типа Путин

Мрежата

Политолог: Проектът „Петков-Василев“ е под егида и обслужва стратегията за разширяване на властта на Радев по типа Путин

Снимка:

От Фейсбук профила на политолога Цветанка Андреева

Стратезите, които разработиха прототип за президент по поръчка на Решетников, а впоследствие със съдействието на БСП инсталираха успешно Радев в президентството , днес рекламират политическото бъдеще на Асен Василев и Кирил Петков в нов проект и като част от демократичната общност.

Симптоматично е, че се търси място на новия проект „Петков-Василев“ в демократичното пространство, въпреки че те са ясно обвързани с левия президент Радев. Проектът им неслучайно трябва да се инсталира в дясно, а не в ляво. Първо, за да делигитимира и обере вот от протестните формации и второ, за да изглежда техен съмишленик, чрез който после лесно да се обединят с БСП по схемата „няма ляво, няма дясно“. Същото неидентифицирано идеологически мнозинство би избрало и Радев за втори президентски мандат.

Проектът „Петков-Василев“ е под егида и обслужва стратегията за разширяване на властта на Радев по типа Путин - президент, Медведев - председател на путиновата партия „Единна Русия“.

Няма никаква друга логика проектът „Петков-Василев“ да бъде изигран като самостоятелен партиен субект, освен разширяване влиянието и фокуса на властта на Радев в законодателната власт.

Партия в добре функциониращите демократични системи не се създава защото някои имат положителен рейтинг за три месеца. Партията представлява определена социална група, която ясно се идентифицира с икономически очаквания и социално-културни нагласи. Партията има система от политически възгледи и идеология. Тя има организация и структури. Проектът „Петков – Василев“ не може да е партия в политически и социален смисъл. Това са просто едни успешни образи в краткосрочен властови период, които ще бъдат експлоатирани с политически цели, но няма да създадат трайна политическа организация в българската партийна система. Ще имат временно присъствие, без трайна партийна следа.

Проектът „Петков-Василев“ не носи никаква идеология. Въпреки че са /Кирил Петков/ учредители на една от ярките протестни формации, те не остават в нея, а заслепени от временното си величие тръгват да сформират нов, пореден проект. Това говори две неща: 1/ не разбират и не спазват механизмите и политиката в демокрацията 2/обслужват с образите си друг център на власт.

Как точно ще постъпят любимците на Радев предстои да видим, но една е сигурната прогноза – обществената любов ще се стопи в трудностите на властта, защото харесването не означава дългосрочно доверие за управление. Вероятността Радев да ги употреби така, както се опита да използва протестните партии, е съвсем реален вариант.  

 


Коментари (11)

attropo Крайно време е такива продажни ГОВЕДА като хаскьовското кауньче да бъдат изритани от България!Завинаги!
01.09.2021 12:12 / Отговор
набл Не мога да разбера какво им е "успешното" на тези двамцата?Василев успешно измамил инвеститорите и съдружниците си и дописвал списъка на засегнатите българи от закона "Магнитски" в разрез с всички български и европейски закони.Петков пък вече три месеца успешно лъже, че не е канадски гражданин, подписва декларация с невярно съдържание и се подиграва с конституцията и законите в страната ни.Май това е единственото "успешно" нещо което са направили.
01.09.2021 12:30 / Отговор
Виж ти И тая с мисъркаджийския коментар как разкри такива строго засекретени тайни. Сигурно ще е хвърлила един боб или е гледала на скъсан менискус.
01.09.2021 13:17 / Отговор
Анастас #
ДСБ-арския Тъпунгерат гласува с настървение за Мутрата Радев
и с още по педераско настървение гласуваха за Манолова => кмет на София.

- Ко ньйеее !!??

(препикаващокостовашкитеминетчии)
01.09.2021 15:02 / Отговор
Еврлин Зеленият чорап сътвори всичката тази кал ! Дежурните му коленичеха .. ама че ГНУС !!!
01.09.2021 16:32 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още