Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Поразяващата уста, Червеното острие, Пчеличката Мая, Тефлоновата Мая… Мая, която чисти всичко

Мрежата

Поразяващата уста, Червеното острие, Пчеличката Мая, Тефлоновата Мая… Мая, която чисти всичко

Поразяващата уста, Червеното острие, Пчеличката Мая, Тефлоновата Мая… Мая, която чисти всичко - Tribune.bg
Снимка:

Коментар на „24 часа“

Поразяващата уста, Червеното острие, Пчеличката Мая. Зад всички тези прякори е Мая Манолова. Едва ли в политиката има друг с толкова много. А към тях 55-годишната юристка с разпознаваемия тембър в последно време може да добави и още един - Тефлоновата Мая.

Причината е, че каквито и скандали да е имала в политическата си биография назад в годините, нито един май не ѝ се залепи, нито замърси. И сега Мая е в нов образ, в нова роля, тотално изчистена от всички “петна”. Вероятно причината до голяма степен е в това, че се хвърля във всяко нещо наистина с неизчерпаема енергия, която чисти старата ръжда.

Изчисти се от скандалните Братя Галеви, за контакти с които неведнъж бе подозирана от политическите си опоненти преди години и дори наричана “сестра Галева”.

“Нито съм им била адвокат, нито са работили за мен, но за ГЕРБ - да. Те са работили за техните кампании”, отговори на удара Манолова преди 2 години.

Сама огласи своята съществена роля в издигането на кандидатурата на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС, когато през 2013 г. започнаха протести срещу тази кандидатура. Определи гласуването си тогава като грешка и обясни, че си е взела урок за 3 неща - да не поема чужда вина, че може да бъде употребена и че не си струва да си в партия, ако това ще ти коства компромиси със съвестта. Всъщност дори извади известни дивиденти, заявявайки: “Аз предложих Пеевски”, с обяснението, че щом никой мъж в БСП не се осмелява да го направи, тя поема чуждата отговорност. По това време лидер на столетницата беше Сергей Станишев.

Изчисти се от спомена за Костинбродската афера, която шумно огласи с любезното съдействие на колегата си Бареков. “Това си беше афера на ГЕРБ и Борисов, с която те се готвеха да манипулират вота. Това, което направих аз, бе да сигнализирам прокуратурата”, оправда се Манолова, след като фактите показаха, че няма проблем с бюлетините за вота.

Изчисти се от реалната подкрепа, която получи от ГЕРБ, за да стане омбудсман през 2015 г. Политическата мълва носеше тогава, че Манолова лично е помолила Борисов, за да се махне от парламента, а като аргумент натежало тежкото заболяване, с което се бореше по онова време. Тя обаче никога не потвърди тези слухове. Дори напротив - упорито отричаше да има договорена подкрепа от ГЕРБ. Направи го, като напомни, че тогавашният шеф на парламентарната група на управляващите Цветан Цветанов е показал бюлетината си в полза на нейния опонент Константин Пенчев. Но не отрече, че е получила подкрепа и от колеги от ГЕРБ, които ѝ се обадили да я уверят, че са гласували за нея по съвест. Самият Цветанов също беше чист - депутатите на ГЕРБ бяха чули очевидно лидера Борисов, а неговият заместник очевидно демонстрира, че е твърдо против червеното острие на БСП в парламента.

Изчисти се от БСП. Формално с партията се раздели, когато стана омбудсман. Истината обаче е, че бе

силно огорчена от нежеланието на Корнелия Нинова да я издигне за кандидат-президент

през лятото на 2016 г., въпреки че имаше впечатляващ брой номинации от червените структури по места. Вътрешно-партийната конкуренция между нея и Илияна Йотова за поста държавен глава беше повече от сериозна. В крайна сметка Нинова откри Румен Радев, а Йотова стана вице на летеца, кацнал изненадващо на “Позитано” 20.

Пак президентският пост раздели в навечерието на последните дни Корнелия и Мая. Първата забави публичната подкрепа на БСП за втория мандат на Радев, а втората побърза да го направи, за да е ясно кои са играчите зад президента сега.

Така и не стана ясно кога официално Мая сложи точката в отношенията си с БСП, но на местните избори през 2019 г. обяви, че е независим кандидат в София. А Инициативният комитет, който я издигна, събра партии от целия спектър и много граждански сдружения и комитети. Едва ли щеше да стигне толкова далеч обаче без подкрепата на БСП в София. Отиде на балотаж с Йорданка Фандъкова и събра 189 176гласа, което бе 45,13%.

Толкова се беше засилила към стола на Фандъкова, че чак сега се разбра колко близка е с иначе десните момчета от “Спаси София”. Оня ден Методи Лалов от “Демократична България” в оправдателен режим защо не си партнира с Бонев разкри новина - че той е бил застъпник на Мая в парламентарния вот.

Манолова се изчисти и от кадрите от вътрешните камери в офиса на Васил Божков лятото, където влиза, преди да се включи в кандидаткметската надпревара. Обяснението пред медиите беше, че тогава бизнесменът, който по това време бил близък с властта, се интересувал дали тя ще се кандидатира и ѝ казал, че иска смяна на модела на ГЕРБ.

При първите протести срещу Борисов след месеци Мая излезе на площада, където първо недоволните там или ѝ обръщаха гръб, или я освиркваха. После обаче я приеха като своя и като борец срещу премиера и главния прокурор.

А сега Мая е на път да се изчисти и от човека, с когото бе неразделна в последните месеци - адвокат Николай Хаджигенов от т.нар. отровно трио, защото не е доволна от негово изказване. Двамата заедно представляваха коалицията “Изправи се! Мутри вън!” в парламентарния вот на 4 април. Манолова изненадващо го заплаши в четвъртък, че ще го изхвърли от бъдещата депутатска група, защото не одобри думите му, с които той допусна подкрепа от ДПС и дори от ГЕРБ за бъдещо правителство на Слави Трифонов.

Дали това ще доведе до първия развод в новия парламент, предстои да видим.

Истината е, че Мая се пали лесно и не скрива емоциите си

Каквото ѝ е на сърцето, такова ѝ е на устата. Това обаче е колкото преимущество, толкова и недостатък. Защото голямата ѝ уста и желанието ѝ всичко да се върши както трябва и както си го представя ѝ носят обикновено и много врагове.

Мая успява да оцелява. Имала е много лица в политиката, но безспорно най-много ѝ прилягаше това на омбудсман. Защото се развихря, когато има мисия.

Активността ѝ няма умора. Хвърля се с плам да защитава интересите на хората, иска да помогне на всички. Няма случай човек да се е обърнал към нея и да е бил отпратен, признават дори тези, които изобщо не я харесват. Прави всичко с жар, емоция, не пести сили. Независимо дали е по законодателна промяна, помощ за майка, защитаване на квартална кауза, или битка с монополите на национално ниво.

И в един момент, когато някой от властта сбърка и отне служебната кола на омбудсмана, тя направи такъв цирк с влака на Централна гара, че Бойко Борисов сигурно здраво е наругал чиновника, посегнал на Мая.

Повече от диалогична е, макар да се чува по-силно и по-дълго, отколкото събеседника ѝ. Енергична, макар енергията ѝ често отстрани да изглежда като пред срив от нервна криза. Дейна, макар че често акциите ѝ са много шум за нищо. Темпераментът ѝ обаче бе изключително подходящ за длъжността на обществения защитник - роля, която ѝ пасна перфектно. И от която тя не излиза и днес, близо две години след като напусна поста.

Обеща да отвори парламента за гражданите, покани ги да работят в бъдещата ѝ група и заедно да пишат закони. Обяви, че

народът ѝ е отредил ролята на парламентарен омбудсман

Всъщност и като депутат в предишни мандати Манолова редовно водеше в парламента онеправдани, пострадали от държавата и монополите, безработни. И ако не можеше да им помогне лично, поне вдигаше около тях медиен шум с надеждата казусите им да се разрешат.

Нека припомним, че Манолова бе един от малкото депутати в 42-ото НС, която излезе да говори с хората, които бяха обсадили парламента в протеста срещу кабинета “Орешарски”. Не се уплаши, че ще я освиркат, и излезе да им обясни своята гледна точка и да чуе тяхната. По нейна идея бе сформирана комисия за работа с граждански и неправителствени организации, затова и логично тя застана начело.

Дълги години бе в първите места на класациите по най-много говорещи от парламентарната трибуна. Рядко отсъстваше от пленарна зала и за разлика от много свои колеги бе винаги в час какво се обсъжда.

А в 40-ото народно събрание активността ѝ в парламентарния контрол дори доведе до комичната ситуация премиерът Бойко Борисов да моли тогавашния соцлидер Сергей Станишев от трибуната да му спести и спаси от тази женска офанзива, визирайки Манолова и Корнелия Нинова.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Трябва ли да има предсрочни избори?

Нов кабинет в рамките на този парламент или избори при първа възможност още през септември

Покажи резултати Скрий резултати