Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Потворно осветлиха като агент на ДС бащата на съоснователя на Nexo – компанията със спонсори в ДБ

Мрежата

Потворно осветлиха като агент на ДС бащата на съоснователя на Nexo – компанията със спонсори в ДБ

Потворно осветлиха като агент на ДС бащата на съоснователя на Nexo – компанията със спонсори в ДБ - Tribune.bg
Снимка:

Антони Панайотов Тренчев, баща на съоснователя на компанията за криптовалута Nexo и бивш народен представител Антони Тренчев от квотата на Движение „България на гражданите“ ( част от Реформаторския блок) в 43-то Народно събрание, бе осветен повторно от Комисията по досиетата като сътрудник на тоталитарните комунистически служби.

Това става ясно при проверката на еднолични търговци, членове на управителни, контролни и надзорни органи на търговски дружества, на политически партии и на неперсонифицирани правни субекти с кредитни сделки с Корпоративна търговска банка по чл. 62, ал. 12, т. 4 от Закона за кредитните институции (съгласно списък, оповестен на интернет страницата на Фонда за гарантиране на влоговете в банките).

Информацията е на сайта desebg.com

Антони Панайотов Тренчев е проверен в качеството му на едноличен собственик на търговско дружество „ДЕЛТА ХАНДЕЛ“ ЕООД с кредитна сделка по чл. 62, ал. 12, т.4 от ЗКИ.

Неговата принадлежност към Държавна сигурност е установена и обявена от Комисията по досиетата за първи път през 2016 г. при проверката на „Застрахователна компания Диамант 24“ АД, където той е член на управителен орган (Съвет на директорите) от 19.05.1995 г. до 07.07.1997 г.

Той е вербуван като агент под псевдонима „ПЕТРОВ“ през 1982 г. от Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) – „Чуждестранни журналисти“ и 09 отдел „Търговски“.

Досието му е унищожено през май 1990 г., когато е поискано „да бъдат заличени всички данни за „ПЕТРОВ“.

Скандалът с криптобанката Nexo избухна в началото на 2023 г., когато бе разпространена информация от прокуратурата, че тя се разследва за пране на пари (впоследствие случаят потъна, както много други разследвания на държавното обвинение).

Тогава обаче стана ясно, че петима служители на Nexo са превели по 20 000 лв. дарения на „Демократична България“ по едно и също време през есента на 2022 г. по време на кампанията за парламентарните избори.

През юни „Продължаваме промяната“ издигнаха за кандидат за кмет на София Васил Терзиев, бивш съосновател на фирмата „Телерик“, с тежки фамилни зависимости от Държавна сигурност и тоталитарната БКП. Неговата кандидатура беше подкрепена от „Демократична България“ и „Спаси София“, като част от „сделка“, за която говори съпредседателят на ПП Кирил Петков в скандалния запис от партийна сбирка на партията, станал публично достояние през май 2023 г.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати