Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Правен експерт пожела на „изчегъртващите“ да постигнат досегашния висок стандарт на прозрачност

Мрежата

Правен експерт пожела на „изчегъртващите“ да постигнат досегашния висок стандарт на прозрачност

Снимка:

Димитър Стоянов, експерт към политическия кабинет на бившия вицепремиер по правосъдната реформа Екатерина Захарева

Финалът на един мандат. Преди да започне „изчегъртването“... Четири години в политически кабинет като експерт по правни въпроси – в областта на съдебната реформа, антикорупционните политики и конституционното право. Кратък отчет, впечатления и размисли... За един незаменим опит.

Първо много общо. През тези четири години имах възможността да участвам в разработването на законопроекти, проекти на подзаконови нормативни актове, стратегически документи. Работихме по имплементирането на европейски директиви. Участвал съм в изготвянето на становища по дела пред Конституционния съд, по проекти на нормативни актове, както и анализ на чуждестранно законодателство и извеждане на добри практики от него, подготовката на т.н. input на Република България към Европейската комисия за годишния доклад по общоевропейския механизъм за върховенството на правото.

През тези четири години покрихме три доклада за България по Механизма за сътрудничество и проверка. В Доклада от 2019 г. Европейската комисия посочи, че България е изпълнила всички показатели по МСП. Работихме по изпълнение на мерки по линия на Венецианската комисия и GRECO. Поставихме началото на общ проект заедно с ОИСР и Службата за подкрепа на структурните реформи, който трябва да извърши преглед и да начертае път за реформа на цялата административнонаказателна правна рамка в Република България.

Имах възможността да работя с изключително професионалисти – Петя, Капка, Ралица, Моника, Иван, Кристиян, Виктория, Влади и други... Няма как и да не благодаря на вицепремиера Екатерина Захариева за предоставената възможност да бъда част от този невероятен екип. Няма как да не спомена колегите от Министерство на правосъдието, особено в лицето на д-р Любомир Талев, дирекциите на Министерския съвет, различните министерства. Както и колегите от Министерство на външните работи – администрацията и дипломатическия корпус.

Във всяко едно отношение, в подготовката на всеки един проект на акт, ключов принцип беше този на прозрачност и отчетност. Консултации се правиха винаги с всички заинтересовани страни – държавни институции, неправителствени организации и гражданско общество, работодателски организации. Всяко едно предоставено мнение и становище винаги е било отчитано. Винаги се ангажираха максимален брой различни мнения, включително от академичните среди и бизнеса. Искрено се надявам, че „изчегъртващите“ ще успеят да постигнат същия висок стандарт на прозрачност, който оставяме. Тъй като на този етап те дори не ангажират становището на Висшия съдебен съвет за ключови законопроекти за съдебната власт.

Абсолютно всеки детайл при подготовката на проектите на актове беше спазван до най-малката подробност. Може би и затова една нашата оценка на въздействие или мотиви са два-три пъти по-обстойни и аргументирани от целите законопроекти, които видяхме да се внасят от „изчегъртващите“ в 45-то Народното събрание. Да не говорим и за правната техника. Колко работни групи направиха, до колко експерти се допитаха, колко заинтересовани страни включиха в процеса?

Затварям тази страница с гордо вдигната глава. И няма от какво да срамувам. А пък, ако някой толкова има желание да „изчегъртва“ направеното – нека. Ще наблюдавам с интерес какви стандарти по нормотворческа работа ще приложи и дали ще стигне поне частично това, което сме заложили ние като стандарт. Както по прозрачност, така и по експертност и отчетност.  


Коментари (14)

Татулова Това, което се случва днес, е реализиране на сценарий за президентска република без промяна в конституцията, понеже ще бие на очи! Той Радев така и не представи своя проект за конституция или за промени в старата и сега ни се случва на живо, както се казва!
ЦИК беше пръв!
Славчо иска нови избори и получава нови избори! Славчо не иска да е премиер, но Янев иска и така отсега се знаят резултатите от машинния вот, които ще направят от служебното правителство редовно! Ще осигурят втори мандат на Радев и изпълнителната власт ще бъде изцяло под негово влияние поне 4 години, при любимата размита отговорност!
Не им трябват 200 депутати и 140, но проверени, стигат!
Ако в едно правителство има леви, десни и центристи, то е коалиционно, програмно, а не служебно!
Би било глупаво да се гласува само машинно и да се чакат резултатите от вота, те и сега са известни! За разсейване има Европейско по футбол!
12.05.2021 17:49 / Отговор
Абсолютно вярно.
12.05.2021 21:38
Тартаковер Повечето хора, които познават този, го познават като човек при когото съвестта е стока, а вятъра на промяната винаги му посочва накъде да насочи тази стока. Сега се опитва да се направи на лоялен към бившата министърка, като надува зулуската вувузела в нейна възхвала, като не пропуска да захвали и себе си. Малко странно е за един експерт в дипломатическото министерство да коментира с малките имена колегите си, но това е само един показател за ниското ниво на това министерство ръководено от калинката Захариева.
Все пак съм абсолютно сигурен, че когато стане ясно, че въпросната калинка е бита карта в политиката, този с изтънчено хладнокръвие ще прехвърли хвалбите си към следващия покровител.
12.05.2021 17:56 / Отговор
Таракане, Откога обикновен трол ще определя, дали нивото е високо или ниско! При теб "вятър на промяната" няма , твърдо атрофирал комуноид-русофилистик, и никакви доводи не могат да те накарат да не се навеждаш в източна посока!
12.05.2021 18:33
пипилява Колко лекомислено да употребиш "бита карта" сред толкова белотаджии!
12.05.2021 19:14
Анти-Тараторчо съм, пак! Тараторчо смахнат, повечето хора и без да те познават лично, а само като ти четат простотиите тука, разбират, че си 100% болшевишки травестит, простовак-шибаняк, тракторист и шахматист, разбираш ли. Изчезни, ако обичаш!
12.05.2021 22:53
До другаря Таратаковер УВАЖАЕМИ ДРУГАРЮ,
ТИ ГЛЕДАЙ РАДЕВ,КОЙТО ДАЖЕ НЯМАШЕ ДОБЛЕСТТА ДА КАЖЕ ,ЧЕ Е ПОДПИСАЛ ДЕКЛАРАЦИЯ!
И ИЗВАДИ ОТ НАФТАЛИНА ХОРА КАТО РАШКОВ И СТОИЛОВ ! ЗА КАКВО ГОВОРИМЕ
МНОГО СЕ ДРАЗНЯ КАТО ГОВОРЯТ ЗА "ГРАДСКА ДЕСНИЦА" ТОВА СА РАЗГЛЕЗЕНИ ДЕЦА НА КОМУНИСТИ КОИТО ДОЙДОХА НА "ЗАПАД" ДА УЧАТ СЪС МНОГО ПАРИ И "КОМУНИСТИЧЕСКИ ВРЪЗКИ"
ЗАЩО ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НАПРИМЕР ДЕЦА СЪС ПЪЛНО ОТЛИЧИЕ КАНДИДАТСТВАТ ГОДИНИ И НЕ МОГАТ ДА ПРИПАРЯТ ДО ИЛИ Oxford , Cambridge !Как пък точно тези могат???
Тези двамата министерчета на икономиката и финансите от ДБ болшевишките червени със ОЛИГАРСКИ ИНТЕРЕСИ,няма да донесат нищо добро на България!
Въобще не им вярвам ,червени московски дечица пребоядисани като хамелеона!
13.05.2021 09:05
хаха! Какъв е този "правен експерт". Този е една обикновена калинка на шайката ГЕРБ, който се е специализирал да носи кафета на господарите си в ТВ Европа.
12.05.2021 18:30 / Отговор
хаха! "Димитър Стоянов, експерт към политическия кабинет на бившия вицепремиер по правосъдната реформа Екатерина Захарева"

Аха, ясно, значи е експерт по нищология, защото такава реформа ГЕРБ не правят, само са я бламирали веднъж.
12.05.2021 18:31
Отговор Досега не познавам по-голяма "калинка" на ГЕРБ,от Ристю Иванов ! Без нито ден юридически стаж, и направо за ...министър! В момента дори и адвокатските права са му отнети,а се набира за гл.прокурор! Перверзията е пълна!
12.05.2021 18:37
хаха! Троловете на ГЕРБ се събуждат и заспиват с омразата си към Христо Иванов. Много мразят хората, които разкриват корупционните им гербаджийски схеми, некадърност и показват с действията си, че ГЕРБ не иска промяна, а задълбочаване на кризата и увеличаване на кражбите.
12.05.2021 18:40
До Дебила Ако знаеш колко малко ми пука за тюфлека Ристю? За такъв болшевишки копелдак , не си заслужава и да му се отделя и най-малко внимание!
12.05.2021 19:07
до ха-ха! При тебе и да се погледнеш в огледалото няма смисъл, понеже ще видиш там Ристьо като умен, ерудиран, па и красив! Паважните лумпени сте няколко стъпала по-надолу от калинките, а взелите днес властта са от породата кърлежи хищници!
12.05.2021 19:09
Коментар ли Да коментираш в "присъствието" на тартаковер и другари е самоунижение. Мерси!
14.05.2021 16:51 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още