Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Преди 30 години гръмна скандалът с „танковете“ и Петър Младенов

Мрежата

Преди 30 години гръмна скандалът с „танковете“ и Петър Младенов

Снимка:

„На 6 юли 1990 г. Петър Младенов подава оставка. България вече е друга. Има нетърпимост към лъжата! А сега...?“, попита Михайлов.

Евгений Михайлов, Фактор.бг

След 10 ноември 1989 г. режисьорът Евгений Михайлов записва „танковата касета“. На записа се чува как Петър Младенов промърморва „Най-добре е танковете да дойдат“ и в резултат на породените от репликата му протести, Младенов подава оставка.

„14 юни 1990 г.... преди 30 години... В предизборното студио на СДС по БНТ (между двата тура на изборите за ВНС) беше излъчен запис, в който се вижда как Председателят на Държавния съвет на НРБ и Генерален секретар на БКП Петър Младенов произнася думите "Най-добре е танковете да дойдат!“. Думите му бяха заснети от мен на 14 декември 1989 г. по време на протеста пред НС, в който гражданите и студентите искахме отмяната на чл. 1 от Конституцията за ръководната роля на БКП. Петър Младенов в нарочно изявление прочетено по БНТ нарича това монтаж, клевета и манипулация", припомня Евгений Михайлов 30 години по-късно.

„Започва следствие срещу „неизвестен извършител“. Назначена е експертна комисия за изясняване на автентичността на записа. Следват над 20 часа разпити на моята скромна личност в Главно следствено управление. Следовател е сегашният директор за Службата за контрол на СРС Бойко Рашков. Опитват се да унищожат записа, да произведат фалшиви показания, както и да манипулират заключението на експертната комисия. Студенти и преподаватели обявяват безсрочна гладна стачка в желанието си да научат истината. На 2 юли, след драматична пресконференция в СУ, предавана директно по БНР, на която потвърждавам истинността на записа и призовавам Петър Младенов също да се закълне, че казва истината, студентите и гражданите обявяват създаването на палатковия лагер пред президентството "Градът на истината". Искането е оставка! На 4 юли Комисията единодушно потвърждава, че записът е автентичен. На 6 юли 1990 г. Петър Младенов подава оставка. България вече е друга. Има нетърпимост към лъжата! А сега...?“, попита Михайлов.  


Коментари (1)

Тартаковер Вече 30 години този жалък помияр се опитва нарцистично да превръща в основен проблем на прехода своето видео.

Измислен герой. Измислен героизъм и измислен, несъществуващ проблем.

Никакви танкове никога не са викани и не са идвали. Успя да излъже вдъхновените хора, търсещи надежда в новото. Не я намериха и потънаха.
За сметка на тях, този жалък човек я намери и не потъна. Добре захлеби от Демокрацията, превърна мечтите на хората в пари за себе си.
Смени си партиите, стана дори член на Местан, за да захлеби още може да смени и вярата си.
Не се учудвам че коментира тук. Само тук ще намери сродни души да му вярват.
15.06.2020 16:44 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още