Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Президентът Радев работи за хаос, цитирайки статуси на Нинова от Фейсбук

Мрежата

Президентът Радев работи за хаос, цитирайки статуси на Нинова от Фейсбук

Снимка:

Тома Биков: За съжаление политиката е много по-сложна от пилотирането на самолет, защото в този самолет седят 7 милиона души. Ако той си представя народа само като членската маса на БСП, значи имаме президент с нереалистична представа

„Да го кажем директно, че президентът иска да въвлече страната в политическа криза, без ясна представа как тази политическа криза ще бъде решена след това. Това е опасно за страната, защото една политическа криза означава практически да спре икономическия растеж, да свали приходите в бюджета - така, както се случи по време на последното служебно правителство“. Това заяви в интервю за ПИК депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

По повод официалното признание на Румен Радев, че има планове да сваля правителството, да назначава служебно и да прави чистка сред администрацията Биков е категоричен, че алтернативата на сегашното управление е политическата криза.  

„Единствената алтернатива на това управление е хаосът. И аз смятам, че господин Радев работи за хаос. Но това вече е въпрос на негово решение и той носи своята политическа отговорност“, категоричен е депутатът.

Биков припомня, че хората вече са направили своя избор – само преди година и половина и то след като Радев вече беше президент. Политикът вижда и опасни настроения в заявката на президента, че иска „всички вън“ от сегашната администрация.

„Аз първо не знам какъв е критерият да кажеш за някого, че е „кадър на ГЕРБ“. В държавната администрация работят държавни служители, хора на трудов договор и хора, които в крайна сметка вършат някаква работа. Ако за него цялата държавна администрация са „хора на ГЕРБ“ и тези държавни служители трябва да бъдат сринати, според мен е опасна идея. Това означава да се върнем във времената на 90-те години, когато с всяко ново правителство държавната администрация беше прочиствана - имаше синя метла, червена метла“, припомня Биков.

Според него ако президентът иска да върне времената на „метлите“ в администрацията, това ще е крайно безотговорно и ще унищожи позитива, който е натрупан през последните години.

„Това не са хора на ГЕРБ. Както се видя в конкретните случаи, за които той говори, става въпрос за хора, които работят в държавната администрация през последните 20 години, преди изобщо ГЕРБ да бъде създаден. В държавната администрация работят хора с всякаква политическа принадлежност и това е нормално. И така и трябва да бъде. Ако президентът иска в държавната администрация да работят само хора, които не харесват ГЕРБ или са против ГЕРБ, то на мен това ми прилича на някакъв вид комунизъм! Само партийни членове на БСП вероятно трябва да работят там?“, пита Биков.

той припомня, че ГЕРБ има 1,1 млн. избиратели, а Обединените патриоти още 400 хил. „Може би една част от тях дори са гласували за него. Ако той е срещу тези хора, той ще усети много лесно и тяхното отношение върху себе си“, предупреждава народният представител от управляващите.

„ГЕРБ не е само Бойко Борисов или само министрите, или само депутатите от ГЕРБ. Това са тези хора, които той по конституция е длъжен да представлява и да обединява“, припомня още той.

Биков се опасява, че ако президентът си представя българския народ само като членската маса на БСП, значи сме в ситуация, в която имаме президент с нереалистична представа за политическия живот. Депутатът задава и въпроси по отношение на подкрепата на свързания с Митьо Очите Бенчо Бенчев към кандидат-президентската кампания на Радев. Социалистите вече признаха за подобна връзка, но не и в какво се състои тя. „Може би е разнасял флайери по улиците“, шегува се депутатът.

 „Това че имало такава подкрепа, беше казано от члена на ИБ на БСП, на централното ръководство на социалистите, Атанас Зафиров. Това нито аз съм го казал, нито някой от ГЕРБ. Така че ако той има нужда от обяснение, смятам, че не би трябвало да се обръща към Сметната палата, а към централното ръководство на БСП на „Позитано“ 20. Защото оттам твърдят, че Бенчо Бенчев е участвал в президентската кампания. Това, че в Сметната палата не е регистрирана подкрепа от Бенчо Бенчев, е по-притеснителното“, коментира Биков.

Член на ръководството на БСП - Бургас и общински съветник каза, че Бенчев е давал десетки хиляди лева, след което централното ръководство на БСП отрече с мотива, че нямало регистрирани подобни дарения. По думите на самия Бенчев пък сумите са много по-големи.

„Което ги прави незаконни! Нали разбирате, че този разговор е в рамките на БСП, а ние само стоим отстрани и изразяваме подозрение, че ако всичко, което се казва, означава, че те имат черни каси, които употребяват по време на избори или в извънизборни ситуации. А когато има черни каси има поемане на неясни ангажименти към неясни среди. Защото в крайна сметка Бенчев беше арестуван заедно с човек, осъждан за наркотрафик“, коментира сложната и не особено чиста ситуация Биков.

По думите му той не изключва президентът да не е знаел. Но и не вижда защо той се обръща към Сметната палата и към ГЕРБ, а не към социалистите.

„Ако президентът и БСП имат някакви неизяснени отношения - финансови, политически и комуникационни, те имат достатъчно канали за комуникация помежду си, за да излязат с някаква консолидирана позиция“, подчертава той.

По въпроса за Македония Биков е възмутен, че президентът повтаря позиция, копирана от Фейсбук профила на Корнелия Нинова. “А госпожа Нинова като един народен представител, може да си пише във Фейсбук каквото си иска. Защото от нея нищо не зависи по отношение на Македония. Но от президента зависи доста“, обяснява неодобрението си депутатът.

„И смятам, че е несериозно президентът да рецитира Фейсбук статусите на госпожа Нинова. А македонската тема е много сложна и много дълбока. Като президент Румен Радев (а той е президент от година и половина) бе на посещение в Македония. И там македонският президент отказа да посети българското военно гробище. Тогава българският президент можеше да реагира. Реакцията на нашия президент в онзи момент се изрази в това, че покани македонския президент у нас и го посрещна, с всички държавни почести. Защо той не постави този въпрос по време на срещата си с македонския президент?!“, пита той.

По думите му исканията на Радев за „бърза реакция“ след 5 години, когато Македония отвори глава 35 за кандидатстването си за членство в ЕС, звучат странно.

„Аз не виждам каква е бързината на тази реакция, при положение, че Македония все още не е почнала преговори. А нашата бърза реакция беше, че премиерът каза точно това - когато дойде време за приемане на Македония в ЕС, ние ще си спомним за тези думи на Зоран Заев. И Зоран Заев излезе на следващия ден и каза: „Извинявайте!“ ... Истината е, че при подобни реакции - и то, според мен, координирани между Корнелия Нинова и Румен Радев, има едно бойкотиране на тази българска външнополитическа линия“, казва Биков.

Подобно бойкотиране според него може да е от полза само на трети страни, които нямат интерес България и Македония да имат близки отношения.

„Липсата на опит не е оправдание. Той е политик и след като е избран за президент, никой няма намерение да се съобразява с това, че няма опит. Както армията, откъдето той произлиза, ако човек никога не е карал самолет и се качи на самолет да го пилотира, проблемът е негов“, категоричен е политикът.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още