Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Проби ли Бойко Рашков в КПКОНПИ през задния вход?

Мрежата

Проби ли Бойко Рашков в КПКОНПИ през задния вход?

Проби ли Бойко Рашков в КПКОНПИ през задния вход? - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на Соня Колтуклиева

На 19 юли 2022 г. обявих публично: КПКОНПИ разследва Бойко Рашков по подозрение за недекларирани имоти в чужбина – това разкритие  беше публикувано в няколко популярни медийни сайтове и предизвика огромен обществен интерес. Отбелязах, че на 27 януари 2022 г.,председателят в оставка Сотир Цацаров,  заяви в парламента: “Да, срещу вътрешния министър Бойко Рашков има проверка в комисията заради недекларирани имоти и средства по влогове.”

Неофициално, от достоверни източници научих, че от 7 месеца, от екипи на КПКОНПИ се води раследване за имоти и банкови сметки на Бойко Рашков в чужбина, които той не е обявил в задължителните по закон декларации пред комисията “Антикорупция”.

На 19 юли 2022 г. отправих официално запитване до КПКОНПИ по Закона за достъп до обществена информация за резултатите от проверката, на 1 август получих отказ със следния отговор: “Счита заявлението за достъп до обществена информация за неоснователно по следните съображения:

поставеният въпрос не отговаря на определението за знание, свързано с “обществения живот в страната”, а касае лична информация за физическо лице. Съгласно разпоредбата на чл.2, ал.5 от Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ): “Този закон не се прилага за достъп до лични данни”. Поисканата със заявлението за достъп информация съдържа множество и специфични лични данни  по смисъла на Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 г. относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни…

Степента на отказания достъп до обществена информация е пълен.  

Отговорът е подписан от Пламен Йоцов – член на КПКОНПИ; според официалната информация в сайта на комисията, той е роден на 16 юни 1970 г. в Свищов; завършил е техникум по хладилна техника в София; магистър е по изчислителна техника от Висшето военно училище “Панайот Волов”-Шумен, дълги години е работил в системата на МВР – през 1994 г. започва като оперативен работник към НСС-МВР, после е оперативен работник към ГДБОП-МВР, израства до началник отдел в ГДБОП и ДАНС.

На 22 март 2018 г. сайтът Mediapool пише: “Кадър на бившата Национална служба за борба с организираната престъпност (НСБОП), разработван от несъществуващата вече Национална служба за сигурност (НСС) по съмнения, че е покровителствал наркотрафикант, е предложен за член на новосформираната Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ)”.

В публикацията се обяснява, че през 1999 г. и 2000 г. службата разработва Станимир Флоров, Васил Василев и Пламен Йоцов по разработката “Мавър”… Журналистът Борис Митов заключава: “макар че оперативните данни, сочещи към подозрения за покровителстване на предполагаем наркотрафикант, изобщо не представляват годни доказателства, едва ли точно кадър на службите с подобно минало е най-удачният вариант за член на натоварената с толкова очаквания в България и Европа комисия.”

Моите възражения към пълния отказ за достъп до информация са следните:

⁃ от 12 май 2021 г. физическото лице Бойко Рашков е министър на вътрешните работи; най-напред в служебните кабинети на президента Радев и после – в редовния кабинет с премиер Кирил Петков.

⁃ като министър на вътрешните работи Бойко Рашков назначи за свой началник-кабинет съучредител на партията на Васил Божков-Черепа.

⁃ като министър на вътрешните работи Бойко Рашков разпореди арестите на Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов на 17 март 2022 г., обявени от съда за незаконни.

⁃ като министър на вътрешните работи, в Народното събрание,  Бойко Рашков говори за арести на бивши министри;

⁃ като министър на вътрешните работи Бойко Рашков разпореди ареста на кмета от ГЕРБ на с.Бата, задържан с 13 патрулки и 30 маскирани тежковъоръжени бойци; заради списък с гости за сватбата на дъщеря му, обявен за списък за купуване на гласове;

⁃ като министър на вътрешните работи Бойко Рашков нареди задържането на активисти на ГЕРБ в Кирково преди изборите през юли 2021 г.;

⁃ като министър на вътрешните работи Бойко Рашков говори публично, съобщава имена и обстоятелства, без да се съобразява с правата на граждани на Република България; обвинява в грехове бизнесмени и политици по скандалите “Хемус”, т.н. “канибалски случай”, “къщата в Барселона”…

⁃  ДПС зададе в парламента 64 въпроса към вътрешния министър Бойко Рашков с доказателства за тормоз на службите на МВР над симпатизанти и членове на Движението преди изборите през юли 2021 г.;

⁃  като вътрешен министър Бойко Рашков допусна възраждането на отвличанията и битовите престъпления от времето на групировките.    Заради всичките тези и още много други показни акции и гръмовни словесни абра-кадабри на гръмовержеца от ул.”Шести септември”, Бойко Рашков беше наречен от свой колега-министър: “анимационен герой”.

През юли 2022 г. в България избухна политическа криза. И кой беше в епицентъра на кризата?! Бойко Рашков. Защото Корнелия Нинова и Кирил Петков заключиха опциите за съставяне на кабинет с третия проучвателен мандат до една единствена – Бойко Рашков да бъде незабавно избран от 47-я парламент за председател на КПКОНПИ. Това се превърна в задължително условие!

Защо бяха всичките брутални напъни? За да може Бойко Рашков да изпере себе си и новите си господари: Кирил Петков, Асен Василев и Виолета/Даниел Лорер, които ще трябва да отговарят за аферата “Божурище”, недекларираната къща на ул.”Чаталджа”; за неплащания 10 години наем на лабораторията за проВиотика…, както и да служи за чадър на съучастниците в управлението на България от 13 декември 2021 г. до 2 август 2022 г., чиито схеми и прегрешения вече започнаха да излизат, а и разкритията тепърва предстоят: за меморандума с Gemcorp за милиард и половина долара; за врътките с посредниците за доставки на природен газ; за пътя на български оръжия от София през Букурещ до Киев….

Знам какво говорят на администрацията и бизнеса емисарите на ПП “Пълен провал”: ние ще се върнем, пак ние ще управляваме след предсрочния вот на 2 октомври.

Е, да попитам директно – проби ли Бойко Рашков в КПКОНПИ през задния вход?! Кой се страхува от Бойко Рашков? Кой му прави (не)оценими услуги?

Защото, аз не питам в кой от апартаментите си физическото лице Бойко Рашков се буди сутрин и си тегли една контра пред огледалото в някоя от 12-те си бани; в кой от имотите си нощува, по избор, от понеделник до неделя; в кое мазе на къщите си държи дамаджаните; какви суми си тегли от банковите сметки; с кого си беседва по кръчмите…

Питам: какви са резултатите от проверката на КПКОНПИ по декларацията за имуществото и конфликта на интереси на публичната фигура – министър на вътрешните работи Бойко Рашков? Просто и ясно.

Кой не желае да ми отговори? Кой се крие зад закона, за да брани този, който използва закона за лична употреба?


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати