Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Проф. Антоанета Христова: Двукамерен парламент и вдигане на прага за влизане в Народното събрание

Мрежата

Проф. Антоанета Христова: Двукамерен парламент и вдигане на прага за влизане в Народното събрание

Проф. Антоанета Христова: Двукамерен парламент и вдигане на прага за влизане в Народното събрание - Tribune.bg
Снимка:

Политическият психолог проф. Антоанета Христова предлага двукамерен парламент, засилване на мажоритарния избор, както и вдигане на прага за влизане в Народното събрание. Това направя тя с позиция във Фейсбук. Според нея именно така ще може да се излезе от парламентарната криза и да не се допускат „случайни“ хора в парламента.

Ето какво написа Христова:

Политическата криза, в която се намираме предполага началото на сериозен дебат за проблемите с политиците и политическите партии. Целта на подобен дебат трябва да бъде как да засилим партийната конструкция, противопоставяйки се на това, което се случва днес - нейното отслабване и пренасочване на мисленето към президентска република.  

Проблемите на партиите днес са много, но да отбележа значимите, според мен:

1. В парламента влизат случайни хора (пълнеж) в големите партии, както и алчни за власт, отново случайни хора в малките партии, вкарани чрез различни видове технологии. Това предопределя много лошо качество на депутатския потенциал. Отсъстват критерии за кариерно развитие;

2. Многото партии в парламента се сблъсквът по линия на перспектива. Големите имат стратегически цели (трябва да оцелеят за дълго време, имат "твърди" избиратели, което предполага известен самоконтрол) и малките, които винаги са оцелявали в рамките максимум на 3 избора, т.е. късия им жизнен период изисква бърза печалба без мисъл за държавата. Двете  перспективи водят до взаимни компромиси и непълноценно упражняване на политика, което не носи удовлетворение на никой.

Решенията, които биха могли да намалят негативните ефекти от описаното и се налага да се поставят на масата на дебата (и не само) са:

- повишаване прага на влизане на партиите в парламента (8%) или даване на допълнителни депутатски места на първия.;

- двукамерен парламент - при който да се обмисли формирането на елит (доказани политици, академични лица, т.е. доказали се, учени хора) с цел повишаване качеството и отговорността в парламента;

- засилване на мажоритарния избор.

Идеи, за които вече няма време, за да се спаси демократичната система.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати