Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Проф. Витанов: В Долината на плача сме, но по-лошо, отколкото е, трудно ще стане

Мрежата

Проф. Витанов: В Долината на плача сме, но по-лошо, отколкото е, трудно ще стане

Снимка:

От Фейсбук профила на математика проф. Николай Витанов

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 03 ноември 2021 г.

Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандемията в близките дни.

Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

Така, какво стана вчера. 5863 случая, доста по-малко от пиковата стойност от 6816 преди седмица. С други думи - вторичен пик - октомври месец. Ще кажете - че ние, дето четем тия анализи редовно, това си го знаем, че ще е така още от началото на септември. Така де, прогнозата си беше добра. Да припомним обаче какъв рев имаше срещу тази прогноза.

Какво имаме още - претоварена здравна система, която се опитва да устиска, активни случаи над 100 000, висока смъртност. С две думи - Долината на плача. Но ние пак не сме изненадани - ще кажете. Не сте, да не сте. Изненадани са ревящите хейтъри, които овиха Луната заради прогнозата ми за висока смъртност. Ами висока е, такава ще е и в следващите дне седмици .

Сега добрата новина. Базовото репродуктивно число вече четвърти ден е под 1.3.  Тази сутрин е 1.214. Обхвата на заразата се разширява, но вече не е експоненциално. Знаете вече, че като ме питат ще удържи ли здравната система, отговарям: ще устиска. Ще устиска значи, че корабът на здравната система, образно казано, ще вземе завоя при Камен бряг, но ще закачи някоя и друга скала. Активните случаи ще прехвърлят 110 000 и ще се насочат към 115 000. Знаете, че здравната система е в състояние на технически и кадрово претоварване. 

Друга позитивна новина е, че  индикаторите, характеризиращи разпространението на заразата спряха да растат. Маршируват на място Това говори, че силата на дифузното разпространение, макар и да е голяма, спря да расте. Това показва, че са достигнати пиковите стойности за вторичния пик на тази вълна (какво следва след вторичния пик е отделен въпрос). Маршируват на място означава, че броят на новите случаи ще остане висок. Това не е добре. 

Статистика за смъртността (данни от сайта  https://coronavirus.bg/)

Починали в края на октомври -  23 999

Починали за ноември 20201 - 24 454

Починали ноември 2021 - 455 – (за 2 дни)

Починали за ноември 2020 - 2560

Тук повечко коментари като се върна от чужбина на 14-15 ноември.

Следват картите.

Най-напред картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Ситуацията си остава сложна - 25 области са на ниво 4, към двете, които не са, се добави и Търговище. но с течение на седмицата това може да се промени. Както забелязвате, Кърджали се очаква да си смени цвета.  Какво да пиша за ситуацията - мерки - чок, спазване на мерки и тотален локдаун - йок. Пожарът гори с голяма сила, но вече няма какво да поддържа горенето му в размер 7000 нови случая на ден. Тенденцията на нарастване на случаите се пречупва и без тотален локдаун.

На прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост нещата са замрели. Свръхтъмночервената зона не се разширява, но понеже големи области като София и Варна са в нея, като нищо може да стигнем 1000 на 100 000 за цялата страна. За това ще е достатъчно и Пловдив да се къпичне в свръхтъмночервената зона. Думата къпичне се използва нарочно, за да не заспите. Ако исках да ви приспя, щях да почна да ви говоря как Пловдив може да измени траекторията на системата във фазовото пространство и да я насочи към басейна на привличане на атрактора 1000 на 100 000 и да се случи бифуркация, която да промени състоянието на цялата система, въпреки, че части от нея са вън от басейна на привличане. С думи народни - да се къпичне ситуацията натам.

Картата на риска съгласно нашата методолотия си е виолетова. Това показва, че не бива да се отпускаме.

С две думи - обстановката продължава да е неприятна. Правете каквото искате, ходете, където искате. Но стойте на достатъчна дистанция от другите и не се заседявайте много на места, където има много хора. Минимизирайте възможността някой да ви зарази - стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.  

Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително)

Пазете се.

През следващата седмица съм в чужбина. Което ще рече, че няма да пиша. Оставям ви в ръцете на другите прогностици.

За да не вземат много да ви плашат, да ви напомня - в Долината на плача сме, но по-лошо, отколкото е, трудно ще стане, докато се върна след 10-на дни. По-добре може да стане - голяма вероятност, по-лошо да стане - вероятността е малка.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.  


Топ новини

виж още

Актуална тема