Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Програмата на ПП в частта за правосъдие: „много говориш, а пък нищо не казваш“

Мрежата

Програмата на ПП в частта за правосъдие: „много говориш, а пък нищо не казваш“

Програмата на ПП в частта за правосъдие: много говориш, а пък нищо не казваш - Tribune.bg

От Фейсбук профила на юриста Димитър Стоянов

Реших да прочета предизборната програма на „Продължаваме промяната“ в частта за правосъдие и борба с корупцията. От прочетеното могат да се направят следните изводи.

1. Първо по приоритет в тяхната предизборна програма е смяната ръководствата на органи като КЗК, КФН и БНБ. Не избирането на парламентарна квота за блокирания от „промяната“ Висш съдебен съвет, което трябва да е ключов приоритет изобщо, а овладяването на регулаторните органи. Съдейки по практиката на ПП това ще стане по модела „КЕВР“, който беше учебникарски пример за две неща - политическо овладяване на регулатор от една страна и поредното погазване на Конституцията от друга.

2. На второ място стои мярка с текст „довършване на закриването на институциите, създадени да работят срещу хората“ (каквото и да значи това) с допълнение, че ще се правят промени по линия на КПКОНПИ. Тоест приоритет отново няма да е нито правосъдната реформа, нито борбата с корупцията, а трудоустрояването на пенсионирания милиционер Бойко Рашков.

3. На трето място ще сложа няколко цитата. Те ме подсетиха за една фраза, която знам от дядо си – „много говориш, а пък нищо не казваш“. Когато не си в състояние да формулираш нито една мярка в сектор „Правосъдие“, то започваш да запълваш всичко с безсмислени лозунги.

„Търсене на отговорност от политически личности, участвали в корупционни практики, чрез новата антикорупционна комисия с разследващи функции и чрез специално обучени нови кадри, които не са били част от системата“.

„Ограничаване на произволното и практически безсрочното командироване на съдии, прокурори и следователи, което се използва за поставяне на ключови позиции на удобни лица и за пренасочване на неудобните“.

„Изграждане на нов затвор на територията на град Банкя по европейски стандарти“.

„Ограничаване на всевластието на главния прокурор – премахване на концентрацията на надзора за законност от ръцете на главния прокурор, алтернативно премахване на фигурата на главния прокурор“.

----

Няколко думи за финал – „Продължаваме промяната“ с цялостното си присъствие във властта и политиката опорочиха самото значение на думите „правосъдна реформа“. И тяхната програма го доказва за пореден път.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети