Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Прокуратурата още на 14 април каза на Рашков, че Васил Божков си купува гласове, той обаче май не е разбрал

Мрежата

Прокуратурата още на 14 април каза на Рашков, че Васил Божков си купува гласове, той обаче май не е разбрал

Снимка:

Цветелина Янкова, Правен свят

„Партиите-купувачи се ръководят от известни лица с огромни амбиции в политиката. Ако прокуратурата не ги обяви, за да можем да извършим превантивна дейност с предоставянето на журналистическата гилдия, която да ги разпространи, ние ще го направим“. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков в Пловдив, където той отиде, за да направи изявление пред медии, след като прокуратурата и „Вътрешна сигурност“ на МВР проведоха мащабна акция срещу служители на Министерството. При нея бяха задържани 7 полицаи, сред които и началникът на Трето РПУ в Пловдив, както и още няколко цивилни лица, във връзка с тежки криминални престъпления против правосъдието и длъжностни престъпления, в това число търговия с влияние, разпространение на наркотици, проституция и други.

Пред медиите Рашков обеща, че няма да изневери на себе си и след разкритията на прокуратурата и „Вътрешна сигурност“ ще има рокади и в областната дирекция на МВР в града. Каза още и, че основната задача на служебното правителство била не да уволнява без реална причина дългогодишни служители от постовете им, а провеждането на честни избори, като добави, че в министерството имало информация за купуване на гласове. След това Рашков поиска прокуратурата да обяви имената на хората и партиите, в полза на които са се извършвали изборни измами.

От думите на служебния министър в Пловдив обаче става ясно единствено, че явно той е пропуснал факта, че прокуратурата вече информира обществеността за част от „купувачите на гласове“ и още в средата на април се разбра, че сред имената бе и това на бизнесмена с 19 обвинения за тежки криминални престъпления Васил Божков.

Още на 14 април, малко след последните редовни парламентарни избори, държавното обвинение даде брифинг, на който обяви, че е разбита престъпна група за предлагане на имотни облаги във връзка с изборите. Целта е била склоняване да се упражни избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция. А именно - тази, която бе мандатоносител на Божков. Събрани бяха и доказателства за участието в групата на лице, ползващо се с имунитет в качеството на кандидат (тогава) за народен представител. Организатор и ръководител на групата е бил собственик и управител на няколко търговски дружества, поддържал непрекъсната пряка връзка по телефона с лидер на политическата партия. Получените указания и информация били предавани от него на други участници.

Финансирането на схемата обаче идвало директно от лидера на партия „Българско лято“ Васил Божков, която се яви на изборите с партията мандатоносител - "Българско национално обединение". Последната предостави 100% от своите листи на хазартния бос, поради това, че собствената му формация не успя да се регистрира за изборите на 4 април.

Така, от казаното от служебния вътрешен министър Бойко Рашков в сряда в Пловдив, излиза, че той или не е разбрал за обявеното вече от прокуратурата, или се притеснява от името на „главния герой“ в историята. А може би началникът на кабинета му Елена Павлова Фичерова-Караиванова има някакви притеснения във връзка с въпросния случай, след като сама тя е била учредител на партията на Васил Божков „Българско лято“, член на Изпълнителния съвет и кандидат-депутат от нея в 23 МИР-София. Поне така излиза, след като се искат не тези, а други имена.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още