Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. „Промяната“ избяга от парламентарен контрол: Може ли да обявим минута мълчание за това правителство?!

Мрежата

„Промяната“ избяга от парламентарен контрол: Може ли да обявим минута мълчание за това правителство?!

Промяната избяга от парламентарен контрол: Може ли да обявим минута мълчание за това правителство?! - Tribune.bg
Снимка:

В абсурден фарс се превърна днешното заседание на 47 парламент. Причината - упоритостта на управляващите, водени от „Продължаваме промяната", които в началото на деня гласуваха задължително да има парламентарен контрол, съобщава actualno.com.

Заради всички дебати и парламентарни хватки по дневния ред - удължаването на Бюджет 2021 година до края на март, 2022 година и състава на КЕВР (и там се стигна до абсурд), парламентарният контрол почна чак в 20:30 часа. При самото гласуване на дневния ред изрично беше прието парламентарният контрол да е до 23:58 часа. Но всичко се разпадна, след като почнаха да се появяват основания министри да отсъстват. За трима от тях това се случи с официални уведомления, по надлежния ред.

Първи беше вицепремиерът Асен Василев, който беше втори поред в контрола - имал неотложни служебни ангажименти. Последва го вътрешният министър Бойко Рашков - заради здравословен проблем, без да стане ясно какъв е. А когато дойде ред на министъра на отбраната Стефан Янев и той също не дойде заради "служебни ангажименти", се оказа, че нито един от следващите министри не е в зала. Ще изясним какви са били неотложните служебни ангажименти, които са официално обявени. Ще бъде поискано обяснение на тези министри, които не дойдоха без обяснения, обещаха управляващите. Ще предложим следващият път парламентарният контрол да е 3 часа и 40 минути. Не можем сега да го гласуваме, няма кворум.

„Нямаме с какво да продължим“, призна унижението председателят на парламента Никола Минчев, който обеща увеличен парламентарен контрол следващия път с толкова време, колкото сега остана неизползвано заради липсата на възможност да се задават въпроси към министри.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков не пропусна да каже за всички приказки как промяната означава парламентарна република. Сега трябваше да се обадите на правосъдния министър Надежда Йорданова, да я събудите и да дойде откъдето е (бел. ред. - след официалното уведомление на министъра на отбраната Стефан Янев следващ на ред в програмата на контрола беше Йорданова).

„Единият болен, другият има неотложни въпроси, третият да не казвам къде е“, иронизира Ненков. Колегата му от ГЕРБ Христо Гаджев напомни, че по правилник всички министри, които сега ги няма, следва да дойдат да обяснят в срок от 10 дни къде са били. Още преди това той изрази сериозно притеснение с неприкрита ирония къде е Янев и какви са тези служебни ангажименти посред нощ, предвид кое министерство му е подопечно. Припомняме, че днес горещата тема на деня беше България, НАТО и Русия!

„Много е късно, промяната вече спи. Нека вмъкнем една извънредна точка в дневния ред и да гласуваме за зеления сертификат“, призоваха от "Възраждане". А лидерът им Костадин Костадинов попита: „Може ли да обявим минута мълчание за това правителство“. Дойде обявление за почивка, но имаше възражения, че това не стана по правилник. След това Костадинов зае парламентарната трибуна без да е получил официално думата от водещия заседанието и разказа как Великата френска революция почнала след като кралят разпуснал парламента, а част от депутатите отказали да си тръгнат. Последваха вербални нападки - как Костадинов взема думата от трибуната, без да има разрешение и течащо заседание. В крайна сметка, без официално да е напълно изтекло времето на парламентарния контрол, на заседанието беше сложен край.  


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети