Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. „Пророкът“ от „Дондуков“ №2 и истината-две различни неща

Мрежата

„Пророкът“ от „Дондуков“ №2 и истината-две различни неща

Снимка:

Нито едно от изявленията на президента Румен Радев по кризата с коронавируса не се оказа вярно

Източник: Breaking.bg

Втори месец България е в извънредно положение и наложени мерки срещу заразата COVID-19. По темата се изказват всякакви „експерти“, „специалисти“ и „вирусолози“. Лее се пропаганда, манипулация и откровена политическа пропаганда по време на пандемия. Един от първите „пророци“ по темата се оказа президентът Румен Радев.

Обединителят на нацията по Конституция, от който гражданите очакваха да сплоти хората в тази безпрецедентна криза след Втората световна война, не се оказа на висотата на институцията. Нещо повече, държавният глава стана фалшив пророк, който използва кризата за дребни пропагандни и политически цели.

Да припомним какви послания отправи Румен Радев в началото на пандемията.

Президентът на връх Шипка на 3 март 2020 година: „Отмяната на официалните чествания на Шипка е манипулация. България даде вчера един огромен принос към световната медицина. Успя да изолира два различни щама на коронавируса. Оказа се, че софийският щам е много безобиден и там всякакви мероприятия на открито са позволени, докато щамът на Шипка се оказа много опасен и мероприятията, както знаете, се отмениха. Надявам се със същото настървение управляващите наистина да мислят за здравето на българите“.

Няколко дни по-късно излязоха първите заразени с вируса българи, сред които хора от Габрово.

Радев на честванията в София на 3 март: „Свободата е най-силният имунитет срещу всякакви политически вируси“.

Радев в интервю пред БТВ на 9 април: „Има два вида тестове – едните са в началото, както ги направи Сингапур, Южна Корея, Германия. При тях имаме активно тестване и според мен те са много важни, за да установим какво става и да имаме информация“.

Политическите приказки на държавния глава са едно, но фактите говорят друго: Към момента, общо в цял свят: 2,726,759 заразени, над 190 000 починали, на този етап смъртността от затворените случаи е 20%. Само вчера има над 85 000 нови установени случаи и над 6600 починали от коронавирус.

Сингапур, посочен от Радев като пример, на 5 милиона души население след първата вълна е ударен от втора: 11,178 заразени, +1,037 – за вчерашния ден заразени, 10,242 – активни случаи.

Германия: 153,129 заразени, +2,481 – за един ден, 5,575 – починали, 44,254 – активни случаи, 2,908 – в тежко състояние. И пак Германия, също сочена са пример.

Канцлерът Ангела Меркел: „Истината: още сме в самото начало на пандемията. Тази пандемия е най-голямото изпитание в историята на Федералната република. Ще живеем още дълго с този вирус и въпросът е как да му попречим да надделее над нашата здравна система и да доведе до многобройни жертви.“

Германският външен министър Хайко Маас: „Тази година няма да има нормална почивка с пълни плажове. Нито в Европа, нито в който и да било регион на света. Няма причина да се разхлабват ограниченията за пътуване и така почивките в чужбина отново да станат възможни.

По цял свят има ограничения за пътуване и все някога ще се занимаем и с въпроса кога да ги отменим. Само че в момента нищо не говори за това, че подобно нещо ще се случи скоро“.

За справка-Германия отмени Октоберфеста за първи път от Втората Световна война.

Статус на Румен Радев на Цветница:

„Да не забравяме, че изолацията не е механизъм за държавно управление, а извънредна, временна мярка, която има смисъл само при висока отговорност от всеки от нас“.

Казват, че дяволът се крие в сравненията. Държавите, които не взеха мерки за социална изолация или закъсняха:

Швеция: 10 милиона население – 16,755 – заразени , само вчера са +751. Общо 2,021 починали, вчера са 84. Имат 533 души в критично състояние.

Беларус, до последно имаше футболни мачове – 10 милиона население – 8022 болни, 744 нови заразени за един ден.

Обединено Кралство и Нидерландия с опити за групови имунитети:

Великобритания: 138,078 – заразени, 18,738 – смъртни случаи,

Нидерландия: 35,729 заразени, 4,177 – починали.

Както се казва: Пред фактите и боговете мълчат. Ако сравним посочените по-горе данни, които са напълно достъпни от различни информационни източници, с твърденията на президента се оказва, че българският държавен глава  може единственият в света, който не само, че казва неистини, но и откровено води манипулативна кампания срещу правителството и Националния оперативен щаб. Целите му са ясни, въпросът е дали „пророкът“ от „Дондуков“№2 ще успее да ги постигне. Засега не му се получава. Нещо повече, неадекватното поведение срина рейтинга на Румен Радев. Какво следва? Да очакваме още „пророчества“ на президента например за 6 май ?  

 


Коментари (12)

Бай Гроздан Нашио пРезидентин, въздухоплавателния пенционерин Рундьо Рундев, е много подходящ за собственик на погребална агенция – „Всичко за вашия тъжен ден“!
24.04.2020 13:24 / Отговор
Гергана Гацева Нашият пРезилдент... Какво хубаво може да се очаква от него и партията, която го управлява?
24.04.2020 14:47 / Отговор
Тартаковер Много е важно да няма автор на публикацията. Така всеки може да пише каквато си ще лъжа, да я извърта така, че да прилича на истина, да манипулира бедните умове. Нищо че Хайнрих Хайне е написал че под всяка анонимна статия , може да се сложи подписа "Подлец". Важно е целта да се постигне и от някои коментари се вижда че е успешно. Защото друг известен на име Чърчил пък е написал: "Докато истината си обуе гащите, лъжата е обиколила света"...
24.04.2020 15:38 / Отговор
Бай Гроздан @Тартаковер, истината е, че втори мандат за пенционирания артелчик със зелените чорапи и „първата дама – секънд хенд“ няма да има, а ти си пиши, каквото ти дойде на рендосания мозък! Не пречиш, даже забавляваш!
24.04.2020 17:04
Тартаковер Бай Гроздане, въздържай се от мислене и от писане, това не са дейности за всеки. Стой си вкъщи, пийвай си по малко ракия срещу вируса, както правят хората с празна глава, която носят по задължение. А Президента с главно "П", ние пак ще си изберем. Той не е за мислещите хора, но за радост те все още са повече у нас. За тебе истински президенти са палячовци като онзи предния. За съжаление обаче, те са с нулев шанс.
24.04.2020 17:45 / Отговор
Бай Гроздан @Тартаковер, кои ще го изберете тоя политически труп, алоу? Тези ли позитански шматароци, дето стрина Курна ви навря да не казвам къде? Или онези 56 лигльовци, дето коленичехте и се търкаляхте на плочника пред президентството, а? Ами че вие сте толкова невнятни, че вързано куче ще ви хапе, ей! Що не видиш последните социологически изследвания на „Галъп“, че да ти просветне как умнокрасавците сте под статистическата грешка?
24.04.2020 18:34
Гневна Претоварванията при пилотите не прощават никому.Ще те удари или в кръста, или ще ти изравни някоя и друга гънка.За нещастие на нашия президент се е случило второто и то в голяма степен.Не е виновен,че толкова си може,това е таванът му.
24.04.2020 21:26 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още