Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Радан Кънев официално подкрепи гей двойките и София прайд

Мрежата

Радан Кънев официално подкрепи гей двойките и София прайд

Снимка:

От Фейсбук профила на Радан Кънев

Минаха 11 години от деня, в който за сефте подкрепих провеждането на София Прайд и правото на участниците да заявят и защитят позициите си. Какво ли не се изсипа на главата ми оттогава, но нищо не се промени - нито позицията ми, нито - за съжаление - атмосферата на напрежение и нетърпимост. Атмосфера, която възпрепятства и заглушава всеки опит за смислен, спокоен и умерен разговор.

И под този статус няма да е различно. И все пак ще изразя позицията си, с надежда разговорът някога да започне:

- Подкрепям провеждането на парада. Включително и най-вече поради факта, че той има социални и политически искания. Всеки гражданин трябва да бъде свободен да изразява позициите си, а и защитен, когато го прави. Всяка позиция, която не призовава към насилие, трябва да бъде изразена и изслушана.

- Не подкрепям узаконяването на гей бракове в България. Обществото ни е дълбоко консервативно в това отношение (макар - парадоксално - да е твърде освободено в отношението си към съжителство без брак, например). Подобна законодателна инициатива има потенциал единствено да изостри обществените отношения до опасни крайности.

- Подкрепям узаконяването на отношенията на гей двойките без въвеждане на брак и без съответна конституционна промяна.

Убеден съм, че в основата на модерното общество стои ненакърнимостта на индивидуалните права и свободи, която често е антитеза както на дискриминацията по групов признак, така и на стремежа към групови привилегии.

Още веднъж напомням, че отношенията между гей двойките не са предмет на европейското, а на вътрешното законодателство. И обратно - всяка форма на накърняване на лични права и дискриминация е общоевропейски проблем.

Оставам си консервативен по светоусещане, семеен хетеросексуален мъж и баща. И пожелавам на участниците в София Прайд свобода и кураж при отстояването на позициите. Всеки опит за възпрепятстване на тяхното събитие е както неморален, така и противоконституционен.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още