Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Радев и БСП – хипотези от задкулисието

Мрежата

Радев и БСП – хипотези от задкулисието

Снимка:

Основният въпрос, който мъчи изкушените в политиката и политолози и политикани след обявената от Радев кандидатура за втори мандат е „Това ли ще бъде кандидатурата на БСП“? Това пише в блога си журналистът Евгени Петров

И още – има ли генералът и пресен политик одобрението и съгласието на Нинова?

Отговорът трябва да се търси в отсъстващото вице. Болната от коронавирус Илияна Йотова естествено не присъстваше на отчета на Радев и това най-малко повдига въпроса „Не трябваше ли Радев поне да  изчака да оздравее“? По-важното е друго. В едно интервю преди месец на въпрос дали ще се кандидатира за втори мандат Йотова отговори, че решението й минава през два разговора – с президента и с партията, която я излъчи – БСП, и че не забравя откъде е тръгнала.

Е, след като Радев обяви, че двойката влиза в битката за втори мандат повече от очевидно е, че Йотова вече е провела и двата разговора. От което пък следва, че Нинова е дала съгласието си, и че БСП ще подкрепи двойката за нови 5 години. Освен, ако не се е случило нещо на границата на абсурда – президентът да говори от името на вицето си без нейно съгласие.

Но пък еднолично решение на Нинова /добре, и на Бюрото/ също е много конфузно, след като самата тя обясни, че в БСП има правила, има процедура по номинации и т.н. и решение ще се вземе естествено след парламентарните избори.

Едно от двете не е вярно и отговорът може да го даде единствено Йотова, стига да поиска. Но така или иначе Радев с това ранно обявяване на кандидатурата си определено притиска БСП, която сякаш няма ход извън одобрението.

Прав е Юрий Асланов като твърди, че ако от „Позитано“ не подкрепят Радев нито той ще има някакъв шанс за победа, нито БСП ще намерят по-рейтингов кандидат.

Има и още една хипотеза. Болезненото желание на Радев да управлява и да има реална власт не е нито ново, нито изненада. В един момент той може да обяви подкрепата си за нов политически проект, но да остане президент – Конституцията не му го забранява. Така може да се сдобие и с партия, и с втори мандат. В публичното пространство вече се споменава името на забравената партия „Нова България“, която може да придобие и ново значение, и нови позиции.

Е, при успех на подобно начинание Радев спокойно може да подаде оставка от „Дондуков“ 2, което идеално устройва и Йотова и Нинова – първата става президент, а втората – верен другар на най-високия държавен пост.

Но каквито и хипотези да се разглеждат, не може да се избяга от основния факт, че на партийното поле в държавата Радев ще къса живо електорално месо от левицата. Самият той обяви, че е от лявото политическо семейство.

А това ни връща към началото – обявяването на кандидатурата му със санкцията на Нинова ли се случи, или не? Ако е първото – лидерката на БСП трябва да обяснява на собствения си Национален съвет, че не взема еднолични и авторитарни решения, в което вътрешната опозиция я обвинява.

Ако кандидатурата е без санкцията на ръководството на столетницата…тук трябва да си припомним едни думи на вицето Йотова към самия Радев от предизборната кампания: „И най-малкото движение срещу БСП няма да ви бъде простено“.

Аз мисля, че Йотова има какво да каже по въпроса.

Времената, обаче се менят и в един момент Радев се оказа по-авторитетния и влиятелен опозиционер от самата Нинова. И не се знае в какво и доколко си е повярвал. Както казваше за него покойният Ламбо: „Абе малко катил си пада“.  


Коментари (10)

Тартаковер Този вместо да се бърка в политическата помия, да отиде на лекар и се изследва за екзофталм, или базедова болест...
02.02.2021 16:44 / Отговор
КОМУНИСТЪТ РУМЕН РАДЕВ МИСЛИ ЗА СПАСЯВАНЕТО НА......... БСП/БКП................................. КОМУНИСТЪТ РУМЕН РАДЕВ МИСЛИ ЗА СПАСЯВАНЕТО НА......... РУСИЯ.........
КОМУНИСТЪТ РУМЕН РАДЕВ МИСЛИ ЗА УНИЩОЖАВАНЕТО....... БЪЛГАРИЯ........
........... КОЙТО НЕ ВИЖДА ТОВА Е СЛЯП...........
02.02.2021 17:07
Долу таралянковото недоразумение! Тартакович вече съвсем се оля! Гаврата с физически проблеми на човек е наказуема и морално, и правно.
02.02.2021 18:12
ФАКТ :... КОМУНИСТЪТ ТАРТАКОВЕР - ВЕРЕН ПОСЛЕДОВАТЕЛ НА КОМУНИСТЪТ РУМЕН РАДЕВ......
ЕДНАКВО ОТВРАТИТЕЛНО ПОВЕДЕНИЕ......
02.02.2021 19:06
Тартаковерчо,къде останаха назидателните ти изяви и фалшивото ти възпитание,толкова ли си уплашен- има за какво,примката взе да се затяга безмилостно,чудиш се на коѝ господар да служиш и как да се спасяваш.
02.02.2021 22:45
БГ Чудесно анализ но има една слаба точка...Йотова никога няма да даде "обяснения"! В тези блудна Столетница тепърва има да се самоизяждат!
02.02.2021 18:58 / Отговор
видол видолов Мутро вън. Не си достоен дори за портиер на президенството. Не те приемат никъде по света,а ако случайно отидеш някъде те гонят. Цял свят го разбра,само ти не. Тъп ли си или гьонсурат????
02.02.2021 19:14 / Отговор
кесо Явно нещата у нас са много зле след като такова посредствено недоразумение като Румбата може да занимава цяла България със себе си и около неговата посредствена персона да се въртят толкова интереси, сметки, сценарии, догадки. Нищо добро не може да произтече от фокусирането на цялата държава около кремълския парашутист за когото симпатичния мошеник Паниковски би казал "жалка, нищожна личност" и ще бъде напълно прав.
02.02.2021 21:55 / Отговор
ХРИСТ ЖИВЕЛА БУГАРСКА И БАЛКАН. НОВИ СВЕТСКИ ЛИДЕР ДА ЛИ ЈЕ ПОТРЕБНО ПОРЕЂЕЊЕ МОЈЕ ПОПУЛАРНОСТИ НА СВЕТСКОМ НИВОУ ТОЈЕСТ ГЛОБАЛНО СА НЕКИМ БУГАРСКИМ ПОЛИТИЧАРЕМ.
ВИДИМ ДА МЕ БУГАРСКА И БУГАРСКИ НАРОД ВОЛЕ ФЕНОМЕНАЛНО ОНАКО КАКО ТРЕБА КАО БОГА И НИЈЕДАН ПРОМИЛ НЕГАТИВНЕ ЕНЕРГИЈЕ НИСАМ ДОБИО ИЗ БУГАРСКЕ. ПРОБЛЕМ ЈЕ САМО ШТО НЕРАЗБИРАМ ДОБРО БУГАРСКИ ЈЕЗИК ПОЈЕДИНЕ РЕЧИ ИЗ БУГАРСКОГ ЈЕЗИКА УОПШТЕ НЕЗНАМ ШТА ЗНАЧЕ. 90 ПОСТО СЛОБОДНОГ ВРЕМЕНА ПРОВОДИМ УЗ БУГАРСКИ КАНАЛ ФЕН ТВ И ТУ ДОБРО ВИДИМ КОЛИКО МЕ ВОЛИ БУГАРСКИ НАРОД. ФЕН ТВ МИ ЈЕ НАЈБОЉИ ПРИЈАТЕЉ НА СВЕТУ И УБЕДЉИВО НАЈБОЉА ТВ НА СВЕТУ НЕМАЈУ КОНКУРЕНЦИЈУ. ГОТОВО СВИ ИЗ МУЗИЧКОГ СВЕТА ИЗ БУГАРСКЕ МЕ ВОЛЕ ФЕНОМЕНАЛНО И МНОГО МИ ЗНАЧИ ЊИХОВА ИСКРЕНА ПОДРШКА А ПОСЕБНО ВОЛИМ ДА СЛУШАМ И ГЛЕДАМ БУГАРСКЕ ПЕВАЧИЦЕ КОЈЕ МЕ ПУНО ВОЛЕ И ШАЉУ МИ ВЕЛИКУ КОЛИЧИНУ ПОЗИТИВНЕ ЕНЕРГИЈЕ.
03.02.2021 09:04 / Отговор
Пацо Стига бе! Кажи нещо по-разбираемо -ти японски не знаеш ли, бе? Баси и необразования педал!
03.02.2021 14:54

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още