Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Радев радикализира протеста с тревожна мисъл за своя имунитет

Мрежата

Радев радикализира протеста с тревожна мисъл за своя имунитет

Снимка:

Текст на "24 часа"

За следващата сряда се готви национална стачка в цялата страна, съобщи “Отровното трио”. “Време е да затворим цялата страна. Пуснете си отпуск, вземете си болнични, затова го казваме по-рано. Всички пътища и магистрали ще бъдат затворени от обикновени хора като нас, всички съдебни палати в страната ще бъдат затворени”, обяви адвокат Николай Хаджигенов.
Ще му затворим

държавата, утре ще затворим и него - премиера

Бойко Борисов, заяви Велислав Минеков от “Отровното трио”. Вчера блокирахме седем места, днес ще са 9, каза още Минеков, който преди седем години направи неуспешен опит да стане политик с изчезналата партия на Меглена Кунева.

Румен Радев, Васил Божков и Христо Иванов - президентът, обвиняемият беглец от правосъдието и партийният лидер, са най-заинтересувани от радикализиране на протестиращите.

Протестът видимо в последните дни губи енергия. Организаторите му всячески се опитват да го реанимират. Т.нар. Отровно трио прави повторен опит за блокада на държавата.

След като една седмица президентът Румен Радев не се бе появявал, в четвъртък го направи с видима цел да мотивира малцината останали край фонтана пред “Дондуков” 2.

Радев има нужда от острота на протеста

по две причини. Първата – когато в политиката поискаш нечия оставка, (в случая Радев иска две), но не я получиш, значи политическата ти тежест е незначителна. Втората - Радев вероятно има притеснения от предстоящото произнасяне на Конституционния съд по питането на главния прокурор за имунитета на държавния глава. Вече се появиха публикации, според които се очаква КС да обяви решение, което ще лиши президента от настоящата пълна недосегаемост срещу разследвания в рамките на мандата.

Васил Божков също има интерес от радикализация. Докато е в Дубай, той чувства известна сигурност за себе си, но всичко това струва много, буквално, а и всичко е до време. Обвиняемият бизнесмен не крие своята подкрепа за протестите, но проточването им повече от 20 дни със сигурност ще доведе до загуба на енергията им, а работата по делата му, изглежда, върви.

Христо Иванов e наясно, че представянето на “Демократична България” на едни предсрочни избори ще е вероятно по-добро, отколкото на редовните. Това обяснява и хиперактивността на бившия министър на Бойко Борисов. Видно е обаче, че макар да се радва на подкрепа във фейсбук, Иванов успява да събере максимум по около 500-600 души на протестни инициативи пред Съдебната палата.

Радев, Божков, Иванов с личното си участие или чрез своите представители на протестите, съзнават, че

на 29 юли е последната им възможност

да успеят да постигнат ключовата си цел – свалянето на третия кабинет на Борисов. Тогава ще е едно от последните заседания на Народното събрание преди лятната ваканция. Тогава има заседание и на Министерския съвет. Съдебната власт, макар да отмени съдебната ваканция, в лицето на кадровия си орган – ВСС, излиза също в летен отпуск. Не успеят ли да постигнат целите си на 29, 30 и 31 юли, Радев, Божков и Иванов може да пробват да се явят на поправителен през есента, но дотогава има много време, енергията ще е спихнала, а и ще са останали шест месеца до редовните избори. Извън всичко друго септември и октомври ще са месеците, в които цялото общество ще живее в нов ритъм – на очакваното усложнение от епидемията от коронавирус, която у нас бушува в последните два месеца.

Най-потърпевши от последния напън за радикализация на протеста, което може да означава и провокиране на кървави сблъсъци и умишлени инциденти, ще са служителите на полицията и жандармерията, които отново ще трябва да гарантират гражданския мир.

В четвъртък, след като изнесе поредната си политическа реч, подсигурен с микрофон с тонколони, Румен Радев тръгна пеша по ул. “Съборна”, където се спря пред един полицай с жилетка “Антиконфликт” и една красива униформена служителка на Охранителна полиция. Президентът очакваше, че ще получи сърдечен поздрав, но срещна хладно здрависване с двамата служители на реда.  


Коментари (1)

Христо Само Герб
26.07.2020 15:08 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още