Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Рашел Леви: Това българско лято няма да роди песен

Мрежата

Рашел Леви: Това българско лято няма да роди песен

Снимка:

От Фейсбук профила на поетесата Рашел Леви

Диктаторът, особено дълго задържащият се, умният, отглежда своя интелигенция, но подбира качествени и талантливи хора, като им позволява дори леки артистични залитания. Сред това, което отгледа Живков, имаше качествени хора, талантливи, някои напълно лишени от морал, други самозалъгващи се, че съхраняват нещо, подобно на морал. Лошото беше, че сред твърдата му опозиция, за която нямаше кислород тук, имаше ярки личности, разбира се, но малко, много малко, някои и не стигнаха нито до видимост, нито до паметта.

И до днес берем "плодовете" на това, че нямахме изключителни творци в опозиция, в изгнаничество. И обратното, че диктаторът хитро купуваше талантливи хора. Толкова талантливи, че и в момента състезаващите се с тях са по-скоро губещи. Не ми се обсъжда "гъвкавостта" на някои от тях след десети. Предпочитам запазилите достойнството си.

И ако се огледате около някого и не видите придворните певци, особено ако са качествени, да знаете не му стига въображение и фанатизъм на диктатор. И диктаторче не е. И не "щото е прост" Защото простият няма как да се задържи никъде. И Живков не свиреше на флейта, но умееше да съхранява диктатурата. А умението е свързано с нагласа.

Та ако не видите "певците", имате чиновник по-скоро, не диктатор. Чиновникът върши работа, колкото може, не ви запушва устата и не ви кара да пеете в хора му, обсипвайки ви с привилегии, които се оказаха пагубни за някои.

Понякога си мисля дали точно опозицията на диктатурата не ражда големите явления в изкуството.

Жалко е, но това българско лято няма да роди "песен".

Само бесилки и чучела... Може би това е опозицията срещу "липсата на диктатура."  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още