Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Росица Димитрова опроверга ексминистър Сандов за АМ „Струма“

Мрежата

Росица Димитрова опроверга ексминистър Сандов за АМ „Струма“

Росица Димитрова опроверга ексминистър Сандов за АМ Струма - Tribune.bg
Снимка:

Росица Димитрова и бившият екологичен министър Борислав Сандов влязоха в словесен сблъсък за изграждането на АМ „Струма“, касаещо Кресненското дефиле, пише еновина.бг.

Димитрова, публикува пост в социалната мрежа, насочен към бездействието през изминалите седем месеца, а от ДБ излязоха с декларация във връзка с коментара ѝ.

„Благодаря на бившия министър Борислав Сандов и на колегите от ДБ-Благоевград за това, че в декларация посветена на мой пост в социалната мрежа, най-накрая обърнаха внимание на собственото си бездействие и в същото време зловредно действие, свързано с довършването на АМ „Струма“ – тема изключително важна, както за региона, така и за цялата държава. Въпросната декларация съдържа обвинения, че поднасям на обществото подвеждаща информация“, обяви Росица Димитрова.

Тя отправи питане към Сандов какво е свършил като министър на екологията на тема пътища, и по конкретно по проекта АМ „Струма“.

Ето какво написа тя:

„Защо отсечката, която е готова не беше пусната в експлоатация и въобще правени ли са някакви действия в тази посока?

Вярно ли е, че в последния ден от работата Ви като министър, буквално в „12 без 5“ отменихте всички досегашни процедури по Оценка на въздействие върху околната среда(ОВОС)? И давате ли си сметка с това ви действие, връщате цялата процедура в изходна точка?

Знаете ли колко души са загубили живота си на една от най-критичните отсечки в страната?

Ето и малко конкретика:

В декларацията отново се твърди, че докладът за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) не е одобрена от ЕК. Би трябвало да сте наясно, че ЕК НЕ одобрява тези доклади. Те се одобряват от МОСВ, което беше Вашето бивше министерство, г-н Сандов. Единственото вярно в това твърдение е, че ЕК е поискала да бъде приложена методиката за определяне на специфичните природозащитни цели спрямо действащия ОВОС. Това щеше да е напълно възможно ако Вашето министерство си беше свършило работата и беше определило въпросните цели. Истината е, че забъркахте голяма каша с две изключително спорни решения, които най-вероятно ще бъдат отменени от съда по-късно.

Според едното не бива да се прилагат мерките за биоразнообразие препоръчани и съгласувани от ЕК в Кресненсото дефиле, защото предопределяли избора на трасе. Това категорично не е вярно! Какъвто и вариант за проекта да бъде реализиран, очевидно без Вашето любезно съдействие, нищо не пречи да сме се погрижили да бъде защитена флората и фауната на дефилето и да сме изградили проходи и мрежи за животните и тяхното придвижване. Надявам се разбирате, че тези мерки би било добре да бъдат изпълнени, без значение как и откъде ще минава трасето. Още повече, че за тези мерки имаше отпуснати европейски средства, но Вие ги спряхте.

По второто решение г-н Сандов обясни, че не можело да се строи по действащия ОВОС, защото той изтичал през октомври. Тук удобно пропускате варианта, че ако строежът беше започнал преди октомври, ОВОС-ът няма да изтече.

Решенията, за които така небрежно се говори в декларацията, че едва ли не се отнасят до строителството на АМ „Струма“ са дълбоко неверни и фалшива новина. Тези решения на практика просто спират строежа, защото с първото решение се спря довършването на 3 км до Симитли по одобрения ОВОС, което дава възможност за навлизане на строителството в последния етап. А другото решение спря възможните екологични мерки в дефилето.

И нещо много важно - да, магистрала Струма е приоритетна за изграждане, и това не би трябвало да е приоритет само на ГЕРБ, би трябвало да е важен проект за всеки здравомислещ управленец. Би трябвало да се мисли как това е възможно да се случи, като се спазват всички еконорми, а не как да подливате вода и да измисляте варианти тази магистрала никога да не стане реалност.

Нали знаете, че хората сами ще преценят кой е крив и кой е прав и ще ни съдят по действията и съответно по бездействията ни.“


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати