Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. С 10 лв. на човек падна консумацията в заведенията

Мрежата

С 10 лв. на човек падна консумацията в заведенията

Снимка:

Намалението на ДДС запази десетки хиляди работни места

Текст на Стефан Кючуков, Труд

Българите не само ходят по-рядко в ресторантите, а и консумират по-малко храна и алкохол. Преди пандемията средната сметка на човек беше около 25 лв, а сега е 15 лв., заявиха пред „Труд“ представители на ресорантьорския бизнес. Чужденците пък са оставяли средно по 31 лв. в заведенията преди пандемията. А сега чужденци в ресторантите почти няма. Според официалните данни посещенията на чужденци в страната са намалели с 80%.

Половината от заведенията в България имат спад на оборота спрямо миналата година с 40-50%, показва анкета сред 968 собственици на заведения от Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията. От една страна оборотите намаляват, защото заведенията работят с по-малък капацитет заради изискванията за разстояние между масите. Освен това има срив на чуждестранните туристи, а заради по-ниските доходи българите по-рядко ходят на ресторанти и консумират по-малко.

В страната има над 22 хил. ресторанти, бистра, вериги за бързо хранене, кафета и нощни клубове, огромна част от които са малък семеен бизнес.

Благодарение на намалението на ДДС на 9% бяха спасени около 70% от бранша, посочват от двете браншови организации.

Предприетата от правителството мярка за подкрепа на бранша запази работата на десетки хиляди души. Заетите в бранша средно на година са между 110 хил. и 130 хил. В настоящата криза, минимална заплата за хората с квалификация в сектора беше повишена със 190 лв. – от 610 на 800 лв., и то по искане на самия бранш. Върху тази по-голямата сума се плащат данъци и осигуровки.  


Коментари (4)

Ивелина Принципно държавата оказа много голяма подкрепа на този бранш. От една страна подкрепи икономиката с намаляване на ддс, от друга с мярката 80 на 20 подкрепи работниците. Всяка нова подкрепа е добре дошла. Дано само по-бързо мине кризата.
09.10.2020 12:53 / Отговор
Калин Защо говорят за затравяне, след като нямат доказателства, че заразатса тръгва от заведенията
09.10.2020 13:47 / Отговор
Мина Въпреки изписаният хейт, Държавата ни предлага туризъм на ТОП ниво, както ресторантите така и хорелите ни, зааслужават подкрепата
09.10.2020 13:51 / Отговор
Р.Ангелов Бедна ми е фантазията, ако не им беше дадена тази подкрепа след това дълго затваряне
09.10.2020 13:52 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още