Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Съпругата на Иво Христов – съдружничка с бос от „Мултигруп“

Мрежата

Съпругата на Иво Христов – съдружничка с бос от „Мултигруп“

Снимка:

Съпругата на червения депутат Иво Христов, която е юрист по образование, се оказа един от най-доверените хора на Иван Дремсизов, вторият човек след Илия Павлов в митичната „Мултигруп“, твърди breaking.bg.

Нейната бизнес история с един от босовете в групировката е с поне 18-годишна давност, когато освен Павлов, в „Мултигруп“ собственик е и Дремсизов. През 1999 г. Николета Калчева Лингорова-Христова е управител в основната фирма на Дремсизов „Интерстийл трейдинг къмпани“. Това беше една от основните компании в структурата на „Мултигруп“, работеща в сферата на металургията.

При правителствата на Любен Беров и Жан Виденов „Интерстийл” стоеше на входа и на изхода на „Кремиковци”. По това време металургичният комбинат редовно не плащаше на държавната НЕК за консумирания от него ток и се стигна до изключването му от мрежата. Въпреки това обаче ръководството му изрядно плащаше на „Интерстийл”.

Схемата „вход – изход“ не е измислена от Илия Павлов, но е факт, че в България тя беше приложена особено успешно и донесе значителни печалби на „Мултигруп“. Типичен пример за подобна схема на „Мулти“ са отношенията между фирмата на групировката „Интерстийл“ и металургичния комбинат „Кремиковци“ в годините преди неговата приватизация. Девизът на групировката беше: „Сложи ръка на входа със суровините – и ще разполагаш с крайния продукт на пазара.“ Тази схема нанася трайни щети за държавните дружества, тъй като посредникът не се интересува от инвестиции в тях.

Самата „Интерстийл“ отричаше, че има доминиращ дял в търговията с готова продукция. Но шефове на комбината по онова време твърдяха, че дялът на „Интерстийл“ в износа на готова стомана от комбината е бил над 25%. Според високопоставен служител на „Мултигруп“ „Интерстийл“ е внасяла около 350 хил. тона коксувани въглища годишно и около 500 хил. тона желязна руда за комбината. Общият обем на тези операции по данни на групировката е бил около 150 млн. долара годишно.

Половинката на червения депут – Николета Калчева Лингорова-Христова, е съсобственик с Иван Дремсизов и в дружеството „Инекс пропъртис“, сочат данни от търговския регистър. Освен това още от 1998 г. тя е партньор с човека на „Мултигруп“ и във фирмата „Ферексим“. Николета Калчева Лингорова-Христова е толкова близка със семейството на Дремсизов, че продължава бизнес традициите като до преди година е била съдружник и със сина Николай Иванов Дремсизов – във фирмата НВП Консулт.  


Коментари (7)

До другаря Христов АМИ ИНФАНТИЛНИ СМЕ ДРУГАРЮ, КАТО КРАДЕТЕ И ОШЕЪ ВИ ТЪРПИМ !
ОСТАВКА ВИЕ СТЕ НЕКОМПЕТЕНТЕН И НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕТЕ ВЪВ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ! АМА БСП ВСЕ ТАКЪВ ОТБОР НЕКАДЪРНИЦИ КАТО ВАС ИЗЛЪЧВА!
КОЛКОТО СИ ПО НЕКАДЪРЕН И СЪС ВРЪЗКИ НА МАМА И ТАТЕ ТОЛКОВА ПИ ГОЛЯМА ПОЗИЦИЯ ВЗИМАШ! Я ВИЖ ОТРОЧЕТАТА НА ОРЕШАРСКИ ,ДОБРЕВ КАК ЦЪФТЯТ ВЪВ СТОЛЕТНИЦАТА!
06.10.2020 18:41 / Отговор
Не е вярно този Дремсизов е имал минимален брой акции. Важните лица в Мултигруп са Андрей Луканов, Стоян Денчев и Димитър Иванов- гестапото. Вероятно и Виктор Вълчев, защото той причакваше в Цюрих - Илия Павлов.
07.10.2020 13:18
ЛУМПЕН РАДЕВ, КЪДЕ СИ? ПРОТЕСТИРАЩИ, КЪДЕ СТЕ? КОРУПЦИЯЯЯЯЯЯЯ........!!!!!
ДОКАЗАНААААААА........!!!!!
ВЪН МУТРАТА РАДЕВ!
ВЪН ПРОТЕСТИРАЩИТЕ МУТРИ НА БОЖКОВ, БАНЕВ, СТАЙКОВ!
06.10.2020 19:08 / Отговор
Искам да попитам, откога е забранен капитализмът в България? И какво престъпно има да си бизнесмен? Нали преди 30 години тръгнахме по този път, и отрекохме комунизма и държавната икономика.
07.10.2020 13:23 / Отговор
КАПИТАЛИЗМЪТ Е ЗАБРАНЕН ОТ РУМЕН РАДЕВ! - ЗА БЪЛГАРИТЕ... ПОЗВОЛЕН Е САМО ЗА ЧЛЕНОВЕ НА БСП/БКП И ЗА РУСОФИЛИ ПЕРАЧИ НА ЕВРОПАЧКИ НА КРЕМЪЛСКАТА БАНДА НА ПУТИН!
07.10.2020 15:57
Изобщо не е забранен, но когато бизнес връзките определят политически позиции е хубаво да се знаят. Как всички революционери и опозиционери се оказаха свързани с едни и същи корени?
07.10.2020 22:44
Иван Костов каза навремето, че всички сме братовчеди.
08.10.2020 08:28 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още