Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Съвпадения: За Любомир Лозанов, „Америка за България“, „Лудогорско пиле“ и „Градус“

Мрежата

Съвпадения: За Любомир Лозанов, „Америка за България“, „Лудогорско пиле“ и „Градус“

Съвпадения: За Любомир Лозанов, Америка за България, Лудогорско пиле и Градус - Tribune.bg

Мариела Бойкова, Фейсбук

Така...

Двата коментара от скрийншота по-долу са от профила на дългогодишния разследващ журналист Стефан Ташев - негов и на една жена.

Проверих в сайта на Фондация "Америка за България" - https://bit.ly/3xXBhl2, и както може да се види от снимката (снимката е малко стара, защото на нея е предишният посланик на САЩ в България Ерик Рубин (посланикът на САЩ по правило е и член на Борда на директорите на фондацията)) и посочените имена под нея - има сред членовете на Борда на директорите мъж с име Любомир Лозанов, посочено е и къде е точно на снимката - вижда се как изглежда и изписвайки името му в Гугъл, заедно с името на търговската марка на продуктите на фирмата му, виждам, че това е един и същи човек, т. е. написаното в снимания от мен втори коментар е абсолютно вярно.

(В сайта на Амета Холдинг ("Лудогорско пиле") - със седалище Разград, пише: "Първоначално Българо-Американският инвестиционен фонд („Фонда”) придобива малък дял акции и  е заемодател на Амета, но към края на 1999 година придобива  собствеността и управлението над цялата компания."

От сайта на Фондация "Америка за България " се разбира, че същият фонд стои в основата на тази фондация. Към момента, според Търговския регистър, Амета Холдинг е собственост на германци, а Лозанов е в Съвета на директорите и Представляващ/Управител на холдинга.))

Знаем също така, че медиите на Иво Прокопиев са най-солидно финансираните от тази фондация медии - и някак случайно или може би не съвсем случайно този медиен издател също е от Разград.

(Според моите наблюдения всички медии в България, финансирани от тази фондация, имат (почти) една и съща редакционна политика по основните вътрешно и външнополитическите теми, всички сякаш се равняват по написаното в медиите на Прокопиев.))

Въпроси и разсъждения:

1. Защо комисията за ревизия на сделките на властта през последните 10 г., оглавявана от кресливата Мая Манолова, от всички сигнали, подадени в комисията - някъде прочетох, че са 75, а другаде, че са 90, избра в последните дни от твърде краткия (няма и един месец) живот на този парламент да покани за изслушване в комисията само авторът на единия от тях - точно на този бизнесмен Илчовски?

Това еднолично решение на Мая Манолова като шеф на комисията ли е?

2. Защо преди изслушването шефът на комисията Мая Манолова като юрист не постави изискване изслушване да има само ако подалият сигнал бизнесмен носи със себе си доказателства, с които да подкрепи основните си твърдения?

Защото се видя, че този бизнесмен не представи нито едно доказателство, нито едно.

3. Мая Манолова пусна излъчване на живо от комисията в личния си Фейсбук профил.

Това е някакъв парламентарен прецедент или бъркам?

Манолова като юрист знае, че твърдения без доказателства означават само едно: набеждаване/оклеветяване.

Знае и че такъв тип изслушване е несъвместимо с върховенство на закона. Демократичният правов ред е съвсем друг + върховенството на закона не се интересува от нашите усещания/или схващания, придобити от медиите и Фейсбук за даден политик - дали е корумпиран или не.

Това, което ни се представи, беше публично заклеймяване, с цел разчистване на сметки на един бизнесмен с негов бивш търговски партньор и изпълняване на политическа поръчка - нещо като: дават му възможност публично да се разправи с бившия му търговски партньор, в замяна казва публично и това, което поискат от него.

4. В началото на януари 2021 г. Илчовски обявява за продан бизнеса си:

https://agri.bg/…/svetoslav-ilchovski-prodava-stopanstvoto…

Вече не се чувствал добре в България + земята в САЩ, където е капарирал покупка на земя, била по-евтина.

5. Един бизнесмен в България преди 4 месеца обявява бизнеса си за продан и ще се мести в САЩ. Същият има скандални неуредени отношения с бивш търговски партньор. Този търговски партньор се оказва най-големият конкурент на пазара на разградски бизнесмен, член на Борда на директорите на Фондация "Америка за България", която е най-солидният спонсор на медиите на издател, който е от Разград и стои зад Демократична България.

Вероятно случайни съвпадения, но някой се е досетил за тях и е решил да се възползва, опитвайки се с един удар да уцели 'два заека': ГЕРБ и старозагорския конкурент - "Градус", на разградския бизнесмен - "Лудогорско пиле". А "Градус" засега е лидер на пазара в неговия си сегмент.

6. Добре измислено.

И вероятно щеше да бъде и добре изпълнено, ако бизнесменът от Кнежа не беше толкова прост и не си противоречеше толкова, а шефката на комисията не се отличаваше също с такава "свещена простота".

7. Няколко противоречия в думите на "свидетеля" бизнесмен:

- на първото изслушване той каза, че Борисов събрал него и други във вила и им прожектирал филм как насилват в ареста известен бизнесмен и арестант - Миню Стайков, но минути по-късно вече твърди, че Борисов му го показал на телефона;

- Илчовски твърди, че този известен бизнесмен Миню Стайков е бил насилен през 2017 г. в ареста, само че Стайков е арестуван през 2018 г.

Няма никаква логика този много богат и много известен бизнесмен Стайков да бъде насилван в килията и той и адвокатите му да мълчат за това, особено по време на делата за преразглеждане на мярката му за неотклонение (той вече е под домашен арест); адвокатката на Стайков каза пред бТВ, че нейният клиент никога не е участвал в клипове волно или неволно - и според мен няма логика да лъже;

- на първото заседание "свидетелят" каза, че шеф на мина (Цоло Вутов) и 'Иван Пилето' (Иван Ангелов) подарили златни кюлчета на Борисов на рождения му ден (и двамата официално отрекоха да са правили такива подаръци), на който и той самият присъствал (как така е бил поканен на рожден ден от Борисов след като Илчовски се оплаква, че премиерът го рекетирал - няма логика премиер да рекетира бизнесмени и да ги кани на рождения си ден, а и не се е чуло и видяло досега, откакто е премиер, Борисов да празнува рождените си дни, събирайки разни бизнесмени), но на второто изслушване на въпрос, зададен от Димитър Стоянов от Биволъ/Bird, той вече отговаря, че е виждал въпросните златни кюлчета само на снимка;

- Илчовски твърди, че е бил принуждаван да продава зърното си под пазарната цена - само че отдавна зърното в България, дори това от Държавния резерв, се търгува единствено на стоковата борса.

8. Вчера един от лидерите на Демократична България - Владислав Панев, съпредседател на Зелените, който на 28 г. купи обявената от държавата за приватизиране "Промишлени стоки - Димитровград" ("Bлaдиcлaв Πaнeв e нoвият coбcтвeниĸ нa 100% oт ĸaпитaлa нa "Πpoмишлeни cтoĸи - Димитpoвгpaд" EOOД, гp. Димитpoвгpaд cpeщy cyмaтa oт 97 570 лв., cъoбщи Aгeнциятa зa пpивaтизaция. Πpoдaжбaтa нa пaĸeтa oт 1148 дялa oт "Πpoмишлeни cтoĸи - Димитpoвгpaд" e ocъщecтвeнa нa 28 дeĸeмвpи 2004 г., ĸaтo цeнaтa e плaтeнa изцялo в лeвoвe чpeз бaнĸoв пpeвoд пo cмeтĸa нa AΠ пpи пoдпиcвaнe нa дoгoвopa. Πpeдмeтът нa дeйнocт нa "Πpoмишлeни cтoĸи - Димитpoвгpaд" e тъpгoвия нa eдpo и дpeбнo, изĸyпyвaнe, пocpeдничecĸa и външнoтъpгoвcĸa дeйнocт, oтдaвaнe пoд нaeм нa тъpгoвcĸи и cĸлaдoви плoщи. Kaпитaлът нa дpyжecтвoтo ĸъм мoмeнтa нa пpoдaжбaтa e в paзмep нa 11 480 лeвa, paзпpeдeлeни в 1 148 дялa нa cтoйнocт 10 лeвa вceĸи eдин." (Източник: money bg),

публикува пост, от който се виждаше, че само в рамките на един ден след първото изслушване на Илчовски стойността на "Градус" на българската фондова падна, с 40 млн лв. Последно този факт в поста на Панев беше харесан от над 500 души, а много от коментари под него бяха потресаващи - как така му се падало на този.

Собственикът на "Градус" беше на второто изслушване и опита да се защити от нападките - преди това от Градус съобщиха, че ще заведат всички възможни дела срещу Илчовски. Шефът на Градус каза, че се познава с Борисов, не играят белот и е търсил съдействие от Борисов, когато е имал проблем на границата с Турция, която не допускала стоката му на нейна територия, въпреки че продукцията му отговаряла на европейските изисквания. Няма да коментирам редно или не е това, защото не съм наясно с международните търговски отношения, но допускам, че политиката и дипломацията в определени моменти са част от тези взаимоотношения навсякъде по света.

По повод твърдението в първия коментар на скрийншота по-долу: сайтът "Преса" не е наличен отдавна и не мога да намеря публикация/и на разследващия журналист Стефан Ташев срещу Илчовски, но попаднах на тази публикация от 2008 г. в един северозападен регионален сайт, в който едно 17-годишно момче обвинява Илчовски, че не му е платил за положения труд и колко голям бил страхът от този бизнесмен (не успях да намеря как се е развил казусът с това момче):

http://bgsever.info/br-40_2008/stranici/str-3.htm

Това, което се случи с изслушването на този бизнесмен, за мен е... брутална бухалка!

Българският парламент за първи път от промените през 1989 г., ако правилно си спомням, беше използван като брутална публична бухалка (метафорично казано: сякаш облечени в анцузи дебеловрати и нискочели батки налагат с бухалки бизнесмен в центъра на София пред множество камери и минувачи - такова беше нивото):

- за разчистване на сметки между бивши търговски партньори;

- за (предполагаем(!)) опит да се удари бизнесмен в полза на конкурент, независимо дали с негово или без негово знание/съгласие;

 - за пореден опит за съсипване на ПП ГЕРБ в навечерието на извънредни парламентарни избори, или както сполучливо според мен го нарече една Фейсбук приятелка: "Костинброд-2"; спомняме си, че в изборния ден през 2013 г. Манолова и Бареков с активното участие тогава на бТВ + прокуратурата (която тези дни все още отсъства от новото активно мероприятие) се опитаха да внушат, че са подготвени много чували с бюлетини, които да бъдат използвани за фалшифициране на резултата - което си беше абсурдно, а случайно или не изборният ден преди това започна с 'въоръженото нахлуване' в двора на къщата му в Драгалевци на тогавашния лидер на ДСБ, където веднага бяха пристигнали  единствено от ТВ на Цветан Василев и Бареков и излъчваха на живо - впоследствие в съда се оказа, че въоръженият мъж не бил сериозно въоръжен и не бил с лоши намерения + за семейство Костови се разбра, че имат солидни депозити в банката на Василев и по признанието на самия Костов те били преференциални депозити, а едната му дъщеря със солиден договор с фирма, свързана с банката:

https://m.24chasa.bg/novini/article/4192984.

В днешно време има много технически способи за документиране на порочни практики и ако някой бизнесмен е обект, върху който властта прилага такива практики, то няма логика той да не се възползва от тези технически способи, за да ги документира в своя защита. Илчовски не показа никакви такива доказателства!

Не казвам, че Борисов и управлението му са безгрешни, но когато някой иска да го уличи има далеч по-цивилизовани методи, вкл. с помощта на технологиите.

Това, което се случи, би трябвало да е обида за всеки българин и да е пример, че ако искаме да живеем в цивилизована държава, не бива да толерираме никакви такива "парламентарни" "изслушвания". 

Позорно е, че точно по този начин завърши животът на поредния парламент, който за първи път се оказа толкова кратък и толкова скандален - от 15 април до 11 май, с едва 11 (или 12) проведени парламентарни заседания - не си представям парламентаризма по начина, по който се случи този парламент!

Да завърша с двете 'крилати' изказвания на Илчовски, цитирам:

* “Щях да бъда много богат. Заради ГЕРБ сега съм само с 300 милиона!” 

* "Аз съм среднист, завършил жичкаджия, язък за вашите родители дето са ви изучили.” 

 

Така... Двата коментара от скрийншота по-долу са от профила на дългогодишния разследващ журналист Стефан Ташев - негов...

Публикувахте от Mariela Boykova в Петък, 7 май 2021 г.

Коментари (24)

хаха! Това е нивото на сайта - публикуват на ГЕРБерски трол бълнуванията в стил ПИК.

От изслушването на собственика на "Градус" в парламента разбрахме две важни неща:
1. Според думите му фурмите от Дубай не са били дарение, а бизнес сделка, а той ги е продал. Странно, защото те се намираха в складовете на БЧК и обявени за дарение от Дубай. Самолетният полет бе на държавни разноски, а пратката придружаваше лично министър Караниколов.
2. Пак по неговите думи лично Бойко Борисов е лобирал за продажба на продуктите му в чужбина и гарантирал за ветеринарната сертификация. Това е странно, защото Борисов е пожарникар и няма експертиза във ветеринарната област, за да има компетенции за ветеринарна сертификация.
Странно е, че г-н Ангелов така и не даде конкретни отговори на многобройните уточняващи въпроси, а се измъкваше с "не си спомням".
И по двете точки става дума за огромен скандал, свързан със злоупотреби на премиер и министър.
10.05.2021 10:56 / Отговор
до тъпанара хаха! Писаното от теб е възможно най-гадната тролска помия. няма кой да ти се върже, боклук
10.05.2021 11:15
хаха! Както винаги - когато троловете на ГЕРБ няма какво да кажат в защита на корупционния си режим - плюят и обиждат.
10.05.2021 11:22
112 Тази "Мариела Бойкова" да не е била на някакво друго изслушване, защото брутално преиначава казаното от Илчовски и напълно очаквано е спестила всички издънки на Пилето на Борисов. Как няма удобно да ги спести и да преиначава, нали е на гербаджийска хранилка. Друг е въпросът, че жълтите сайтове на Борисов/Пеевски го публикуват, толкова няма какво да измислят, че почнаха и на червените бабички от ГЕРБ да разчитат.
10.05.2021 11:33
Анна до анонимен трол НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ БЪЛГАРОУБИЙЦИ!!!ЗАРАДИ ХИБРИДНИ ЧУЖДИ ИНТЕРЕСИ И ИНТЕРЕСИ НА ЗАДКУЛИСИЕТО ЩЕ РАЗКЪСАТЕ БЪЛГАРИЯ!
ТУКА СЛАБОУМНИ НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ГЕРБ ИЛИ НЕ!
ТУКА СТАВА ВЪПРОС ТЕЗИ НАЦИОНАЛНИ БЪЛГАРОУБИЙЦИ ИСКАТ ДА НАПРАВЯТ ПРЕВРАТ ИЗВАДЯТ БЪЛГАРИЯ ИТ ЕС И НАТО!
ЕТО ГО И РАДВЕ СЕКСИСТА И НАЦИОНАЛНИЯ ПРЕДАТЕЛ!
НОВИЯТ МП ЩЯЛ ДА БЪДЕ МЪЖ БЪЛГАРИН!
АМИ РАДЕВ ОСТАВАШЕ ДА НАЗНАЧИЛ РУСНАК ,ЩЕШЕ ДА БЪДЕ МНОГО ОЧЕБИЙНО!
А ЗАЩО ДА НЕ Е ЖЕНА! ЗАЩО ВОЕННИ СТАРИ МУЦУНИ!
ВОЕНЕН РЕЖИМ ЛИ НИ ГОТВИШ ? КЪМ ДИКТАТУРА ЛИ СЕ ГОТВИШ?
10.05.2021 11:57
И все пак... Изненадан съм, че "Градус" не предлагат мисирки. Те са по-съществени за властта на Борисов от някакви си пилета.
10.05.2021 12:11
1 Това, което каза собственикът на „Градус“ Иван Ангелов в защита на премиер-министъра, всъщност съдържа големите проблеми. То е разкриващото, демаскиращото, а и очевидно замесените в това смятат, че подобен разказ е „лицеприятната“ част от случаите (смятайте значи каква е нелицеприятната).
1. Регулаторите
Министър-председателят Бойко Борисов е лобирал за продажба на продуктите на Иван Ангелов (Градус) в чужбина и гарантирал за ветеринарната им сертификация. Това каза самият Ангелов пред комисията по ревизията. Получил съдействие от премиера Борисов по казус с ветеринарни сертификати в Турция, без да може да обясни защо точно на него се помага в такава ситуация от най-високото ниво в държавата.
Ветеринарните властите не следва да са подчинени на Борисов. Но то и митниците не са му подчинени, а всички помним казуса „Мишо Бирата“. Както и другите регулатори трябва да са независими, но всички помним от чутото миналото лято, че през проверки могат да се „размазват физиономии“ (Еврохолд)
10.05.2021 11:02 / Отговор
2 2. Фурмите – „дарение“ на печалба
И още за подкрепата. От Ангелов разбрахме още, че тоновете фурми от Дубай, пристигнали у нас при първата вълна на коронавируса като дарение, уредено от бившия депутат Делян Пеевски, не били дарение, а бизнес сделка. Собственикът на "Градус" свидетелства, че той е продал фурмите, които бяха съхранявани в складовете на БЧК и властите накрая обявиха, че ги дарили на Главното мюфтийство. "Ние от тези фурми сме си възстановили парите и сме на печалба“, каза Ангелов. Публичната информация беше, че въпросните сушени плодове са раздадени.
Тук основният въпрос е – лъжат ли официалните институции и правят ли се пари на гърба на данъкоплатеца? Като печалбата отива за риближени картоиграчи на премиера?
10.05.2021 11:03
3 3.Премиерът може да си позволи обслужване по-скъпо от 5к
Ангелов също така заяви, че е „лъжа“ твърдението, че той е платил на плейметка 5 хил. лв., за да "обслужи" премиера. (Това с плеймейтката го каза Илчовски с обяснението, че именно тя е снимала шкафчетата с кюлчета и пачки“. Смеейки се Ангелов каза, че тези твърдения са "идиотщина". Според него премиерът можел да си намери и плати за по-хубава и по-скъпа жена.
Ако допуснем, че това е вярно: откъде Борисов си намира момичета за „обслужване“? Откъде има доходи, коит да осигурят „по-хубава и по-скъпа жена“ от 5 000 лева? Откога този тип обслужване е законно в България?
10.05.2021 11:04
4 Впрочем, ако някой е смятал, че чрез Иван Ангелов ще злепостави Илчовски или ще обезсили твърденията му – нещо се е объркал. Или Ангелов го е излъгал този някой, че ще защити „атакувания Борисов“, или просто дотолкова са загубени устоите за редно и нередно, законно и незаконно, че тази ситуация на... самопризнания стана възможна.
С такива приятели бизнесмени властта в България няма нужда от врагове, само от прокурори. Но да не забравяме, че според Илчовски от ГЕРБ му казали, че ще полазват „нашите прокурори“.
Може би и затова един депутат от хората на Борисов каза, че партията нямала „нищо против“ да има разследване. Е, как ще има против, ако има и прокурори?
10.05.2021 11:05
5 И още нещо, което вчера си говорихме с приятел. Преди повече от година по подобни твърдения на Цветомир Найденов, прокуратурата започна светкавична проверка на смятания до онзи момент за недосегаем Васил Божков. В твърденията на Найденов имаше обяснения и за секс и за присвояване на суми пари. Същото го има и в обясненията на Илчовски, а после и на собственика на Градус. Нещо нямаме самосезиране, нали?
10.05.2021 11:05
6 Може и „нашите прокурори“ да са гледали клипчета с надзиратели в затвора...
Разбира се, може Иван Ангелов и Илчовски да са се наговорили да злепоставят и клеветят Борисов, може тая работа за „нашите прокурори“ и фурмите с печалба, и ползването на институции да са измислици, но това се установява от... същите тия институции. Въпросът е кой вече ще им повярва.
10.05.2021 11:05
Покажи всички
Българин Съгласен съм със вас!
ОФ партийки направиха грозна ПРЕДИЗБОРНА агитация от трибуната на парламента!
Мая Костонбродска не може да бъде лице което да разследва, защото след два месеца се явява на избори и това е конфликт на интереси! Т.е тя не е безпристрастна! Или ще се отдръпне от следващите избори и откаже във името на ПРАВДАТА за народа??
Второ това е донус и има органи където се разследва!
Не сме 1946 и ОФ НАРОДЕН СЪД ДА вкарваме хората във БЕЛЯНЕ със донуси " една другарка каза" без факти!
И аз съм ПОГНУСЕН и отвратен !
Но това за което най ме боли е НАИВНОСТТА НА ТЕЗИ БЪЛГАРИ КОУТО ИЗБРАХА ТЕЗИ ХУЛИГАНИ И ПРОСТАЦИ ДА ВЛЕЗАТ ВЪВ ПАРЛАМЕНТА!
10.05.2021 12:05 / Отговор
Един примитив Майко мила, това ли е нивото на нашите бизнес мъже. Единият прост ,но устат ,а другият само се пляска по челото и като отвори уста, плещи глупости. Чудно ми е как са успели.
10.05.2021 12:20 / Отговор
Елементарно Мутрата Борисов се обгражда с прости, но верни мутри. В такава кочина по свой образ превърна цялата държава.
10.05.2021 12:35
Ха ха, Тролчо продължава да вмирисва форума! Явно българските избиратели предпочитат "мутра", пред вас ..."меките китки"!
10.05.2021 14:55
attropo лиляво-пембените ПРОСТАЦИ като първия писал не са спали да си изкарат платата!
Лайнарчета миризливи,всичките лъжи,инсинуации,подмятания отдавна са ви наврени в задните части и ви боли!
Никой вече не ви вярва,защото лъжите на ПРОСТАЦИТЕ веднага си личат!
10.05.2021 13:17 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати