Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Създателите на инфо системата за COVID-19 засрамиха фирмите, които са протегнали „паничка“ и чакат

Мрежата

Създателите на инфо системата за COVID-19 засрамиха фирмите, които са протегнали „паничка“ и чакат

Снимка:

Проф. Христо Тасков, бивш зам.-директор и директор на Национален център по заразни и паразитни болести – София

ДНЕС ДОЙДЕ ДЪЛГООЧАКВАНАТА НОВИНА

България въвежда НАЦИОНАЛНА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА подобно на Тайван, Южна Корея, Сингапур и Китай. Чрез подобни системи тези страни успяха да не допуснат епидемия или бързо да я ограничат. Там животът и икономиките на са замрели, както се случи в Европа и САЩ.

Тази система ще позволи да не чакаме (неизвестно до кога) изграждането на колективен имунитет, а много по-рано да започне разхлабване на физическото дистанциране и карантината. Чрез нея може да се приложи лесно и успешно СЕЛЕКТИВНА КАРАНТИНА само на онези, които са били в контакт с болен или които имат симптоми, свързани със заболяването.

България сега е в много благоприятна ситуация за успеха на такава система, поради все още малкия брой на случаите с COVID-19. Дори и да умножим регистрираните случаи по 5 (2 към 11 според моделът на щаба), реалният брой на случаите ще бъде около 2,500.

При наличието на такава система, те могат да бъдат открити бързо и поставени под контрол. Няма да е необходим масов скрининга на населението, който практически е невъзможен и излишен в началния етап на една епидемия (според специализираната литература).

В страни като Италия и Испания, въвеждането на такава система е полезно, но с малък ефект. В страни като Тайван, Южна Корея, Сингапур и Китай, с ниско разпространение на вируса, подобни системи показаха отлична ефективност и ефикасност.

ЗА ТОВА НЕКА НАЙ-НАПРЕД ДА ИЗРЪКОПЛЯСКАМЕ И СЕ ПОКЛОНИМ НА СЪЗДАТЕЛИТЕ НА СИСТЕМАТА, КОИТО ВМЕСТО ДА СЕ ВАЙКАТ ПО МЕДИИТЕ, С ДЕНОНОЩЕН ТРУД СЪЗДАДОХА СИСТЕМАТА ЗА РЕКОРДНО КРАТКО ВРЕМЕ. И ТО С ДОБРОВОЛЕН ТРУД, КАТО ИСТИНСКИ ПАТРИОТИ. ЗА СРАМ НА РЕДИЦА ФИРМИ, КОИТО СА ПРОТЕГНАЛИ РЪКА С ПАНИЧКА ЗА ПОМОЩ ОТ „ДЪРЖАВАТА“, РАЗБИРАЙ ОТ НАРОДА.

СЕГА НАЙ-ГОЛЯМАТА БЛАГОДАРНОСТ КЪМ ТЯХ, ЩЕ БЪДЕ, АКО НИЕ ДОБРОВОЛНО И БЪРЗО СЕ ВКЛЮЧИМ КЪМ СИСТЕМАТА. ТАКА ВСЕКИ ОТ НАС РЕАЛНО МОЖЕ ДА ДОПРЕНЕСЕ ЗА ПО-БЪРЗОТО СПРАВЯНЕ С ЕПИДЕМИЯТА. СЕГА ТОВА Е ПАТРИОТИЧЕН ДЪЛГ НА ВСЕКИ ОТ НАС.

НЕКА ДА ПОКАЖЕМ, ЧЕ СМЕ ПАТРИОТИ НЕ САМО НА ДУМИ. „по делата ще ги познаеш“

Моля, споделяйте това за да достигне до максимален брой хора. Важно е.  


Коментари (1)

Ник Чудесно! Съвсем навреме! Да споделим и съучастваме!
04.04.2020 20:48 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още