Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Секретарят на президента: Зад искането за ново КСНС прозира желанието за промяна в позицията ни към РСМ

Мрежата

Секретарят на президента: Зад искането за ново КСНС прозира желанието за промяна в позицията ни към РСМ

Секретарят на президента: Зад искането за ново КСНС прозира желанието за промяна в позицията ни към РСМ - Tribune.bg
Снимка:

Едно от приетите предложения по което се постигна съгласие на Консултативния съвет по национална сигурност, проведен на 10 януари 2022 г., е:

"Даването на съгласие за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи." Това написа във Фейсбук профила си главният секретар на президента Румен Радев.

„Какви и кои са постигнатите реални резултати пет месеца след проведеното заседание? По какъв начин правата на македонските българи са защитени? Вписани са в Конституцията на Република Северна Македония като част от съставляващите народи наред с власи, албанци, македонци, роми, сърби, бошняци, турци? Или езикът на омразата е изкоренен, а учебниците вместо разделение вече прокламират взаимно уважение? Нима вече сме постигнали съгласие за ОБЩАТА ни история?

Реални резултати няма! Няма и положени елементарни усилия за постигане на сближаване на позициите от страна на РСМ.

Зад искането за провеждане на ново заседание на Консултативния съвет по темата "Членство на РСМ в ЕС", без да са постигнати никакви реални резултати, прозира желанието за промяна в позицията на Р България. Кой ще гледа сериозно на държава, па била тя и член на ЕС, която променя позициите си през 4-5 месеца? Външната ни политика следва да е устойчива и да се формира в България, а не да е привнесена или наложена. Все пак имаме претенции за предвидим съюзник и партньор!

И все пак да си честитим празника днес, поне докато все още си е наш!”, пише още той


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати