Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Шкварек за „зелената трансформация“: Защитниците й ДБ де факто са собственост на Прокопиев

Мрежата

Шкварек за „зелената трансформация“: Защитниците й ДБ де факто са собственост на Прокопиев

Снимка:

От профила във Фейсбук на Кристиян Шкварек - представител на групата на Европейските Консерватори и Реформисти в България

 

Грабежът на Хилядолетието

За последните 15 години в ЕС са били инвестирани 1 трилион и 78 милиарда евро в "зелена енергия", почти изцяло вятър и солар. Това са 1,078 милиарда евро казано по-просто, предимно от бюджетите на държавите членки и програмите на ЕС, най-често и дотации.

Една атомна централа възлиза на между 6 и 9 милиарда евро. Нека да ги закръглим даже на 10 милиарда, отвъд най-високите възможни цени, при сценарии в който всяка една се строи с огромни корупционни кражби. Дори тогава излиза, че с парите, които Европа наля в "зелена енергия" можеше само за 15 години да си построим 107 атомни централи. Всяка от които също е "зелена енергия", предпазваща околната среда и хората, намаляваща емисиите и прочее.

В момента ВСИЧКИ атомни реактори в ЕС възлизат на точно 106 и произвеждат 27.8% от енергията. Тоест за 15 години можехме да удвоим броя на атомните реактори на целия континент и добавим почти към 1/3 енергопроизводството.

Вместо това наляхме 1 трилион и 78 милиарда евро - еквивалента на целия бюджет на България за 40 години напред...в соларни панели и вятърни перки. Защо? Защо го направихме, след като нямаше икономическа, енергийна или дори екологична логика?

Ами отговорът е древен, колкото света. За да гепим едни кинти. Определени хора станаха изключително богати по този начин. Във всяка една европейска страна се създаде крило от "Зелени", Либерали и общо взето готини модерни хора и партии, които се залепиха за тази индустрия. Схемата беше проста - те прокарват закони, регулации и поръчки към "Зелена енергия", техните донори усвояват тези поръчки през фирмите си и после им дават част от парите. Класическа схема.

Цели "обръчи от зелени фирми" са навъртяни около всяка голяма европейска партия, а "Зелените" партии са на практика създадени и управлявани от такива. У нас, например, единствените защитници на Зелената Трансформация - Демократична България, са де факто собственост на Иво Прокопиев, който държи акции в „Соларпро Холдинг“, „Алфа Енерджи Холдинг“ АД и други фирми в бранша. На Запад това отдавна е преврънато в екосистема, в която бяха наляти над 1 трилион евро.

На фона на грандиозната зелена схема и 500 "Росенеца" изглеждат смешно. Колосалните суми, които бяха откраднати от държавите, за да се влеят в набор от зелени компании, партии и НПО-та, са трудни за проумяване. Още по-трудно е да си представим каква е пропусната полза от това, че тези пари не бяха вкарани в атомна енергия вместо това. И накрая да добавим и всичко, което икономиките губят в момента от цената на тока. Трилиони, много трилиони общо бяха вкарани директно, пропуснати и сега изгубени заради "Грабежа на Хилядолетието" - Зелената идеология.

После не се чудете защото движения като"Грета" се създават професионално на конвеир и получават толкова чудовищна медиина подкрепа, внимание, финансиране, достъп до ООН, ЕК и всичко, което им е нужно. И от кого точно е дошло всичко това. Идва от хората, които изядоха един трилион евро за 15 години. И тепърва ще изяждат, защото....планират да вкарат още 1 трилион евро. Този път за следващите 8 години. Още 107 атомни централи, които няма да видим. Още няколко хиляди "зелени милиардера" като Прокопиев, които ще платим.  

 


Коментари (3)

кесо Да допълня автора, че вероятно до началото на отоплителния сезон руският фашистки диктатор Путин ще бъде обявен за "спасистел" на Европа с газ за близо 1000 долара за кубичен метър. Дали пък няма да бъде номиниран набързо и за нобелова награда за мир след скандалното награждаване на английския "голям" чернокож писател?
08.10.2021 12:22 / Отговор
Анастас #
Точно така ще излезе ... !
А червенобузестия Костовашки Олигарх
ПроКОНПИев ще се изживява на
ЕкоПолитик и ЕкоБизнесмен ...
Затова се сдуши с Щатстките социалисти от Демократическата.

(допълващо)
08.10.2021 19:52
attropo Днес пък другаря курубашефЪ се *възмущава*,че *зелената сделка* била виновна за високите цени на енергията и скромно напомня,че той самият бил такъв производител!Е,това е гьонсуратлък по *харфърски*!
08.10.2021 12:44 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема