Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Що за движение е ДНЕС и кой стои зад него?

Мрежата

Що за движение е ДНЕС и кой стои зад него?

В сайта му първо се набива на око логото на „Референдума на Слави”

11 ноември, неделя. Близо две седмици, след като започнаха протести за оставката на Валери Симеонов, на сцената излезе и непознатото на широката публика гражданско движение „ДНЕС”. И протестите обхванаха тридесет града в страната-мащабен акт, който не може да се реализира без общ ръководен център.

Какво ЗНАЕМ и НЕ ЗНАЕМ за гражданско движение ДНЕС?

В сайта на ДНЕС първото, което се набива на очи, е логото на „Референдума на Слави” и информацията, че ДНЕС е основният му партньор в събирането на подписите в подкрепа.

Цитирани са прилежно местонахожденията на пунктовете за събиране на подписи във всички градове на страната-кафенета, магазини, табако шопове, златарски ателиета, фризьорски салони, питейни заведения и пр.

Колкото до предмета на дейност на ДНЕС информацията е силно редуцирана. Публикувани са целите на движението и те съвпадат с желанията поне на 90 % от българските граждани, има публикации и за ноемврийските протести, и за всяка думичка, изречена от Слави Трифонов.

В същото време не се разбира кой оглавява движението – няма никаква информация за управител, ръководен орган, устав и адрес. В Търговския регистър е цитирано името Анжелика Митова Цокова, както и адреса – София, ул. Калоян № 6, х-л „Рила“, офис 218. Според публикация на в. Капитал, през януари 2018 г., чрез подставено лице, Брендо е купил хотела от Васил Божков.

Не е посочен и начинът на финансиране: с доброволни дарения на сподвижници, с усвоен по проект грант, или от физически и юридически лица, свързани с бизнеса. Но има номер на банкова сметка, телефон за контакт и форма за изпращане на съобщения през сайта, която не функционира.

Липсата на такава информация провокира подозрения за организация с акомпаниращи цели, поредната компаньонка на задкулисни интереси, предвидливо забулени зад справедливи граждански искания.

От информацията в сайта научаваме в кои градове ДНЕС има свои структури, с препратки към страниците им във Фейсбук. Това са: Благоевград, Бургас, Варна, Вeлико Търново, Велики Преслав, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Нова Загора, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Рудозем, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Царево, Шумен, Ямбол.

При опит да отворим страницата на ДНЕС-Благоевград, където в неделя имаше блокада на главен път Е79 и гражданско неподчинение, излиза съобщение, че страницата е премахната. Възникват нови подозрения- този път за прикриване на следи, заради разследването по повод провокациите при блокадата.

Страницата на движение ДНЕС във Фейсбук е оформена аналогично. Публикувани са видеозаписи от протестите в Сливен, Варна, но предимно от Перник. И тук много дебело е подчертана връзката между ДНЕС и инициативите на Слави Трифонов.

Фейсбук страницата на ДНЕС харесва страниците:

•Шоуто на Слави

•Референдум на „Шоуто на Слави”

• Вестник „Сега” – собственост на олигарха и приятел на Слави – Сашо Дончев

• Слави, време е да изхвърлим боклука.

Съвпаденията в публикациите на две различни страници свидетелстват за общ администратор. Разликата е в няколко снимки на рокери от протеста в неделя, които могат да се видят само в акаунта „Слави, време е да изхвърлим боклука”. Всички знаем за страстта на Слави към моторите и колко фенове има в тази общност, но може би става въпрос за случайно съвпадение.

Опитахме се да изпратим въпроси към ръководството на Движение ДНЕС през формата за контакт в сайта, но съобщението не бе прието. Публикувахме въпросите на страницата им във Фейсбук, но към този час няма отговор. Цитираме ги и тук:

Здравейте! Във връзка с мнение, постъпило чрез личната ни поща, и касаещо движение ДНЕС, сме длъжни да проверим неговата състоятелност. Поради което, бихме искали да Ви зададем няколко въпроса, тъй като вътрешната Ви форма за контакт не функционира.

В каква степен, като организатор и участници, Вашето движение участваше в протестите в неделя -11 ноември, и в следващите дни?

Вашите действия съгласувани ли са с „Шоуто на Слави“, чийто основен партньор се явявате?

Тъй като от Вашия сайт не става ясно кой стои зад гражданско движение ДНЕС, хората се питат:Защо имената на ръководството не са оповестени публично?

Защо движение като Вашето, което обединява в себе си други граждански организации, няма на сайта си информация за ръководен орган и устав, но в същото време цитирате банковата си сметка, на която, вероятно, очаквате дарения?

Не се ли опасявате, че заради липсата на всякаква информация за хората, които ръководят движение ДНЕС, но с цитиране на IBAN, може да бъдете заподозрени в престъпни намерения и изпълнители на платени политически поръчки?

Възнамерявате ли някога да публикувате в сайта си кратка биографична справка на лидерите на движението, за да се разсеят подозрения, че зад Вас стои едно от разклоненията на Задкулисието и Олигархията, което поддържа и Слави Трифонов?

Какъв е адресът на движение ДНЕС?

Какви са каналите на Вашето финансиране?

Благодаря за отговорите. 

Източник: mejdu-redovete.com  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив