Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. „Синджира си иде, козата я нема“ – Бонус селфи с Радева

Мрежата

„Синджира си иде, козата я нема“ – Бонус селфи с Радева

Снимка:

Петър Атанасов, Фейсбук

Българският фолклор и език са пълни с най-различни изрази и  поговорки отразяващи перфектно ежедневието ни. Ето, че и този път заглавието на този пост отразява по най-точен начин едно “събитие”, къде светско, къде политическо, но най-вече религиозно! За какво иде реч!?..

От няколко дни (4 октомври) българската диаспора в Гърция е поканена на “събитие”, което ще се проведе в Българския храм в Атина и на което г-жа Радева, съпруга на Президента на Р България ще донесе дарение за храма - камбана, става ясно от съобщение на православния храм във Facebook:

„На 11-ти октомври 2019 г. петък в 16 часа г-жа Десислава Радева, съпруга на Президента на Република България, ще посети БПХ „Св. Преп. Йоан Рилски“ – Атина и ще предаде дар за нашия храм – камбана! Дарението е от Дирекция „Вероизповедания“ към Министерски съвет“ на РБ със съдействието на Посолството на Р България в Гърция.

За „събитието” беше съобщено и в медиите, цитирам в. „Труд”:

„На 11-ти октомври съпругата му Деси Радева ще открие новата камбана в българската църква в Атина.”

Днес, само ден преди посещението на Президента и съпругата му в Атина, от Посолството на България в Атина бе разпратен имейл до част от организациите, в който се съобщава, че НЯМА ДА ИМА ПОСТАВЯНЕ НА КАМБАНА, а като причина е посочено “Краткото време”. Естествено, общността ще може да се задоволи със селфита с г-жа Радева, която явно вкарана в конфузната ситуация не по нейна вина ще трябва да имитира дейност, придружавайки съпруга си в Атина. Ето и имейлът:

 

Въпросното писмоВъпросното писмо

За повечето четящи до тук написаното ще кажа, че може би провалът да бъде използвано едно дарение и за политически цели, не е нищо особенно, но освен въпросната камбана, на десетки въпроси може би е нужно българската общност да получи отговори, за да няма клюки и съмнения! Особено, когато има дарения на средства и труд в името на този общ храм! Естествено вината за забавената камбана не е нито на ниво министерски съвет, нито на ниво посланик, а отново на някой некадърен държавен служител с незаслужено висок ранг в посолството с баснословно голяма заплата! (служител/и, на които в знак на признателност или приклякане, едни лица дават дори награди!) Но да се върнем на камбаната и нужните ремонти на Българския храм в Атина. Нека спомена и малко хронология за незапознатите с казуса.

На 7-ми май 2019 г. е открадната подарената преди години камбана на българския храм в Атина от Илия Луков, за което е съобщено на страницата на храма.

На 10-ти юни 2019 г. на страница във Facebook „Заедно за храма“ е публикувана следната информация:

 „Кампанията за събиране на средства започна преди известно време. По различен начин българите в Атина се включиха в нея – чрез благотворителен концерт, празници, томболи, дарения...“

„По новия проект за камбанария – ще има три камбани, които ще са издигнати високо и ще бъдат защитени от посегателство – също се събират дарения. С радост съобщаваме, че за едната камбана вече има дарител, а от даренията са събрани половината средства за втората камбана.“

„Уточнение: вече има две каузи за дарения:

- за ремонт на храма: вътрешно и външно обновяване

- за камбани“

До тук пред мен като гражданин и лице, участващо в организация с обществено полезна дейност, възникват следните не малко въпроси, на които се надявам да намеря в най-бързи срокове отговори:

1-во. ПОЛУЧИЛ ЛИ Е БЪЛГАРСКИЯТ ХРАМ В АТИНА ДАРЕНИЕ ОТ БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ В РАЗМЕР НА 10 000 ЕВРО?

2-ро. ИМА ЛИ СЪБИРАНИ ПАРИ ЗА КАМБАНА И ОТ ГРАЖДАНИ?

3-то. КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ ВИДЯТ ПУБЛИЧНИ ОТЧЕТИ НА ДАРЕНИЯТА, КОИ СА ЛИЦАТА - НАСТОЯТЕЛСТВО НА ХРАМА И КОЙ ПРОВЕРЯВА КАК СЕ ИЗРАЗХОДВАТ СРЕДСТВАТА И ОТ КОГО!?

4-то. ЩЕ БЪДЕ ЛИ ОТСТРАНЕНО ОТ БЪЛГАРСКОТО ПОСОЛСТВОТО ЛИЦЕТО, ПЪРЗОЛИЛО ПО БАНАНОВА КОРА ОТНОВО РЪКОВОДСТВОТО НА МИСИЯТА, МВнР, ПРЕЗИДЕНТСТВОТО, КАКТО И ЦЯЛАТА ДИАСПОРА СЪС СВОЯТА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ!?

Изпращам копие от въпросите ми с молба за отговор до:

Президентство, МВнР, Посолство на Р България в Атина, Българска патриаршия, Православен храм в Атина и медии.  


Коментари (2)

hahaha Тези туристи станаха изключително нагли и тази ц.иганка си обикаля света заедно с този слаботоков мунчо като туристическа агенция взеха президенството да се прави на важна с една камара приятелки които назначи за уж преводачки а реално ги ползва за фотографки! Да и снимат модерните и скъпи рокли които не се знае кои ги плаща вероятно с бюджет от президенството! Ако се направи една ревизия на президенството ще излезнат скандални неща!
10.10.2019 19:57 / Отговор
Един Нищо,ще и остане време да се разходи по магистралата,с мини поличка!!!!!!
11.10.2019 11:15 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив