Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Скандал! Фейсбук работи за „Демократична България“ и Румен Радев

Мрежата

Скандал! Фейсбук работи за „Демократична България“ и Румен Радев

Скандал! Фейсбук работи за Демократична България и Румен Радев - Tribune.bg
Снимка:

От близо година социалната мрежа Фейсбук ограничава разпространението на информация, съдържаща критични материали за управлението на президента Румен Радев и за коалицията на Христо Иванов-Иван Костов „Демократична България“, съобщава vestonosec.net

Медийни експерти, занимаващи се с информационни онлайн издания и дигитален маркетинг, са категорични, че изкуственият интелект на Фейсбук е програмиран така, че целенасочено да ограничава разпространението на материали, съдържащи критична информация за активисти на ДБ. Публикациите в управляваните от тях акаунти – с по над 60 000 последователи, обикновено достигат до минимум 5 или 6 хиляди души. Това не е така обаче, когато опоненти на ДeБъ пускат информации отговарящи на стандартите на общността, но критични към Христо Иванов и компания. Тогава рязко и безпричинно хората, които могат да прочетат информацията, се редуцират десетократно и тя достига едва до 5-6 души. Според IT специалисти налагането на подобна цензура във Фейсбук е отвратителна и изкривява общественото мнение в полза на Демократична България и на Румен Радев.

Помолени за становище от медията как подобна манипулация е възможна за организация и управление, експертите посочват частната компания „TELUS International”. Фирмата разполага със специално подразделение „Content Moderation & Social Media solutions“, което се занимава точно с това – формиране и налагане на обществено мнение чрез използването на социални медии, както и създаване на социална репутация.

Припомняме, че подобен скандал с манипулирано съдържание и създаване на измислена реалност се развихри в няколко големи държави, сред които САЩ, където срещу Фейсбук бяха повдигнати сериозни обвинения за действия срещу националната сигурност на страната, в Германия – за целенасочено подстрекаване на омраза по време на бежанската криза, както и в Норвегия.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (8)

Pipilota От ДБ наистина един през друг спонсорират постове?!
01.07.2021 16:58 / Отговор
Мравояди от всякъде! Либерални комунисти има ли?Говедото не става кон!
01.07.2021 17:07 / Отговор
Карлсон от покрива Техен човек манипулира машините за гласуване! Техни хора бяха ония изроди от ТАД Груп, дето хакнаха НАП! Кой хакна Търговския регистър, разбра ли се? А кои бяха бъркали в системата за разпределение на делата? Ха сега си отговорете защо им е такъв камък в цървула прокуратурата и лично Гешев!
01.07.2021 17:49 / Отговор
Няма да мълчим! В момента бие градушка каквато имаше през лятото на 2014 г. И тогава Господ ни даде знак да се отървем от безбожниците, болшевиките и мошениците на Орешарски и ние през октомври го направихме! Сега е същото, даже по-лошо - Фигуранти, измамници, далавераджии, тарикати, чалгари и каква ли не друга гад изпълзя от землянки и само плячкосване на мандри мечтаят и терор над всеки, който не е като тях! Изходът е един "България свободна от безбожници и болшевики"!
01.07.2021 18:35 / Отговор
А някой знае ли дали, Татарликовера вече се е гътнал, щото гледам не се изходил по темата още
02.07.2021 04:06 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети