Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Скандал с биографията на Румен Радев в сайта на Президентството

Мрежата

Скандал с биографията на Румен Радев в сайта на Президентството

Скандал с биографията на Румен Радев в сайта на Президентството - Tribune.bg
Снимка:

Не е ясно дали грешката в президентската биография е случайна

Скандална подробност в биографична справка за Румен Радев е на път да взриви академичната общност, пише topnovini.bg. На сайта на президентската институция, в информацията за държавния глава пише, че през 2000 г. става доктор на военните науки в областта на усъвършенстването на тактическата подготовка на летателния състав и симулиране на въздушния бой.

Справка в Регистъра за академични длъжности и дисертации към Националния център за информация и документация (НАЦИД) обаче показва, че президентът има обикновена докторска степен в направление “Организация и управление на въоръжените сили”. Темата на дисертационния труд на Радев е “Създаване и използване на системи за тактическа подготовка на авиационните екипажи и подразделения”.

Макар темата да е близка до дефинираната в биографичната справка, има съществена разлика между това Румен Радев да е получил образователна и научна степен “доктор” и да е получил научната степен “доктор на военните науки”.

В класификацията на научните степени “доктор на военните науки” стои много по-високо от степента “доктор” и много по-малко хора, с доста натрупан опит, сериозна академична кариера и значителен научен принос стигат до нея. На практика, отбелязването в биографичната справка, че Радев е “доктор на военните науки” не отговаря на истината и приписва на президента много по-висока научна степен от тази, която реално има.

Не е възможно грешката да е и в регистрите на НАЦИД, тъй като там се съхранява цялостна и актуална информация, а отразяването на промяна в получена степен от някого става в реално време след издаването на съответната диплома.

До момента не е ясно дали грешката в президентската биография е случайна, или не, както и кой е отговорен за качването на тази информация в сайта на институцията.

РадевРадев

 


Коментари (4)

пепа Човек не би трябвало да прави "грешки" в автобиографията си .Рано или късно всичко излиза наяве! Какъв грандоман с чувство за малоценност трябва да си, да пишеш неверни неща!
18.04.2019 22:19 / Отговор
Учен В България има само доктор, другото е измислица. А в НАЦИД не се регистрира т дисертациите на военните, нали се сещате защо. Много прост народ, а и този регистър гъмжи от грешки.
19.04.2019 10:12
Бае Ви Ганю Авторът на тази статия да каже - какво пише в регистъра на НАЦИД за докторантурата по психология на ББ ...?
19.04.2019 23:19 / Отговор
Чича Ви Пенчо Мунчо е типичния пример на мъжа с малката пишка - все иска да му говорят колко е велик.
10.11.2021 20:56

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема