Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Скандално: Емил Джасим от ДБ плаши с доноси до работодатели

Мрежата

Скандално: Емил Джасим от ДБ плаши с доноси до работодатели

Учителят по история и активист на „Демократична България“ Емил Джасим заплашва с доноси до работодатели хора, които не харесват позицията му във Фейсбук.

Скандално и чисто по комунистически Джасим качва на страница си името на човека, както и компанията, в която той работи. Пита и уместно ли е „в работно време служител да се тормози учител, както и да се свързва марката на компанията с подобно поведение на техен работник?“  

ФейсбукФейсбук

 След заплахите, човекът се е извинил...

ФейсбукФейсбук

Поведението на Джасим предизвика отзвук в социалната мрежа.

Ето какво написа Любомир Цанев:

"Няма да коментирам коментара на първия господин, само ще кажа, че освен неграмотен е и вулгарен.

Ще коментирам г-н Джасим. Явно на членовете на Демократична България им харесва да действат чисто по комунистически начин - когато някой не ги харесва, да пишат донос срещу него. Опитът да се прекрати работата на определени хора, които не са удобни на други такива, е жалък. Наистина жалък. В такъв случай е най-добре просто да не обръщаш внимание на негативния коментар.

Двете неща не са равносилни. В единия момент той просто те е обидил. В другия - само защото не те харесва, ти решаваш да се държиш като ощипано момиченце и да пишеш доноси на работодателя му, с което можеш да му вземеш хляба от устата в настоящата криза, където да се намери работа е трудно.

За жалост, г-н Джасим наистина го мисли и дори не прикрива снимката и името на потребителя (няма да постна оригиналния скрийншот), разпространявайки екранната снимка навсякъде. Дори беше на страницата му преди броени минути. Това е жалко и лишено от всякаква чест деяние, като така дори не показва, че е по-добър от човека с вулгарния коментар - напротив. Дори показва, че е по-лош.

Клето е бъдещето, щом ще се пишат доноси до работодатели, за това кой какво пишел в социалните мрежи."

Любопитно е и мнението на Димитър Петров:

"Вчера сума хора от фийда ми се хвалеха как "Демократична България" няма сътрудници на ДС в листите си. Браво! Credit where it's due.

Тамън обществеността им повярва, че са чисти от доносници, и хоп - небезизвестният Емил Джасим се из**а на метеното, пращайки  фейсбук сигнал (де факто, донос) до работодателя на фейсбук-потребител, който го е обидил с реплика. Сега, г-н Джасим този път май не е в листите на ДБ, а "само" в управата на една от партиите и, естествено, с предизборната профилна рамка на коалицията. Но покрай този случай ми изникват следните въпроси:

Колко точно трябва да си зле в разбиранията за публично поведение, за да се хвалиш с донос в момент, в който съпартийците ти се хвалят, че в редиците им няма доносници?

Какво е отношението на ръководството и активистите на ДБ към съвеременните доносници? Към онези, които в днешно време правят на практика същото, което доносниците на ДС са правили преди 1989г., само че сега без принуда и без матриална облага... Щото Джасим не е единствен, неотдавна имаше един, дето докладвал в НАП любимото си ресторантче, задето забравили да му издадат касова бележка. А за докладванията във Фейсбук да не отварям дума. Към колаборацията с ДС в миналото (която не е била само доноси) отношението им е ясно и еднозначно.

Въобще, има ли по-голямо дебелоочие от това да осъждаш хора за нещо, което те са правили преди 30+ години, при това в несвободно общество, под натиск или при практическа невъзможност да развиваш желаната от теб дейност ако не „клекнеш” на ДС (тук се сещам за примери като проф. Вера Мутафчиева, Георги Данаилов, Иво Инджев) и в същото време да правиш подобни мерзости, без никой да те принуждава, ей така, по „вътрешно убеждение”?  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още