Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Скъпи деца, пуснати да обикаляте хорските къщи, моля прочетете нещо за българските празници

Мрежата

Скъпи деца, пуснати да обикаляте хорските къщи, моля прочетете нещо за българските празници

Снимка:

От Фейсбук профила на журналистката и пиар на ВМРО Екатерина Анева

Скъпи деца,

Пуснати от родителите си да обикаляте хорските къщи в днешния ден. Моля ви да отделите 3 минути и да прочетете нещо за българските празници, свързани с традициите и мистиката. Хелоуин НЕ Е български празник и НЯМА нищо общо с българските поверия – било то езически, плод на простонародното християнство или наивни вярвания с незнайни корени.

И, тъй като вашите родители, очевидно не са си направили труда да ви разкажат за поне най – емблематичните такива в България, го правим ние. Ако не ви се чете, сте добре дошли у нас на топла баница и вкусна българска ябълка или круша, когато времената го позволяват. Ние ще ви разкажем!

Но за сега ще говорим на вашия език – интернет (Уикипедия, без ред. намеса):

Кукерите са езически обредни български карнавални фигури – мъже, предрешени като зверове или типични персонажи (бабата, дядото, царят, бирникът), винаги са с маски на главите, често с чанове на пояса и с кожуси с козината навън. По стар обичай се отбелязва в периода между Месни и Сирни заговезни (Сирница) в Източна България и между Коледа и Богоявление в Западна България.

Лазаруване – български обичай, по традиция се практикува на християнския празник Лазаровден, в събота преди Цветница. Участват девойки над 16 години, наречени лазарки, лазарици. В обреда липсват елементи на тайнственост. Лазарките обикалят полето и къщите, играят и пеят песни за любов и жените, за плодородие, здраве и семейно благополучие.

Коледуването е един от традиционните български обичаи. Времето за коледуване е строго определено от традицията – от полунощ до изгрев слънце на Бъдни вечер.. С коледните празници, обичаи и обреди е свързан богат и разнообразен фолклор: песни, наричания, пословици и гатанки. Коледарските песни се изпълняват при коледуването – на Бъдни вечер дружини от момци „коледари“, водени от по-възрастен мъж, наричан „станеник“, обхождат предварително определена махала и пеят песни по пътя, пред къщата и на къщата, като пожеланията в тези песни са посветени и на домакина (стопанина), овчаря, ловеца, свещеника, невястата, момата, ергена, малкото момче или момиче.

Нощта срещу Еньовден е нощта и на самодивите. Невидимият свят е богат на същества, между които и са и самодивите. Според народните представи самодивите са прекрасни женски същества - духове, които живеят по високи планини, край неначенати езера, реки, извори, под големи дървета. Планини, свързани с тях, са Беласица, Рудин планина, Витоша, в по-малка степен Рила, родопите и Стара планина. Пирин и Странджа обаче са им любимите. В различните краища на България ги наричат още – самовили, вили, юди, русалии.

Сем. Аневи  


Коментари (4)

Пълни глупости моята баба, почина през 1975 год., гражданка, ни обличаше не в детски дрехи и ни слагаше домино, и обикаляхме съседите за бонбони. Отделно се издължаваше диня или тиква, и в нея се слагаше да гори свещ. Тя беше православна християнка и пееше в църковния хор. Така, че си празнувахме Вси светии. И не сме били кукери.
31.10.2020 16:04 / Отговор
Kara Konjul Babuger А градско хвърчило пускаше ли ти
31.10.2020 17:44
291 Да, така празнувахме Вси светии. Дядо ми ме правеше фенер от тиква /изрязваше я, слагаше да гори свещ / и така обикалях с другите деца

И никога не съм чувала за кукери да се говори на този свят празник!
31.10.2020 19:27 / Отговор
Динозавър Да правехме тикви със свещ вътре като фенери около тази дата, но не заради католическия празник вси светии.
Има друга причина, друг празник.
Но, аз съм от село, гражданята знаете всичко
05.11.2020 22:51 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още