Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. След като кметът на Перник се обяви за реформа в културни институти на града: БСП ще вземе ли отношение към казуса?

Мрежата

След като кметът на Перник се обяви за реформа в културни институти на града: БСП ще вземе ли отношение към казуса?

Снимка:

От профила във Фейсбук на Гергана Пирозова, театровед и театрален критик: 

Пиша този предълъг статус за Перник и заканите на кмета от БСП, че ще затвори всички културни институти в града (театър, оркестри и Дворец на културата), защото били крадци, кибици, заплатаджии, в които се наливат пари за нищо. Пиша, за да обърнем внимание на БСП, единствената, както те твърдят, парламентарна опозиция на развилнялата се хунта, че кметът им е продънен чувал - веднъж се усука около ББ покрай водната криза, а сега това е удар под кръста за цялата артистична гилдия - първият кмет, който се реши да ликвидира напълно местните културни институти, докато партията мълчи. Първият кмет, който използва толкова унизителен език за хората на изкуството без да му бъде потърсена сметка. Къде сте БСП? Нима именно вашите, пък и нашите дядовци и баби не създадаха всички тези театри, културни домове и сцени? Нима БСП не беше партията на малките населени места, на малките градове, на малкия човек, защитница на културата, особено местната, или това е само на думи?

И така - вчера ви написах как кмета на града (онзи от БСП, който се притури на ББ заради водата) обеща да затвори театри, оркестри, културни домове и изобщо всички културни институции без библиотеката, читалището и музея, защото били "кибици", "заплатаджии", източвали милиони от бюджета и нищо... ни постановки, ни нищо. Проверявам на сайта на общинския театър - имат две постановки на театъра, премиерни, гостуват им обичайните халтураджии, които са по всички извънстолични театри. Да си признаем - вече и в столичните. Това е обичайната ситуация в провинцията, която бе доведена до бедствие със целенасочена политика от страна на Министерство на културата и властта на ГЕРБ. А и Вежди преди дни стреля в ефир, че в провинцията имало само аматьори и това потъна без реакция. Стреля Вежди, а кметът от БСП му приглася - чудо!

Театърът в Перник е основан 1919 г. , т.е. - на 101 години е. Създаден е като "Работнически театър" от миньорите на града - ха, второ чудо - работниците не са искали друго, а театър. Затварян е 23-та година, а след няколко години захранен от любителските трупи в читалището отново отваря врати. Защо Ви го пиша толкова подробно - за да научите мъничко повече за връзката между професионален и любителски театър в историята на българския театър. Хоп, ще разширя с изречение темата - Министерство на културата се е престорило от десетилетия, че у нас любителски театър няма, ни подкрепа, ни архив има, ни нищо, а това е част от възрожденската ни история и окултуряването ни, но кой го интересува вече. 

Днес в театъра в Перник работят осем актьори, един директор,един зам. - директор, съвсем кратка администрация от касиер, счетоводител, гардеробиерка, хигиенистка, и забележете - един сценичен работник. Ми, искам да го видя този Шива, кой е, Перник ли му подари още няколко ръце или там нещо от мините имат генетични дарове, простете ехидността? Защо го споменавам - защото кметът твърди, че щатът е раздут и точи от общинските пари. Почвам да се питам дали този човек е стъпвал в театър? Преди да обвиняваш в кражби не се ли прави одит, другарю кмет?

Отварям за "Двореца на културата", където са оркестрите, които също крадят общински левове, според кмета -  единият от 1902 - духовият, създал го чешки и български капелмайстор (чехите и унгарците имат голям дял в развитието на градката култура у нас още от средата на 19 в., но това го пише и в учебниците, хм, вече не съм сигурна в това). Вторият е камерният оркестър, създаден 1975 година, днес в него има 15 музиканти и един диригент, слушах техен концерт - развълнуваха ме. Третия е т.нар. народен оркестър - участват петима музиканти, професионалисти. Детайлна съм, за да добием представа за състоянието днес.  Защо? Защото услужливият сайт на кмета вече прави анкета да се затвори всичко - администрация, дворецът на културата, театъра, оркестрите, защото получавали заплати. Та, в този Дворец на културата има също и любителски ансамбъл, т.е. - не са на заплати, и Школа по изкуства за пиано, цигулка, виола, китара, поп и джаз пеене, както и солфеж - всъщност това е единственото място, където децата на Перник могат да се срещнат професионално с класическата музика. Има и камерен хор, който изпълнява произведения на Бах, Моцарт, Брамс, Чайковски, Добри Христов,  Кедров, Александър Морфов, Филип Кутев, Николай Кауфман, Петър Льондев, Стоян Бабеков и  много други.

Вчера кметът на Перник обяви, че всички тези хора са кибици, заплатаджии, крадци. Днес услужливият към общината на Перник сайт "ЗаПерник" публикува анкета, в която пита драгия перничанин дали иска да се затворят всички тези "неефективни звена" и какво искат - да им се плаща на тези заплати или да си внесат вносна култура!!! Неефективни звена - запомнете това.

Не само - сайтът, подкокоросан от кмета, днес публикува цяла статия за камерния оркестър (има снимка на тези хора, предимно млади) със заглавие - "Заплатаджии в културата, източвали милиони, свирили на частно и крадяли хонорари." Забележително е първото определение "заплатаджии в културата" на фона на тоталното унищожаване на сектора.

И така - в статията решили да илюстрират тези мръсни гадове, които крадят на частно хонорари, при това милиони - къде ги тези милиони, бе, драги перничани, пък и кмете? И сложили плакат от концерт от 29 септември 2020 на две деца пианисти, които по програма на Столична община свирили в София.  Внушението е, че оркестърът си прибрал хонорарите без да ги върне в Общината на Перник. Гледам лицата от плаката на тези две момчета - класически пианисти, които са наречени крадци и заплатаджии, и извинете, но ми се доплака. Няма как да видим колко човека са присъствали на 29 септември в малката заличка, какви пари са откраднати, при това по програма на СО. Пуснах си концерта - развълнувах се. Адмирации на диригента им, който въпреки всичко е продължил да създава последователи класически музиканти. Вижте лицата на тези млади хора и ги запомнете. И защо Ви го разказвам - защото в анкетата перничани 70% искат да им се вземат заплатите на тези "кибици"(мислите ли, че децата имат заплати) и да си имат вносна култура. Коя вносна култура, драги перничани? Кметът я е подсказал - Зуека и Георги Мамалев... А също, че парите, спестените, щял да ги разпредели за фестивала Сурва - готина метафора - 21 век заменихме театъра и класическата музика с чанове и овчи кожи.

Перничани са гласували и в още една анкета - кой лидер си харесват. Познайте? ББ води стремглаво. Нищо, че нямаха вода, че улиците им са разсипани, че няма препитание и търчат всяка сутрин до София, че градът е полумъртъв. Аз намирам тънка червена нишка между двата избора в двете анкета - без култура, но с кобура на ББ.

И ето пак да попитам - БСП ще вземе ли отношение към казуса? Ще реагира ли? Кметът, който нарече тези хора крадци, поне ще се извини ли? Аз лично мисля, че трябва да бъде съден. Ако бях родител на тези две прекрасни деца, пък и на останалите, щях и да го понабия. А на тези млади хора ще трябва със свито сърце да им кажа - бягайте от тук, спасявайте се!

Линкът е към концерта, онзи, който е откраднал милиони от хазната на Перник. Към сайта с гнусотиите няма да препращам.

П.П. Относно намерението на кмета театърът да станел "открита сцена", за да си канел вносно кмета - откритата сцена не е театър, а терен, който се отдава под наем. Той може да се отдаде за всичко под наем, но не създава продукт, т.е. - градът няма да има своя култура, местна, нито свои творци, а един ден и своя публика - повярвайте ми. Но като гледам Перник скоро няма да е чувал ни за класическа музика, ни за театър. Да живеят чановете, овчите кожи и чалгата.

Ехо, БСП, чуваме ли се?

П.П. Чухме се с БСП - този кмет вече не бил член на БСП от януари, нищо, че го избират като такъв. Пристанал е на ГЕРБ, то и с просто око се вижда. Но тук е мястото на БСП веднъж ясно да се разграничи от него и второ - идеален повод да покажат културната си политика.  


Коментари (2)

ТриГуна Пирозова, Пирозова! От десети дол вода е това,което пишеш ! Не пишеш нищо за това,че несменяемия директор на театъра стигна до гениалната идея,да го превърне в КИНО ! Не пишеш,че е пълно с хора,които са на заплата в Двореца на културата,които не знаят,какво точно трябва да работят за парите,които получават! Нищо и за г-н Фетфов,който също не знае,какво прави срещу заплатата си! Сигурно по време на кризата с водата си писала,че от правителството помагат на Перник,защото искат да откраднат едни пари,които естествено са от НАШИТЕ!Тичай до единадесети дол,че тази вода мирише!
19.12.2020 10:59 / Отговор
Алексей Измирлиев А Станката, който след като го избраха си увеличи заплатата на 6 халки, ще си я намали ли на минималната?
19.12.2020 15:00 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още