Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. След като спряха документален филм за българите в Македония - протест пред БНТ

Мрежата

След като спряха документален филм за българите в Македония - протест пред БНТ

След като спряха документален филм за българите в Македония - протест пред БНТ - Tribune.bg
Снимка:

Решението да се промени програмата на БНТ заради височайшата визита от Скопие стана обект на критики в социалните мрежи. Повод за недоволството  стана свалянето на планирания по програма документален филм "Само защото бяха българи", в който се показват интервюта и документи, свързани с масовото изтребление на българи от югославските власти в Македония. По думите на коментаторите някой от върховете на властта се е погрижил това да се случи.

В знак на недоволство тази вечер се организира и протест пред Националната телевизия, събитието е оповестено във Фейсбук група, а организаторите посочват, че снощи медиите в Македония са заявили триумфално "Прва отстапка од Софија за Скопје" - новата власт в България е смъкнала планираното по програма излъчване по Националната Телевизия на документалния филм "Само защото бяха българи".

Ето и част от коментарите: 

Виктория Георгиева

В момента БНТ излъчва началото на съвместното заседание на правителствата на България и РСМ.

Снощи свали планирания по програма документален филм "Само защото бяха българи", в който се показват интервюта и документи, свързани с масовото изтребление на българи от югославските власти в Македония. Очевидно е, че някой от върховете на властта се е погрижил това да се случи.

А пък един все по-често изявяващ се по медиите историк, по рождение българин, но официално работещ към Скопски институт, снощи си позволи да напише, че филмът е: "една боза от истини, полуистини и откровени лъжи". Паралелно с това се похвали, че с OFFNews "започва и поредица от публикации, посветени на резултати от съвместния проект с института" - разбирайте - българска медия ще агитира за македонската позиция. Представяте ли си да се случи обратното? В македонска медия? Не, нали...Прави сте, не може да се случи...

Позор си, "просто Киро"! Позорно беше да отидеш на крака в Македония, позорно беше да говориш за фашистки режим, позорно беше да не посетиш гроба на Гоце Делчев. Позорът продължи и тук - не заведе скъпия ти гостенин при паметника на Самуил, позволил си си - лично ти или чрез някой от антуража си да свалиш филм от програмата на обществената телевизия, а днес продължаваш нататък с предателството. Позор си!

Петър Стоянович

Дипломация, нормално… Подменен е филмът в 22 ч по БНТ : трябваше да е #СамоЗащотоБяхаБългари - филм за #МакедонскатаКърваваКоледа - януари 1945 на Милена Милотинова. Масови преследвания, разстрели, скалъпени процеси срещу хора с българско самосъзнание във Вардарска Македония.

Десетки години по-късно тези страници оттатък все още не са отворени и прочетени като хората и господ знае (ама не само той) в чий интерес е гробовното мълчание!”

Не, г-н Стоянович, не е нормално, позорно е! Завъртяха цялата българска държава като пумпал около Скопие! Какво раболепие, какъв нихилизъм, какво национално предателство… невиждани и нечувани в най-новата ни история.

 

Кристиян Шкварек

Снощи медиите в Македония оповестиха триумфално "Прва отстапка од Софија за Скопје" - новата власт в България е смъкнала планираното по програма излъчване по Националната Телевизия на документалния филм "Само защото бяха българи".

В него се показват интервюта и документи относно масовото изтребление на българи от югославските власти в Македония. Филмът беше по програма, но в последния момент програмата бе сменена. Това бе ясен сигнал към Скопие от страна на новата власт у нас и медиите там го отразиха по този начин, като "първа отстъпка".

Всъщност изобщо не са прави - първата отстъпка беше, когато Кирил Петков заявяваше пред чуждестранни медии, че ще престанат с историческата тема в спора ни с Македония и залагат само на "бизнес" въпроси. Втората беше, когато им отиде там, на тях, в Скопие, да се излага и да говори, че имало фашистки режим. Това снощи беше третата отстъпка. Очевидно просто следва цяла поредица от унижения в новия курс на София към Скопие. Незнайно защо и с каква цел, сякаш ние драпаме да ни пуснат някъде, а не обратното. Сякаш Скопие са силната страна, а не София.

Качвам долу част от филма "Само защото бяха българи", а в коментарите ще сложа и линк към целия. Нека в следствие на това действие на властите сега вземат, че го изгледат повече хора, отколкото биха при редовно излъчване по БНТ. Моля, споделете го. Нека всяка подобна стъпка и унижение от страна на новия кабинет има обратен ефект.

 

Антон Тодоров

И Кошлуков не разбра, че да храниш крокодил с надеждата да бъдеш изяден последен, е крайно глупава политика.

Любомир Талев

През 1947 г. във връзка с предстоящо посещение на югославския партиен и държавен ръководител Йосип Броз Тито в България големият български писател и приближен до дясното крило във ВМРО Димитър Талев е задържан и въдворен в комунистическия концлагер "Куциян" - за да не разваля хатъра на "високия гост", напомняйки му, че македонците са българи.

Днес филмът на Милена Милотинова "Само защото бяха българи", посветено на избиването на македонските българи от Титовия режим, бе свален от излъчване по БНТ очевидно във връзка с посещението на министър-председателя на Република Северна Македония - за да не разваля хатъра на "високия гост", напомняйки му, че македонците са българи.

И тогава, и сега ни управляват комунисти, за които изпълнението на задачите, поставени им от чуждите им господари, които ги докараха на власт със задачата да доубият българщината в Македония, стои над истината и над всичко друго. Сегашните все още не са започнали да затварят изказващите истината по тези въпроси в лагери и да ги разстрелват, но съдейки по милиционерско-десарските им назначения в силовите структури и методи, и този ден не е далеч.

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати