Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. След решението да не се изпраща оръжие за Украйна: Единственото мъжко на премиера, е че си бръсне лицето

Мрежата

След решението да не се изпраща оръжие за Украйна: Единственото мъжко на премиера, е че си бръсне лицето

След решението да не се изпраща оръжие за Украйна: Единственото мъжко на премиера, е че си бръсне лицето - Tribune.bg
Снимка:

България няма да изпраща оръжие за Украйна - предложеното решение на "Подължаваме проманата" бе прието от народните представители. Депутатите  одобриха предоставянето на военно-техническа помощ за Украйна, но тя ще се изразява само в ремонтирането на украинска бойна техника и изключва изпращането на оръжия и боеприпаси.Това от своя страна предизвика редица коментари в социалните мрежи.

Ето и част от тях:

Виктория Георгиева

Докато правителството ни се гърчи в поредната агония, хващайки се като спасителна сламка за писмото от президента на Украйна Володимир Зеленски (входирано от украинския посланик), в което за тяхна радост не пишело, видите ли, че Украйна искала оръжие от нас, за пореден път ДПС са най-адекватни.

Йордан Цонев поиска в предложението на управляващата партия да отпадне, че е според искане на посланика. "Това е тежко унижение и е безпрецедентно. Нека да изброим исканията според писмото, цялото писмо, ако искате. Дайте малко да мислим и за честта на институцията".

Честта на институцията, честта на страната ни... Просто Киро и Просто четворната излагация това обаче не могат да го разберат.

Никола Янков:

Правителството така и не проумя, че след близо 70 дни война не Украйна има нужда да получи от България някаква мижава военна помощ - те вече получават от цяла Европа, Великобритания, САЩ, Канада, че и от Австралия и Япония предостатъчно количество модерно въоръжение, включително тежки оръжейни системи. А военната им техника вече се ремонтира в модерните заводи на Полша, Чехия и Словакия. България - да, България - има нужда да изпрати оръжие и така да демонстрира солидарност към Украйна в рамките на евроатлантическото семейство, към което иска да принадлежи поне на думи. Надлъгваме се сами себе си. И оставаме за посмешище пред партньорите ни. Да се надяваме тази логика да се проумее от следващото българско правителство...

Полина Паунова:

 

Добре че Продължаваме промяната проявиха нечувана смелост на оная пресконференция, та да се стигне до гласуване на решение за Украйна, което затвърди ситуацията с изпрщането на оръжие от преди смелостта.

Виктор Димчев:

Газ, мас, смаз, всичко, но не и патрони.

Моля ви се, разберете ни, ние сме лява коалиция и сме зелени.

Пощадете ни, всичко друго ще гласуваме, само не против единия от двата основни донора.

Димитър Стоянов:

Безспорно управляващото мнозинство на "промяната" сътвори прецедент в световната история. Оказа се, че правителството на нападната от Русия Украйна и президентът Зеленски трябва да "спасяват" правителството на Кирил Петков, който буквално изнесе вътрешнокоалиционните си проблеми в Киев, както някога идеологическите предци на Корнелия Нинова са изнасяли световна революция.

Решението, което днес гласува Народното събрание, не е никакво решение. То е безсмислен и половинчат копромис, опит за синтез между добро и зло, доведен до някаква блудкава идейна маса. И именно в невъзможността на това управляващо мнозинство да вземе смислено и принципно решение за оказване на военна помощ на Украйна се крие неговият най-голям външнополитичекси провал.

Решението обаче ще има дълготрайни полотически последици, досущ като в онази мисъл на Чърчил за войната и позора. Управляващото мнозинство на "промяната" предпочете позора, но ще получи войната в българското общество. Защо? Защото решението от една страна е прекалено слабо и беззъбо, за да удовлетвори евроатлантически ориентираните елементи в обществото, но достатъчно остро, за да доведе до реакция от страна на русофили, путинофили и подобни.

Резултатът ще е политическото падение на три формации - ПП, ДБ и БСП - които не успяха да оправдаят очакванията на своите избирателите. Едните (ПП и ДБ), защото не може да защити евроатлантическата си ориентация според тях, а другата (БСП), защото се е обърнала срещу Русия според своя русофилски електорат.

Но това е цената на вземането на половинчати решения, при които се прави компромис с ценностната система с цел някакво временнно оцеляване на властова позиция. Разбира се, на изборите избирателят ще си вземе своето. Политическата карта ще бъде преначертана. Но историята няма кой да я пренапише, нито да отмие позорните редове, които управляващите изписват всеки ден.

Правилното решение беше едно - да се гласува военна помощ за Украйна, която да съответства изцяло на това понятие, а не да се превръща в обект на дребнави сделки за политическо оцеляване и накрая да значи едно голямо нищо.

Христо Стоянов:

ДИНСТВЕНОТО МЪЖКО НА ПРЕМИЕРА Е, ЧЕ СИ БРЪСНЕ ЛИЦЕТО ВМЕСТО КРАКАТА Само да попитам - днес ли бе краят на правителството на Кирил Петков? И не е ли редно преди второто правителство на Четворната коалиция с Премиер Корнелия Нинова поне проформа да има някакво гласуване? Или Правителството на Кирил Петков си има второ такова - в сянка... И ако Корнелия Нинова е сянката на Кирил Петков как не сме забелязали всички тези женствени форми и първични полови белези, които сянката му Корнелия Нинова излъчва (както казахме, тя е само сянка на Кирил Петков и въобще не е съществувала)... Със сигурност зная обаче, че когато тази сянка нахлуе в неговия кабинет се чува: "Хайде да се разберем като мъже" и чак тогава се започва с размяната на първичните полови белези. В този смисъл Киро не е прост, а твърде сложна в полово и физическо отношение биологична единица.... Всъщност, единственото мъжко, което му остава е това, че си бръсне лицето, вместо краката... Днес точно Кирил Петков показа, че полът се сменя при козметик и не се яви в Парламента - козметикът не го пусна...

Димитър Стоянов:

ПП се въздържа от промяна, а Киро и Асен изглеждат пълни глупаци!

Любомир Талев:

С днешния отказ да бъде предоставена военна помощ на Украйна в НС БСП доказа на всички съмняващи се, че и с рекордно нисък изборен резултат пак е най-силният политически субект в управляващата четворна коалиция, а Румен Радев - че колкото и обтегнати да са отношенията му с политическите проекти ПП и ИТН, на които бабува, умее да им налага волята и прокремълската си позиция.

Най-голямата парламентарно представена политическа сила ПП доказа, че е едно е да се правиш на "ястреб" по брифингите, второ е наистина да желаеш да помогнеш на бедстващата Украйна, а трето и четвърто да знаеш и да можеш да го направиш.

"Демократична България" пък доказа, че нищо не може да я отклони от самоубийствения курс към пълното й обезличаване и подчинение спрямо Радев и БСП - дори и загубата на маскировката, че стояла в тази компания, за да гарантира евроатлантическата ориентация на страната.

И четирите управляващи формации вкупом доказаха, че единственото, което ги държи заедно във властта, не са нито принципи, нито идеи и политики, а властта заради самата власт и максималната й консумация. А там, където има консумация, някой трябва да плаща - и това отново ще бъдат българските граждани.

 

 


Топ новини

виж още