Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Валери Найденов: Социалистите избраха Нинова, за да си спасят секса

Мрежата

Валери Найденов: Социалистите избраха Нинова, за да си спасят секса

Валери Найденов: Социалистите избраха Нинова, за да си спасят секса - Tribune.bg
Снимка:

Но БСП още е на светлинни години от лява партия

Валери Найденов, 24 часа

Победата на Корнелия Нинова за лидерството на БСП не е убедителна, а унищожителна. Даже Лукашенко е впечатлен!

Но тя е естествена, тъй като за 5 години Нинова извади партията от ковчега, в който я бяха положили предишните ужким социалисти и тъкмо зачукваха последните пирони.

Да не забравяме какво постигна столетницата под нейното ръководство – успя да избере свой президент, мандатите в парламента от 40 станаха 80, завърна се убедително в местната власт. Явно Нинова свърши някои неща правилно.

Какво ѝ даде този вътрешнопартиен триумф? Ето най- съществените 4 причини според мен.

1. Най-много ѝ помогна, че срещу нея се вдигнаха на бунт Георги Гергов и Сергей Станишев. Това я превърна в положителния герой.

2. „Консервативното ляво“ се оказа печелившо. Нинова се възпротиви на Истанбулската конвенция, за която културно лобираше Станишев.

В нарочно сбъркания превод на български се премахва понятието „пол“ като биологическа даденост – явно някой в Брюксел е решил да направи България лаборатория на флуидния секс.

Като видя, че отказът на БСП да ратифицира документа ѝ вдига рейтинга, Бойко Борисов прибра конвенцията в килера.

Но преводът и до днес не е коригиран, явно се изчаква смяна на лидера в БСП и вероятно и в ГЕРБ, след което джендърната агресия срещу България ще се поднови.

Затова атаката на Станишев срещу Нинова се възприема като опит за кастрация на нацията. У нас левият електорат е старомоден, още не се е осъзнал.  

3. Нинова категорично отхвърля всякакви хипотези за коалиция с ДПС, а с това печели напатилите се социалисти. Вероятно отказът от коалиция разочарова горната прослойка на партийния актив, който се надява на доходни постове. И оттук идва елитната съпротива срещу Нинова – кога най-сетне ще получа министерство? Или поне агенция?

За какво дадох всичко от себе си?

Как според Нинова БСП ще дойде на власт без ДПС? Засега няма как. Затова пък се забелязват тънки маневри. БСП разширява контактите и дори прави общи фронтове с бившите сини, Мая Манолова стана самостоятелен играч, партията „Възраждане“ се активизира, нещо се мъти под повърхността. Президентът изрови томахавката.

През 2016 г. ДПС помогна за избирането на Румен Радев, а сега предлага импийчмънт. Какво се промени? Явно нещо се мъти, но дали ще се измъти?

4. Нинова се опита да възстанови лявата идентичност на БСП с т. нар. Визия за България. Може и никой да не я е чел, но всички активисти по места се изживяват като автори.

В сблъсъка със Станишев това се оказа решаващо. Все пак той въведе плоския данък и премахна необлагаемия минимум, а индексът за неравенство „Джини“ при неговото управление скочи с 10 пункта. Като добавим и това, че сега се завръща като адвокат на брюкселския джендъризъм, това позиционира Нинова като борец срещу неолибералния колониализъм. 

Ето, затова Нинова победи с 80 на сто.

Нейният истински опонент според мен не бе Кирил Добрев или някой от останалите, а самата БСП до 2014 г.

През следващия си мандат обаче от Нинова се очаква най-сетне да изведе БСП до властта. След което – да направи поне някакви леви реформи. Първото изглежда невъзможно без отровна коалиция, която изключва второто.

Според мен това е по силите само на истинска лява партия от рода на британските лейбъристи, скандинавските, германските и френските социалдемократи, и то преди да кръшнат към „третия път“, идентичностите и джендъризма. С други думи - партия, която обединява наемния труд в обща класова цел.

Това означава, че БСП трябва да признае собствените си грехове за 30-те години преход.

Няма смисъл да ги изброявам всичките, но те започват още през зимата на 1989-1990 г., когато банките се приватизираха под тезгяха. Кой докара либертарианците Ран и Ът с тяхната ултрадясна утопия, кой унищожи спестяванията през 1991 г. и отложи приватизацията с цели 7 години, кой сътвори „масовата приватизация“, ремедетата и другите методи за узаконен грабеж, кой въведе плоския данък и отмени необлагаемия минимум, с което взе от бедните, за да даде на богатите? Тази партия не е лява партия! И няма да бъде, докато не убие себе си, за да се възроди.

То е ясно, че никой не може сам да се оперира от апандисит. Но пък без да го стори, БСП няма да стане масова лява партия. И няма да помирише властта, без да влиза в отровна коалиция.

Друг недъг на БСП е изцяло прекъснатата връзка с профсъюзите. Социалдемократическите партии в развитите страни са неразривно свързани с организациите на наемния труд. Те провеждат тяхната политика, получават от тях и финансиране, а синдикалната членска маса е гарантиран електорат. У нас БСП е чужда и на КНСБ, и на „Подкрепа“. Вместо това се опита да създаде някакъв свой профсъюз, с което само задълбочи разрива.

Как точно БСП ще успее да се интегрира със синдикатите, не знам. Знам само, че без това следващият мандат на Нинова ще е провал. Генераторът на неравенство ще продължи да работи на пълни обороти, недоволството да расте и накрая ще се повтори 1997 година.                       


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (8)

Найденов е един гадняр! И защо трябва Нинова да отговаря за предходните и ръководства, и защо толкова се бъркате в партийните работи на БСП? Защо не анализираш престъпната групировка ГЕРБ, семейната фирма Воля, етническата партия ДПС?
14.09.2020 12:01 / Отговор
Така им се пада на тия болшевишки хулигани! Ха-ха-ха-ха
От Позасрано-20 квичат като пребити псета... Явно е, че за крушовишката краварка са гласували, точно ония 80% дето ги разкри Иво Христов (с перчема като на Виктор Янукович), а не оня другия червен нагаждач Иво Христов, дето плещи олигофренщини против Райна Кабаиванска.
14.09.2020 21:08
ЗАЩОТО мръсната,болшевишка тереростична организацийка т.н.БСП трябва да бъде тотално унищожена
14.09.2020 12:23 / Отговор
Заедно с КПСС Трябваше да забранят БКП/БСП, заедно с КПСС на 23 август 1991 г., когато Елцин издава указ за забрана на КПСС и на нейните структури. Но все пак още не е късно.
14.09.2020 21:13
Тя мръсната болшевишка партия се казва ГЕРБ- БКП с ДС и милиционерите- и вече започна да се разпада, масово напускане. Като осъдят и баш крадеца с чекмеджетата, тогава ще умре.
15.09.2020 08:56
Абе, уюю а Гномчето и Пинокио Бойкикев не са ли баш болшевики?
15.09.2020 15:42
Гражданин Виждам, че някои от левичарите тръгнали да говорят за ДПС, ама не коментират кой помогна за създаването на тази партия, кой е бил ментор на Доган при навлизането му в политиката за да им поддържа провалените управления. Явно темата за създването на ДПС и за агентурното минало на Доган не е удобна за болшевиките. Когато ДПС беше партньор на 100 годишната шафрантия Доган им беше голям приятел, ама сега се отрекоха от него. Въпросите за провалите и безобразията на БКП в края на текста са много смислени, но никои от другарите няма желание да ги коментира-те излязоха печеливши от тези управления и са доволни от свършеното. БКП трябва да си отиде на мястото-на политическото бунище!
15.09.2020 23:28 / Отговор
реалист С избирането на Нинова, БСП се превръща в лидерска партия. Целта на Корни е да махне старите муцуни от миналото и БКП и подмлади БСП. Тактически правилно. Но стратегическите действия тепърва ще променят идеологията на БСП, което няма да се възприеме, защото ще се обезличат всички традиции и устои на българското общество, но това ще е по нататък. Сега, БСП марксистката идеология на класовото общество, от 19- 20 век. А, ЕСП е сбор от партии с модерната доктрина на либералният неокомунистически Глобализъм, изключително активни и вресливи с агресивни "зелен" и "джендерски" уклони. Затова БСП не е радушно приет член на ЕСП и благодарение на С. Станишев към нея има някаква толерантност. Ще е интересно и да се наблюдава, дали меракът на Нинова за "оставка и предсрочни избори" , няма да ѝ затихва, защото ГЕРБ ѝ трябва, да обира зимните проблеми, губейки избиратели, докато тя организира партията си, а и вече никак няма да ѝ се харесва, един силен авторитарен Президент. Поживем увидим!
18.09.2020 00:58 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети