Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Сриват със земята авторите на „златната арка“: Предложете я на някой ромски барон за декор в гаража

Мрежата

Сриват със земята авторите на „златната арка“: Предложете я на някой ромски барон за декор в гаража

Сриват със земята авторите на златната арка: Предложете я на някой ромски барон за декор в гаража - Tribune.bg

Катастрофалната златна арка пред храм-паметника „Александър Невски“ продължава да бъде най-коментираната тема в интернет, дори и след като беше премахната. В неделя авторите на проекта от „Колективът“ обясниха, че отчитат грешка и ще се поучат от нея. Те подчертаха още, че задачата им е възложена съвсем скоро – преди 2 седмици, освен това е нямало нужния бюджет за по-голяма 7-метроваконструкция.

Арката трябвало да е 7 метра, но цената била несъвместима с бюджета на общината за Коледа и НГ

Вместо успокояване на страстите, позицията на „Колективът“ получи хиляди коментари. Подбрали сме част от тях:

Кирил Григоров: Да ви светнем - тези неща се правят с конкурс, проектите се подлагат на обществено обсъждане и за тях се гласува пряко, единствено важното събитие е Рождество Христово, в момента са пости/ а не златни арки, бурета и вурсти.

Допада ли ви коледната украса в София?

Боряна Матева: Няма лошо, че Колективът експериментира и се учи да прави едни неща. Лошото е, че се учи да ги прави на наш гръб, и то на най-големия празник, и то баш в центъра на София! Обяснението им звучи като: Ще ни търпите, докато се научите да ни харесвате! Безплатно било. То и графитите, с които са издраскани в вагоните на ЖП са абсолютно безплатни, но това не ги прави художествено произведение.

Явор Дачков: Начинът по който пишете показва и защо резултатите ви са такива, каквито са. Като прочета “комуникирам” и “криейтив директори” всичко ми става ясно. Културата не е проект, духът не е визия, а доброто желание да бъдеш готин не е достатъчно. Това, което направихте беше бездарно и грозно поради липсата на култура и дух, а не поради логистични и организационни причини. Едно кратко извинение щеше да свърши работа.

Петър Костов: Мое лично мнение е, че храма Александър Невски прави невъзможно разполагането на каквито и да са "арт инсталации" или архитектурни елементи в близост, без те да изглеждат гротескно и такива опити предварително са обречени на провал.

Светослав Кирилов: Слагайки през 3 реда "спечелили сме награди" не ви придава легитимност по никакъв начин. Напротив, демонстрира нивото на наградите като цяло. Този "проект " е гротеската и би било достойно просто да се извините за него. Не да вадите от 9 кладенеца вода в отчаян опит да създадете усещане за нещо друго. Подход познат от "Новите дрехи на царя" . Да самоквалифицирате останалите си проекти като "най" е липса на такт, а и на връзка с реалността. Не хабете повече обществен ресурс/той струва пари и е интересно как лековато казвате " просто ще го махнем "/ Оставете кадърни хора да направят нещо истински красиво. Факта, че приемате идеята за позлатена арка като нещо красиво говори сам по себе си. Успех!

Таня Цолова: "Временни намеси", "Краткосрочни преместваеми намеси"...Абе, много намеси... Приповдигнат тон, многословие, тщеславие, оправдания от рода на "Не ние, а някой друг ни попречи "...и прочие дрън-дрън и бля-бля са впрегнати да оправдаят некадърност, липса на вкус, на визия, на фундаментални и традиционни послания, каквито трябва да са отправени към обществото в навечерието на Рождество. По-добре млъкнете и се покрийте, както премахнахте злополучните си варакосани арки, напомнящи портали, незнайно към къде и какво.

Атанас Тарпанов: Знам, че сроковете са били кратки и идеята е била да се направи нещо ново, различно и интересно, но за съжаление се повтаря манталитета на старото управление, без никаква публична информация, камо ли обсъждане се изсипва нещо, което дори не е в оригиналния си план и изпълнение, с червено килимче отдолу и забит отгоре герб. Дори във viber канала на СО където има съобщения за 1ви декември и покани за запалване на елхата, за коледен концерт няма нищо споменато за проект, за арка, дори и на визията с храма не е показано. Това само показва работа на парче, недомисляне, неадекватност и скриване от обществото. Аз на Ваше място бих се замислих в бъдеще дали да се включа към нещо такова и да ставам за смях...

Илияна Ценова: Ами сменете си екипа! Вместо да се излагате! Иначе само харчите парите на донорите си!

Лиляна Панделиева: Не мога да си представя какъв е този екип, който не знае как се прави рамка, която предлага ракурс единствено за снимане легнал по корем. Преосветяването на фасадата на Ал. Невски доведе до "потъмняване" на всичко друго наоколо. Не знам какъв е бил екипът, но той не разбира нито от фотография, нито от светлина, нито от пространствено оформление. Та или сменете "колектива", или правете нещо, което умеете - това на площада е резил и обида към всички, които все пак биха искали с добро чувство да окажат подкрепа, независимо от дефектите.

Ирина Керемидчиева: Този текст е еманация на войнстващата посредственост, която за жалост ни очаква в следващите години. Несъмнено ще станем свидетели на още много, но от сърце, дарени на София несъвършенства. На добър час, деца, ние сме преживели доста, ще понесем и вас. Keep walking, don't give up.

Цветелина Станулова: опитът да ни се каже, че понеже е безплатно и лесно за махане, значи подобни намеси са ок - не са, не може някой да се учи и упражнява върху града и най-знаковите му места. Това е доста вбесяваща стратегия да приключим със случая.

Анна Манчева: Основният проблем на "проекта" е, че е крайно неестетичен. А оправданията ви за това художествено недоразумение с ваши успешни проекти е .... почувствах се неудобно докато четях. Иронията, която отправяте към всички критикували НЕЩОТО ми напомня за един арогантен режисьор, който обяви народа за невеж, само защото не харесва филма му за Левски. На всеки се случва да се .... , но е важно да знае как да се избърше, а вие само замазахте.

Светла Пашова: Разбирам следното: събрали сте се и най-кирейтив-но, дизайнерски и експертно сте пазарували от АлиЕкспрес, за да подобрите хабитата на дигиталните и медийни неблагодарници...

Галина Мачева: Искрено се надявам, никога, никога повече да не припарвате до никаква градска украса. Грозно, кичозно, евтинджос, нещо, което се представя като иновативни, "нова култура" и какви ли не още локуми за идиоти.

Иван Белев: Тази арка може да я презентирате на някой ромски барон, 100% ще я хареса за декорация на дворното или гаражното си пространство

Ангел Николов: Инсталацията ви прилича на декорация за ромска сватба. Факт.

Мариан Башур: Урбанисти, креативни директори и сценографи и накрая златна арка и килим? Ако този пост е сериозен то положението наистина е плачевно.

Леда Начева: Аз просто бих се извинила за такава професионална грешка. Няма нужда от високомерие, няма нужда от толкова обяснения, няма нужда да се хвалите сами, гайс. Криндж е. Общата отговорност е колективна безотговорност.

Гергана Динева: Целият текст може да се свие до едно изречение: "Не сме виновни и не поемаме отговорност, но дори да поемем, ние си го харесваме и така, за което сме прави, защото имаме отличия."


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети