Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Стандарт: След ликвидирането на спецправосъдието, пак контрабанда на цигари

Мрежата

Стандарт: След ликвидирането на спецправосъдието, пак контрабанда на цигари

Стандарт: След ликвидирането на спецправосъдието, пак контрабанда на цигари - Tribune.bg
Снимка:

Две важни за българите новини, които на пръв поглед нямат нищо общо една с друга, привлякоха вниманието в края на миналата седмица, пише в свой анализ standartnews.com.

Първо. Европа отдели Хърватия от България и Румъния по пътя им към влизане в шенгенското пространство. Нидерландия, а после Швеция изразяват резерви към България „заради организираната престъпност“. Неочаквано накрая Австрия слага край на надеждите България да стане част от Шенген до края на тази година.

Второ. Разбра се и, че Министерството на финансите е предложило поетапно поскъпване на цигарите и тютюневите изделия до 2026 г. заради приетото от ЕС повишаване на акцизите.

Двойно по-високо увеличение на цените се предлага и за нагреваемите стикове, тъй като тези продукти подлежали най-малко на контрабанда, обясни експерт от министерството. Затова, че нагреваемите са в пъти по-малко вредни за здравето на хората, не стана и дума.

Какво ни показват тези два несвързани наглед факта – пресечения път към Шенген и неминуемото поскъпване на цигарите?

Първо, някогашното успешно противодействие срещу организираната престъпност в България, намерило признание и довело до отмяна на европейския мониторинг по механизма за сътрудничество и проверка, окончателно е останало в миналото.

Второ - с контрабандата на цигари занапред ще се борим с финансови механизми – с по-ниски цени на дребно за по-вредните и по-високи за щадящите. В края на краищата сметката ще плащат всички хора, най-вече добросъвестните данъкоплатци. И отсега е ясно – с повишението на цените на цигарите и тютюневите изделия, незаконното им производство и контрабандата ще нараснат и то значително. 

Всичко това се случва само 4 месеца след ликвидирането на спецправосъдието, с чиято работа и съвместни усилия с добре работещото някога МВР бяха разкрити само за 3-4 години повече от 10 големи фабрики за нелегални цигари и безакцизен тютюн, а контрабандата бе сведена до рекорден минимум.

По десет и повече на месец бяха разкритите и предавани на съд организирани престъпни групи – за убийства, рекет, измами - телефонни, имотни и финансови, и какво ли още не. А сега, колко разкрити организирани престъпни групи има? Да сте чули за някоя?

А какво направиха румънците. Те закриха специализираната си прокуратура за корупция по високите етажи на властта (и Лаура Кьовеши се издигна до първи Европейски главен прокурор), но в същото време не докоснаха своята Специализирана прокуратура за организирана престъпност. Тя продължава да работи успешно. Преди половин година ръководителят на румънските спецобвинители бе сред онези негови колеги от Европа, които бяха шокирани от решението на българските депутати от предходния парламент да ликвидират структура, показала успешни резултати в битката срещу мафията не само у нас, но и на Балканите и из целия Европейски съюз.

Заради това не е изненадващо, че Швеция има обструкции към противодействието на организираната престъпност у нас. И тези критични мнения тепърва ще се увеличават. Това, че Австрия на практика спаси България от резил като наложи вето и на трите балкански държави, не трябва да ни успокоява, защото все по-отчетливо става ясно, че ако в други държави има мафии, то само у нас „мафията си има държава“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети