Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Стефан Ташев: Има ли връзка между разпита на Бакалова и трите дела срещу мъжа ѝ?

Мрежата

Стефан Ташев: Има ли връзка между разпита на Бакалова и трите дела срещу мъжа ѝ?

Стефан Ташев: Има ли връзка между разпита на Бакалова и трите дела срещу мъжа ѝ? - Tribune.bg
Снимка:

Дали обвиненията нямат да бъдат поставени „на трупчета“, ако Бакалова е дала „правилните показания“? Остава да гадаем, пише журналистът

Автор: Стефан Ташев, Breaking.bg

Съпругът на Ивайла Бакалова, която се подвизава в медиите като свидетел по „Барселонагейт“ и символ на операция „Чисти ръце“ на главния прокурор Иван Гешев е с три тежки обвинения, показа проверка на Breaking.bg.

Става дума за Веселин Денков, Весо Брадата, сочен за особено близък с избягалия в Дубай Васил Божков-Черепа. Денков е управител на заведенията „Воденицата“ и „Лебеда“ и различни фирми за кредити. Той е обвинен като поръчител на убийството на бизнесдамата Станка Марангозова пред бл.18 в столичния кв. „Младост“ на 10 октомври 2019 година в 20,53 часа. Дамата бе застреляна докато излизаше от колата си, а върху тялото й бе хвърлена бяла роза.

Второто обвинение срещу Денков е за изнудване на Марангозова и съпругът ѝ за 800 000 евро, а третото е за лихварство на закритата вече специализирана прокуратура. Делото сега е в Софийска градска прокуратура.

На 1 септември 2020 година Денков е задържан на ГКПП-Калотина при влизане в България.

Прибира се заедно с Бакалова от Франция. Обвинен е в участие в престъпна група за лихварство, рекет и заплахи заедно с небеизвестния Ивайло Георгиев-Пифа, люлинския лихвар и още трима души.

По време на мерките за неотклонение на групата в съда за изнесени показания на тайни свидетели според които Ивайло Георгиев-Пифа и сина му Александър, Малкия Пиф, работили с пари на Брадата в техните заложни къщи в „Люлин“. Според тях Денков имал голямо влияние и уверявал приближените си, че ако някой от тях бъде задържан, ще го измъкне на следващия ден.

Особено интересни са показанията на таен свидетел №565. Той разказва пред разследващите, че след като главният прокурор Иван Гешев започнал разследване срещу Васил Божков, Денков бил силно притеснен за лихварската си дейност.

„Той активно се включи, заедно с Божков, във финансирането на протестите от лятото на 2020 година“, твърди свидетелят.

№565 добавя, че Брадата дори ходил на срещи с ромски лидери в столичен ресторант, като преговарял с тях да изкарат на улицата ултраси в подкрепа на протестите.

Денков бил посредникът между Васил Божков и хората на улицата, твърди свидетелят.

На 3 юни 2021 година Апелативният специализиран наказателен съд-АснС на закрито заседание взима решение да измени мярката на Веселин Денков от „задържане под стража“ в „домашен арест“ с поставена електронна гривна за следене. Мотивът-Брадата е с чисто съдебно минало. Той излиза на свобода срещу 500 000 лева гаранция.

От протокола на заседанието на съда четем следното:, „според показанията на св.Бакалова, негова фактическа съпруга, е видно ,че тя работи и в Дубай-ОАЕ. Налични са данни от показанията на свидетелите,че този подсъдим има контакт с друго лице,което се укрива от правосъдието и се намира в ОАЕ-Васил Божков“.

През май 2020 година прокуратурата и МВР разкриват и залавят цялата банда, организирала и осъществила убийството на Марангозова. В ареста са наемният убиец Петър Костов-Стъкларя, организаторът на разстрела подполковникът от НСО Борис Иванов и помагачът Веселин Пиров, който следил жертвата. Поръчителят Иво Масларов избяга в чужбина и се издирваше чрез Интерпол. Масларов, доведен син на Емилия Масларова, се укриваше от правосъдието 16 месеца, докато бе заловен в берлинското метро през октомври м.г. и докаран в България.

Иво Масларов издирван с червена бюлетина на Интерпол.

Делото се разследва от Военноокръжна прокуратура заради участието на офицер от НСО в бандата. По това дело като подбудител на убийството на брокерката е привлечен като обвинеям и Денков-Брадата, близък приятел на Масларов.

Делото е внесено във военния съд в края на 2021 година, но той го връща два пъти. Един от мотивите за връщането бе, че не не е посочено в обвинителния акт кога и как Денков е подбудил Масларов, а той – офицера Борис Иванов, за да организират убийството на Станка Марангозова.

До момента не е ясно защо Военно-окръжна прокуратура не е внесла нов обвинителен акт в съда.

За първи път наемният убиец Стъкларя, бивш затворник, прави пълни самопризнания. Посочва Масларов като поръчител на убийството на Марангозова, заради делото за изнудване срещу него и Денков. От показанията на свидетели става ясно, че по това дело като поръчител и разследван и Брадата. Според адвокатката му Ина Лулчева това е лъжа.

В деня на убийството на Марангозова-19 октомври, но през 2020 година Специализираната прокуратура внася обвинителен акт в Специализирания наказателен съд срещу Денков и Масларов за изнудване на семейството на Марангозова за 800 000 евро.

От обвинителният акт на Специализираната прокуратура става ясно, че Брадата и доведеният син на Масларова за две години между 2009-2011 година буквално са „обезкостили“ Марангозова като с изнудване, заплахи и дори физическо малтретиране и са успели да вземат от нея 868 782 лева, принудили нея и мъжът с който живее – Динко Геров да им прехвърлят апартамент си в столичния кв. „Лозенец“ за 131 000 лева чрез насилствена договорна ипотека. Освен това Денков и Масларов с насилие и заплахи принудили Марангозова да им прехвърли два автомобила от фирмата си-“Крайслер“ и БМВ.

В него се цитират заплахи на Денков към убитата Марангозова, произнесени в неговия офис на ул. „Церова гора“ : „Налагам ти глоба от 200 000 лева. Не коментираш с никой, каквото и да било, за да няма последствия. Не си мислете да се криете, защото ще ви намерим. Ще правите това, което ви наредим, защото променям съдби в отрицателен смисъл. Защото с Иво имаме всякакви начини да те принудим да го направиш“.

Марангозова, която се занимавала със сделки с ценни книжа, имала нещастието чрез приятел да се запознае с доведения син на Емилия Масларова-Иво през 2009 година. Той и дал 150 000 лева да ги управлява и да извършва сделки с ценни книжа. След три месеца Масларов останал недоволен от сделките и започнал да иска от нея обезщетения за парите си. След това започва нейното изнудване, включително чрез гаври и физическо насилие, което довежда и до убийството ѝ. В момента делото трябва да е в Софийски градски съд, след ликвидиране на спецправосъдието, но съдбата му е неясна.

Кой е Брадата ?

Весо Брадата наследява над 20 милиона евро заради близостта си с боса на СИК Дмитрий Минев-Димата Руснака, пише вестник „Уикенд“ на 4 септември 2009 година. Сикаджията е застрелян от снайперист на излизане от заведение на бул. „Витоша“ през октомври 2004 г., а след убийството му голяма част от богатството му се оказва в ръцете не на вдовицата му Ирена, а на приближения му Веселин Денков.

С наследените милиони Весо Брадата основава финансовата къща „Маршал кредит груп“, в която равноправен партньор му става Иво Масларов, доведен син на Емилия Масларова. Кредитният портфейл на „Маршал груп“ е разтоварен с отпускане на пари към люлинския престъпен бос Ивайло Георгиев – Иво Пифа. През него минават над 5 милиона евро за последните години, за да се заобиколи закона за отпускане на бързи кредити срещу непосилни лихви. Така Весо Воденицата и Иво Масларов прехвърлят всички сенчести клиенти към Иво Пифа, който отговаря и за събирането на парите от некоректни длъжници, пише още „Уикенд“.

Сега Бакалова се изживява като „последна инстанция“, дава присъди. Има ли връзка между нейния разпит за „Барселонагейт“ и трите дела срещу мъжа й? Дали те нямат да бъдат поставени „на трупчета“ ако Бакалова е дала „правилните показания“? Остава да гадаем.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати