Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Кацаров не се бил замислял за изолацията на COVID болните (ВИДЕО)

Мрежата

Кацаров не се бил замислял за изолацията на COVID болните (ВИДЕО)

Снимка:

„Засега здравните власти не обмислят да въвеждат нови противоепидемични мерки, заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров днес в интервю за  „Дневник“. Той посочи, че въведеното изискване за зелен сертификат при посещение на редица обекти, на практика е равносилно на затваряне.

Припомняме, че само преди няколко дни на 29.10 в свое интервю служебният здравен министър обяви, че ако „зелените сертификати“ не дадат резултат, единствената алтернатива остава затваряне:

„Ако въведените мерки със „зелен сертификат“ не дадат резултат, единствената алтернатива остава въвеждането на локдаун. В същото време след две седмици в страната предстоят президентски и парламентарни избори“, подчерта Кацаров.

Пред „Дневник“ той  отбелязва, че целта е да се балансира между строгостта на мерките и възможността на хората да водят „някакъв що-годе нормален живот“. Служебният здравен министър, обаче отказа да определи брой заболели на 100 хил. души, при които ще се стигне до затягане на мерките като повтори тезата, че се следят поредица от фактори не само брой заразени. По думите му въвеждането на зеления сертификат е дало резултат - спряло е нарастването на броя случаи, увеличило се е многократно тестването, много безсимптомни случаи са били уловени и има ръст на ваксинираните.

Кацаров обяви също, че днес предстои да подпише заповед, с която се разрешава на училищата на места с над 500 заразени на 100 00 души да учат присъствено, ако се осигури безопасна среда.

Служебният здравен министър подчерта, че  очаква учениците от 1 до 4 клас да могат да се върнат в клас от 8 ноември. Това ще става след тестване на децата и на учителите. Засега не е известно кой ще прави тестовете. През последната седмица властите дадоха да се разбере, че може и да не се окаже възможно връщането в училище от тази дата.

Друг парадокс в интервюто на Кацаров е отговорът му, че не се е замислял за  изолацията на COVID болните, което от своя страна предизвика и коментар от страна на предшественика му на поста проф. Костадин Ангелов:

„Не съм се замислял”, казва министърът на Румен Радев. Въпросът е за изолацията на заразени с COVID-19. Това е толкова нелепо“, написа Ангелов във Фейсбук.  


Топ новини

виж още

Актуална тема