Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Страхът за Македония прехвърлен на Радев заради чакан натиск от Европейския съвет на 23 и 24 юни?

Мрежата

Страхът за Македония прехвърлен на Радев заради чакан натиск от Европейския съвет на 23 и 24 юни?

Страхът за Македония прехвърлен на Радев заради чакан натиск от Европейския съвет на 23 и 24 юни? - Tribune.bg
Снимка:

 Натискът върху България да отмени ветото си върху старта на преговори за членство между Северна Македония и ЕС ще се засили на редовното заседание на Европейския съвет, насрочено за 23 и 24 юни в Брюксел. Традиционно на двудневното заседание ще присъстват всички държавни и правителствени ръководители на страните от ЕС. Не е ясно дали президентът Румен Радев, или премиерът Кирил Петков ще представи България на този най-висш форум, пише „24 часа”.

В първия ден от съвета - 23 юни, е планирана и среща ЕС - Западни Балкани, в която ще участват лидерите на Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора, Косово и Сърбия.

Без оглед на липсата на напредък по спорните въпроси между София и Скопие и пълното неизпълнение на българските искания всички европейски представители не спират да повтарят, че пробив трябва да се случи именно на въпросния Европейски съвет. Това е и амбицията на френския президент Еманюел Макрон - да се похвали със старт на разширяването преди края на неговото председателство, което приключва в края на юни.

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че преди заседанието на Европейския съвет ще направи обиколка в страните от региона с посланието, че те принадлежат към ЕС.

Същата позиция повтори и върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел. В Тирана той поиска преговорите за присъединяване да започнат незабавно. Борел директно призна, че ще продължи сериозния натиск от Брюксел върху България и западната ѝ съседка за решаването на двустранния спор.

“Искам ясно да заявя, че това е мой личен ангажимент като върховен представител по външната политика и сигурност. И изразявам повече от надежда и желание това да стане по време на френското председателство, което е към края си”, отбеляза Борел, според когото, ако не се намери решение на българското вето, това ще бъде подарък за Русия.

Албания пък обяви, че ще настоява за отделяне от Северна Македония в преговорите, ако те не започнат през юни. В два доклада, приети миналата седмица, Европарламентът също настоява Съветът на ЕС да започне официално преговори с двете държави. В документа за напредъка на Скопие се призовава за историческо помирение въз основа на определената обща история, както е предвидено в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Преди Европейския съвет Северна Македония ще бъде домакин на срещата на върха “Открити Балкани”, планирана за първата половина на юни в Охрид. Инициативата “Отворени Балкани” в момента включва Сърбия, Албания и Северна Македония. Властите в Косово и в Черна гора отказаха да участват в нея, а в Босна и Херцеговина не бе постигнат консенсус за включване.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети