Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Талев: Герджиков разруши всякаква легендировка на Радев като "натовски генерал"

Мрежата

Талев: Герджиков разруши всякаква легендировка на Радев като "натовски генерал"

Талев: Герджиков разруши всякаква легендировка на Радев като натовски генерал - Tribune.bg

От Фейсбук профила на юриста Любомир Талев

 

Вчера вечерта най-сетне се проведе дълго очакваният и дълго отлаганият по вина на кандидат-президента Румен Радев дебат между основните претенденти за длъжността президент на републиката - въпросният Радев и проф. дфн Анастас Герджиков. Безпрецедентно в 32-годишната история на Третата република такъв дебат нямаше преди първи тур на президентските избори, подсилвайки впечатленията, че Радев се опитва да си осигури служебна победа, използвайки репресивната машина на назначеното от него служебно правителство, злоупотребявайки с президентските правомощия (например правейки пълно с пропаганда президентско обръщение непосредствено преди първия тур) и криейки се от дебат. Снощи се разбра, че от негова гледна точка е бил напълно прав за последното.

Най-силните моменти за Радев бяха в началото на дебата, когато той с познатия си зубрашки тон и леко запъване рецитираше написаните му от друг опорки. В тях най-одиозната фигура в служебния му кабинет - комунистическият силовак и редовен гост по софрите на Мултигруп Бойко Рашков бе представен за борец срещу купения вот, за чиито действия хората по сила и паланки колективно и поотделно благодарят на Румен Радев, хибридните измислици за чекмеджета бяха основанието за репресиите срещу стотиците хиляди привърженици и избиратели на ГЕРБ, а личната вендета на Радев срещу прокуратурата, която разгласи данни за извършени престъпления лично от него и от най-близки негови сътрудници, бе обрисувана като героична борба за законност и справедливост.

С изчерпването на въпросните опорки нещата тръгнаха на зле за Радев. Професор Герджиков се отърси от леката си притесненост и изравни резултата в средата на дебата, когато зае безкомпромисна пробългарска позиция по темата за Република Северна Македония и накара Радев да го подкрепи и да се отрече в аванс от готвеното от него и партията му ПППП национално предателство по темата, стоварвайки цялата отговорност за него върху бъдещото правителство.

Оттам нататък дебатът премина под явната диктовка на проф. Герджиков. След много увъртания той успя да накара изнервения Радев да заяви категорично: "В момента Крим е руски, к'ъв да е?", с което разруши всякаква легендировка на Радев като "натовски генерал" и постави огромна морална дилема пред самоопределящите се като прозападни и евроатлантици избиратели на "Демократична България", които биха искали да подкрепят Радев. Герджиков успешно стовари вината за здравната катастрофа върху Румен Радев, описвайки трагичното състояние на нещата, некомпетентността и бездействието на Радев по темата, помагайки на последния да се самообрисува като откъснат от реалността властник, който единствен вярва в сътворената от самия него розова картина, в която са предприети всички възможни мерки, а броят на заразените и умиращите от коронавирус спада.

На следващо място проф. Герджиков съумя да покаже Радев като човек, който се има за безгрешен, след като така и отказа да даде конкретен пример за случай, в който е сгрешил, а хвърляше вината за всичките си провали за предпочитане на предишното управление, а където това бе невъзможно - на подкрепящите самия Радев партии ("Исках да се състави правителство в предишните два парламента, но партиите не можаха да се разберат"). Така Радев закрепи репутацията си на човек, който в името на собственото си оцеляване е готов да забие нож дори в гърба на тези, които го подкрепят най-коленопреклонно (нещо, което БСП, "Демократична България", ИТН и ИБНИ вече усетиха на тези избори, когато президентската ПППП им източи между 1/3 и 2/3 от електората). Интересно е с какви очи след това Радев отново ще очаква подкрепа от въпросните политически субекти.

Тук дойде и най-силният момент на проф. Герджиков в дебата, след като изобличи Радев, че в хода на цялата кампания не е посочил една лична негова (на Герджиков) грешка, през цялото време се е опитвал да го пришие към предполагаеми чужди такива, докато всички провали на Радев са провали лично на Радев.

Заключителните въпроси, насочени към установяване на общата култура на двамата кандидати, очаквано демонстрираха огромната разлика в класите в полза на проф. Герджиков (прословутите влакови композиции с прочетени книги, които ги разделят). Така Румен Радев не съумя да цитира любим негов стих от български поет, но пък ни препоръча книга за майстори на грънци. Също така на въпроса за това кой български президент има най-горям принос за утвърждаване на държавността, той отговори Петър Дертлиев - човек, който никога не е заемал този пост, с което за пореден път демонстрира обидно неуважение към предшествениците си и пълна липса на институционална култура.

Като слабост в представянето на проф. дфн Анастас Герджиков освен бавния старт може да бъде посочено и това, че на няколко пъти не се усети да довърши Радев при явни негови гафове като споменатия отговор за Дертлиев или това, че не му напомни за личната му съпротива срещу закупуването на изтребители Ф-16 и лобирането в полза на "Грипен".

Независимо от горното проф. Герджиков категорично бе по-добрият в дебата и ако не успя да нокаутира Радев, то доста убедително го победи по точки - нещо, което нямаше как да остане скрито от телевизионната аудитория и вярвам, че ще се отрази на резултатите в неделя.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети