Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Талев след смяната на Янев: Политиката по Радевски приятели няма, има само временни съюзници

Мрежата

Талев след смяната на Янев: Политиката по Радевски приятели няма, има само временни съюзници

Талев след смяната на Янев: Политиката по Радевски приятели няма, има само временни съюзници - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на юристът Любомир Талев

КАКВО СТАНА ЯСНО ОТ СМЯНАТА НА СТЕФАН ЯНЕВ

От вчерашния кадрил със смяната на министъра на отбраната Стефан Янев - а също и със смяната на заместника му в последния момент - станаха ясни следните неща:

1. Президентът на републиката не познава законите на страната. Че Румен Радев не е много в час с Конституцията на страната стана ясно още когато Конституционният съд обяви за противоконституционен указа му за назначаване на Кирил Петков за служебен министър на икономиката. Вчера държавният глава обяви, че уволненият Янев не оправдал очакванията му като военен министър, но преди това се справил прекрасно в качеството си на служебен премиер, защото организирал честни избори. Очевидно само Радев не е научил, че основно действащо лице в изборите, довели Четворната коалиция на власт, беше служебният по онова време министър Бойко Рашков, чиито арести на политически активисти на опозиционната коалиция ГЕРБ-СДС вече биват обявявани за незаконни от страна на българския съд. И ако избори, произведени в условията на милиционерски терор над опозицията, са честни, то и новата братска за Премиера Кирил Петков държава Руанда, е шампион по демократичност на изборния процес.

2. В политиката по Радевски приятели няма, има само временни съюзници. Всички похвали от страна на президента за битността на Стефан Янев като служебен премиер, под чиято твърда ръка и ястребов поглед протече изчегъртването на всички президентски врагове от държавната машина и замяната им с хора на държавния глава, не попречиха на последния да обяви Янев за разочарование като министър на отбраната и по този начин да санкционира отстраняването му от кабинета в името на това в креслото му да седне човек, който явно се ползва с одобрението на Радев. Това очаква и всички други, хванали се на президентското хоро в похода му към едноличната власт в държавата - ще бъдат употребени за постигане на властовите амбиции на президента и захвърлени като използвани носни кърпички в момента, в който обитателят на "Дондуков" 2 прецени, че вече са вредни за въпросните амбиции. Или както казва българският народ: "Изтъкнах си платното - ритнах ти кросното".

3. Слуховете за еманципацията на Премиера Кирил Петков от президента са силно преувеличени. Голяма еуфория бе обзела в понеделник редица хора с евроатлантическа ориентация, които провидяха в поисканата от Петков смяна на Янев с човек с ясна прозападна и антипутинска ориентация като Тодор Тагарев ясен сигнал за желанието на премиера да са еманципира от опеката на президента и България да се държи като предвидима членка на НАТО и ЕС във войната на Русия срещу Украйна. Тези надежди обаче бяха жестоко попарени във вторник, когато под натиск от страна на Радев и заемащата твърдо пропутински позиции и в настоящия конфликт БСП Кирил Петков оттегли кандидатурата на Тагарев и в последния момент я смени с тази Драгомир Заков. Това показва, че разривът Петков - Янев не е бил на принципна основа, а за това кой да води бащина дружина. И че в името на това никой да не оспорва авторитета му вътре в Министерския съвет Петков е готов да приема както продължаващото опекунство на Радев (без чиято решаваща роля - да напомним - нямаше да съществува явлението Премиер Кирил Петков), така и намесата на авангарда на кремълската политика в България - БСП.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети