Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Тази година ни показа, че трябва много да се замислим какво си пожелаваме

Мрежата

Тази година ни показа, че трябва много да се замислим какво си пожелаваме

Снимка:

Мартин Димитров, Фейсбук

Тази година се оказа по-страшна и от лекоатлетка от ГДР. Още като тръгна виждаш, че ще те смаже с 200, но въображението ти е прекалено бедно, за да си представиш какво всъщност е способна да ти причини.

Всичко ни се случи през тази година. И нищо не ни се случи през тази година.
Сигурен съм, че на миналата Бъдни вечер никой не си е казал: "Хей, не искам да има пандемия!". По-скоро всички си пожелахме да сме здрави, богати и щастливи, каквото и да означава това. Никой не си пожела да няма пандемия, защото нямаше пандемия. Това е като с войната: да няма война си пожелават само онези, които живеят във война.

Само че, докато ние броим нечетни ястия, а хипстъри месят погачи по древните рецепти на бабите си, този свят продължава да бъде едно доста неуредено място, в което хора продължават да ядат прилепи и само с една хапка могат да зачеркнат както коледните ти молитви, така и рецептурника на баба ти.

Тази година ни показа, че трябва много да се замислим какво си пожелаваме. Ще е чудесно желанията ни да надхвърлят дребнавите мечти, свързани с битовата ни уредба, както и с това Бог зорко да бди над предстоящите ни сделки. Желанията и пожеланията ни трябва да са много по-емпатични.

Тази година много невярващи загубиха близки. И много вярващи загубиха близки. Умряха скептици. Умряха оптимисти. Умряха хора, които си носиха маските. И всички тези хора заслужаваха днес да са с нас. На тази Коледа ще има болезнено много празни места.

Тази година трябва да ни научи, че всички ние трябва да спазваме общи правила. Дори и да не ги харесваме, дори и да ги намираме за глупави. Тази година трябва да ни научи, че само когато се пазим един друг, тогава можем да се опазим. И да се спасим един друг.

Тази година поискахме промяна. И тя не се случи. Ще ви призная нещо, което сигурно мнозина няма да приемат - освен погубеното време и енергия, нищо кой знае колко драматично няма в неслучилата се промяна.

Защото, промяната не се случва с пожелания, тя се случва с усилия. Тя не е празнична магия, а системно и ежедневно излизане извън зоната на комфорт. Промяната е много повече от протест, истинската промяна е начин на мислене.

И никой не казва дали усилията ни за промяна са били малки или големи - това няма особено значение. Очевидно е, че усилията на всички ни трябва да са повече. И трябва да приемем това, ако искаме промяна.

Сега, като си прочитам статуса, не звучи като статус, особено подходящ за навечерието (което е сутринта) на Бъдни вечер. Затова: да си пожелаем повече смелост, повече кураж и да бъдем повече заедно. И да бъдем всички заедно: достатъчно хора изгубихме през тази година. 

Тази година се оказа по-страшна и от лекоатлетка от ГДР. Още като тръгна виждаш, че ще те смаже с 200, но въображението...

Публикувахте от Martin Dimitrov в Четвъртък, 24 декември 2020 г.  

Коментари (1)

Тартаковер Добре написано.
24.12.2020 17:15 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още