Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Терзийски: Изявленията на Шишков по казуса с винетките в с. Пролеша са от типа флашмоб

Мрежата

Терзийски: Изявленията на Шишков по казуса с винетките в с. Пролеша са от типа флашмоб

Терзийски: Изявленията на Шишков по казуса с винетките в с. Пролеша са от типа флашмоб - Tribune.bg
Снимка:

От Фейсбук профила на бившия шеф на АПИ  Георги Терзийски

Досега не съм коментирал изказвания на министър Шишков, за да не поставям АПИ, уважаваните от мен колеги, в спорове на политическата плоскост. Но днешните му изказвания по казуса с натрупаните нарушения на жители на с. Пролеша ме провокираха да разкрия с факти кой кого е излъгал. След заседанието на 19.02.2020 г. /а не както уверено твърди министър Шишков датата 28.02./ проведохме поредица от срещи в сградата на АПИ и на място с кметове и жители на населени места на територията на Столична община - Бистрица, Панчарево, Нови Искър, Локорско и др.

С тях обсъдихме възможностите и процедурата за освобождаване от винетна такса на участъци от пътища около София. След изпълнената процедура от Столична община на 28.02.2020 на свое заседание /на което аз не съм присъствал, а министър Шишков твърди обратното/

Министерски съвет прие решение, с което бяха освободени конкретно упоменати участъци по километража, който ГИС експертите на двете страни бяха установили с проверки. Подчертавам, на територията на Столична община. Нито преди това решение, нито след неговото приемане съм водил разговори с представители на Община Божурище или намиращото се в нейна територия с. Пролеша. Защо?! Министър Шишков, като добър градоустройствен експерт, знае много добре отговора на този въпрос. Границата на Столична община е до разклона за Божурище. От там път I-8 навлиза в територията на Община Божурище, от която няма нито искане за освобождаване, нито ангажимент за поддържане на участъци.

Така от пътя от София до Пролеша остава освободен само упоменатият по-горе участък, както е записано в решението, публикувано в ДВ бр. 19 от 06.03.2020 г. Дори в отговора на министър Аврамова в Народното събрание от 28.02.2020 г. се съдържа информация за участъци от пътища само на територията на Столична община. Защото така е зададен въпросът от народните представители. Тези обстоятелства обаче не отнемат възможността на жителите на с.Пролеша да пътуват по маршрут, който не предполага винетна такса. За целта трябва да преминат през центъра на гр. Божурище и да продължат за селото, а не да пътуват по бъдещата магистрала „Европа“. Без да засягам юридическата страна на получените уведомления за извършените нарушения, ме озадачи мълчанието по обстоятелството, че жителите получават известията си с голямо закъснение. Какви биха могли да бъдат причините, след като оставихме договори с „Български пощи“ за пликоване и връчване на фишове, мобилните екипи бяха инструктирани да спират и предупреждават за нарушения водачите, както и да заплащат на място компесаторна такса?! Осигурена беше възможност за проверка за нарушения на страниците на АПИ и националните доставчици. Бяхме в процес на разработване на процедура за уведомяване на нарушители, закупили винетки по електронен път и дали съгласие за получаване на съобщения. Ресорният член на УС на АПИ проф. Олег Асенов би завършил тази процедура и би въвел още полезни решения за улесняване на потребителите ако не беше освободен от министър Комитова, на която арх. Шишков беше съветник и зам. министър.

Това са фактите, които би трябвало да знае министър Шишков. Изявленията от типа флашмоб може да са ефектни от гледна точка на ПР, но не помагат нито на АПИ и Националното тол управление, които от година и половина са във филма „Голямата ваканция“/използвайки стилистиката на министъра/, нито на потребителите на пътищата. А иначе всеки може да прецени обективно, съобразно фактите, кой, кого и кога е излъгал!

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати