Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Тихомир Безлов: След „острова на Борисов“ – „спалнята“. Това вече не работи, няма въображение

Мрежата

Тихомир Безлов: След „острова на Борисов“ – „спалнята“. Това вече не работи, няма въображение

Снимка:

„Има софтуер с алгоритми, които правят чудовищно добри фалшификати“, казва анализаторът

Интервю на Юри Велев, 24 часа, с Тихомир Безлов, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията

- Г-н Безлов, как ви изглеждат снимките и записите, които се пускат, за да ударят Бойко Борисов?

- Нищо неочаквано. На мен ми изглежда като част от линията с есемесите. Ако си спомняте, имаше „информации“ за „гръцкия остров на Борисов“. Сега – „спалнята на Борисов“. Някакво особено въображение не виждам.

- Изглеждат ли ви снимките автентични?

- За спящия Борисов не мога да преценя, но за другите - съвременните възможности за монтаж са чудовищни. Трябва експертиза, друг е въпросът колко може да се направи вярна експертиза след копирания, прехвърляния. Пък и не ми е много ясно защо трябва да си държиш кюлчета злато в нощното шкафче. Но всъщност целта е да се поддържа линия на интерес към компроматите.

- Защо, каква може да е крайната цел?

- Пускането на такива истории преди избори се прави, за да вземаш електорат. Но сега има много време до изборите - явно искаш да предизвикаш нестабилност. Предния път, когато се пускаха такива неща, контекстът беше, че имаше протести и предстояха предсрочни избори (началото на 2013 година). Сега няма такава ситуация. Може да става дума за някаква форма на отмъщение. Изглежда ми като „арабско“ усилие, от арабска дестинация.

- Какъв може да е резултатът?

- Струва ми се, че не може да предизвика нищо особено. Твърдият електорат на Борисов не може да го разклатиш, а тези, които са анти-Борисов, така или иначе са срещу него. От това, което наблюдавам в моята среда във Фейсбук впрочем, дори големи врагове на Борисов не шерват, включително записа. Няма интерес.

От това, което сме виждали дотук, този инструмент не работи. Пък и таймингът е грешен. В началото, когато взеха да се появяват есемесите, заразата от COVID-19 беше тръгнала надолу. Сега обаче има връщане на коронавируса и нарастваща тревожност от това.

Тази тематика дори леко доскучава. Какво ти дава тя? Мен, да речем, сега ме интересува какво ще стане с икономиката, какво ще стане с вируса.

Този тип истории - записи, снимки - се износиха, има някаква умора.

- От компромати?

- От този жанр - да речем „на интимните подробности“.

- Съвременната техника какви възможности дава да се правят качествени фалшификати на звукове, образи?

- Съществуват уникални фалшификати, включително клипове, на които уж е Обама, Тръмп, много добре монтирани, като се използват „умни“ алгоритми, които много добре успяват да имитират говорене, жестове, и се получават невероятно добри монтажи.

Adobe например направиха програма за звуков монтаж, която за звуците е това, което е фотошопът за изображенията.

С нея може да се създава “говор” на хора, като се използват срички от техни изказвания, монтират се и са абсолютно неразличими. И това е софтуер за обикновени, масови потребители, дори не става дума за това, което могат да правят експерти с професионални умения.

Така се стигна дотам, че в някои държави не се приема телефонният запис за доказателства в съда, защото се смята, че може да се монтира.

За да се приеме като доказателство, трябва да е от микрофонче, специално разузнавателно средство, монтирано специално за целта. Това е, за да не можеш да влияеш на цифровите носители.  


Коментари (1)

Джедай Тотю Е, ама може ли така бре, г-н Безлов? Може ли така немилостиво да попарите възторжените гъзосмуци на червенобузия чукундур Прокопчо Разградски, Божко Дубайски, Банку Васил Белградски, както и на пребиваващите на топло Арабаджиеви, мазните Баневи, Миню Стайков, а отскоро и на дуета „Бобокови брадърс“? Ами че те ще са толкова разочаровани, че два дена цвърчаха ей тъй – напразно – а сега Вие казвате, че „Adobe например направиха програма за звуков монтаж, която за звуците е това, което е фотошопът за изображенията“. Бива ли така, без жалост, да им отнемете илюзиите, които хранят и които ги хранят?
19.06.2020 16:35 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още