Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Тома Биков към Слави, Христо, Мая и Корнелия: Време е да кажете не какво няма да правите, а какво ще правите!

Мрежата

Тома Биков към Слави, Христо, Мая и Корнелия: Време е да кажете не какво няма да правите, а какво ще правите!

Тома Биков към Слави, Христо, Мая и Корнелия: Време е да кажете не какво няма да правите, а какво ще правите! - Tribune.bg
Снимка:

От профила във Фейсбук н Тома Биков, ГЕРБ

За разлика от системата „Ти броиш“, ЦИК вече са готови с изборния резултат и доколкото виждам никой не го оспорва.

Предизвикателствата пред обществото остават. В най-краткосрочен план това са здравната криза и икономическите последствия от нея. Икономическите и социалните мерки, които настоящото правителство предприе са до юни. Следващото правителство трябва да приеме нови. Освен това, новият парламент трябва да приеме актуализация на бюджета. Паралелно трябва да се управлява здравната криза и организацията на здравната система. Това са само първите предизвикателства пред новия кабинет.

По време на кампанията Има такъв народ, Демократична България, Изправи се мутри вън и БСП обещаваха, че ще свалят ГЕРБ от власт. Днес могат да го направят. До момента не съм чул нито един от техните представители да обсъжда икономическите и здравните предизвикателства. Те обсъждат дали да ходят още веднъж на избори.

Цяла кампания те обясняваха, че на площада са били едно цяло, а сега се оказа, че не били. Най-ранната дата за нови избори е средата на юли. След това не е ясно какво ще стане. До тогава обаче, ако няма парламент и редовно правителство, няма да има никакви икономически и социални мерки и никаква организация на туристическия сезон. Не съм чул дори спекулация за евентуален кандидат за министър-председател, да не говорим за министър на финансите.

От лидерите на тези партии не съм чул дори мнение, каква би трябвало да бъде формулата на новото управление - експертно, програмно или политическо. Чувам предизборни лозунги и бурни обсъждания дали лидерът на втората политическа сила Станислав Трифонов е чалгар или музиката му има стойност. Все едно не сме в криза, а в дискотека.

Президентът, който иначе много приказва не е казал и дума по темата какво очаква от този изборен резултат. Признава ли го или не го признава? Ако той не иска да говори с ГЕРБ, то поне е длъжен да говори с опонентите на ГЕРБ и да поеме отговорност за следизборното им събиране и коалиране. Ако те не са в състояние да сформират общо управление, то нека да се ходи на избори, но да е ясно кой носи отговорността за хаоса, който ще последва.

След няколко дни настоящото правителство ще бъде в оставка и до тогава трябва да бъде пределно ясно какво ще се случи поне в рамките на следващите два месеца. Какви са плановете на Христо Иванов, Станислав Трифонов, Мая Манолова и Корнелия Нинова за следващите два месеца? Не питам за хипотетичното и абстрактно „демонтиране на модела“ и останалите лакардии, а за това, кога започват преговорите за нов кабинет и какви са конкретните предложения за параметрите на бъдещото управление според различните преговарящи. Какви са параметрите на техния патрон Румен Радев?

Нали всички имат програми, идеи и експерти? Тук изобщо не поставям стратегически въпроси, като преговорите със Северна Македония, Зелената сделка и дори Плана за възстановяване на ЕС. Питам за следващите два месеца. Отговорите на всички тези въпроси със сигурност не се съдържат в клишетата „Ще разграждаме модела“ и „Няма да крадем“. Защото е време да кажете не какво няма да правите, а какво ще правите.                                                                                                                                         


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати