Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. „Труд“: Военни крият истината за смъртта на ст. лейт. Тодор Манчев

Мрежата

„Труд“: Военни крият истината за смъртта на ст. лейт. Тодор Манчев

Труд: Военни крият истината за смъртта на ст. лейт. Тодор Манчев - Tribune.bg

Ст. лейт. Тодор Манчев е бил под смазващ натиск, протеже на президента Радев замита случая

Източник: в „Труд“

Военните полицаи, разследващи причините за трагичната смърт на 31-годишния старши лейтенант Тодор Манчев, замитат случая. Това става ясно от докладна записка на полк. Диман Георгиев, началник на отдел във „Военна полиция”, която той е внесъл в Инспектората на Министерство на отбраната и Президентството.

Полк. Георгиев е поискал среща с изпълняващия функциите шеф на „Военна полиция” полк. Ивайло Сотиров, който отказал да го приеме и се стигнало до скандали в коридорите на службата, съобщи сайтът „Блиц” и публикува факсимиле от документа.

Скандалът избухва дни, след като служебното правителство предложи полк. Сотиров за генералски чин и титулярен началник на „Военна полиция”. Сред фуражките не е тайна, че полковникът е протеже на президента Радев и той е чакал тези предложения, преди кабинетът на Янев да сдаде на гласувано в парламента правителство.

Както писа „Труд”, на 19 юли офицерът Манчев бе открит мъртъв в спалното помещение на полигона „Ново село”. Основната версия е самоубийство със служебно оръжие и е образувано дело от Военно-окръжната прокуратура в Сливен, което е възложено на военен следовател. Паралелно с това със заповед на полк. Сотиров е назначена комисия от „Военна полиция”, която да провери всички факти и обстоятелства за инцидента.

Манчев е бил в екипа, осигуряващ логистиката на учението „Swift Response”, при което на 11 май командоси от САЩ нахлула в цех на частна фирма край летище „Чешнегирово”.

За случая се разбра в края на същия месец, Манчев получил наказание „забележка”, а двама негови шефове от Пловдив били уволнени.

В своята докладна полк. Георгиев сочи, че на 22 юни - месец преди трагичния инцидент, му се обадил бащата на офицер Манчев с думите: „Страхувам се, че ще убият момчето ми. От дни го викат да го разпитват и тормозят. Днес го държат от часове. Страхувам се, че ще му посегнат”.

В докладната си записка полк. Диман Георгиев задава 8 въпроса на колегите си, разследващи причините за смъртта на младия офицер. Най-важния от тях е защо комисията не е била запозната с писмените обяснения на Манчев по инцидента с американците в Чешнегирово, за която е знаел и. ф. Директор на „Военна полиция” Ивайло Сотиров.

За смъртта на ст. лейт. Тодор Манчев във Военно-окръжна прокуратура-Сливен е образувано досъдебно производство. Внезапно възникналият трагичен случай налага своевременно изясняване на множество обстоятелства и на местопроизшествието, и в местоработата на починалия. Затова делото е взето на специален надзор от Военно-апелативна и Върховна касационна прокуратура.

Досега са назначени съдебно-медицинска, две химически, балистична и техническа експертизи. Събират се писмени доказателства и са планирани в интензивен ред разпити на свидетели, имащи отношение към предмета на доказване, съобщиха от прокуратурата.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети