Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Цеков: Г-н Радев да започне да се съветва с непробити от чуждите посолства експерти

Мрежата

Цеков: Г-н Радев да започне да се съветва с непробити от чуждите посолства експерти

Цеков: Г-н Радев да започне да се съветва с непробити от чуждите посолства експерти - Tribune.bg

От Фейсбук профила на Борислав Цеков, международен анализатор и експерт по Конституционно право

Президентът Радев заявил, че били „абсолютно несъстоятелни твърденията, че щом България иска равноправие на македонските българи, гарантирано в Конституцията, на свой ред РСМ реципрочно може да поиска македонско малцинство в България“. И допълнил: „Нека не забравяме, че нашите конституционни уредби са коренно различни – българската Конституция предвижда закрила на индивидуални права, докато македонската Конституция се основава на защитата на колективни права на части от народи, така че няма как това изобщо да се случи“.

Това е напълно несъстоятелно твърдение и е достойно за съжаление, че в такива ключови за националните интереси въпроси българският държавен глава и промотираното от него правителство на К. Петков имат подобни неадекватни и вредни за България позиции по македонския въпрос.

Първо, г-н Радев в поредица от свои изказвания не се е застъпвал просто за „равноправие на македонските българи“, а за вписването на македонските българи в македонската конституция, като държавотворен народ.

Второ, това че нашата Конституция защитава индивидуални, а не колективни права, не е абсолютно никаква пречка за РСМ да повдига въпроса. Просто ще иска не колективни малцинствени права, а „права на лица, които принадлежат към македонски етнос или малцинство“. Повтарям и потретвам - никаква пречка! Добре е г-н Радев да се запознае със смисъла и съдържанието на Рамковата конвенция за защита на националните малцинства и българската декларация към нея, за да разбере за какво става въпрос.

Българското искане, формулирано с апломб като някакъв „принос“ от президента Радев (а всъщност подсказано от едно посолство) - за вписване на българите в македонската конституция, е напълно достатъчно за ответно искане от Скопие българските власти да осигурят условия за лицата, които уж принадлежали към „македонския етнос“ да изучават „майчин македонски език“ в училище, да се защитават от властите у нас правото на „македонска идентичност“, правото да се сдружават лица с „македонска идентичност“, както например нерегистрираната ОМО „Илинден“ и пр.

Всичко това на популярен език се нарича: „Скопие да поиска „македонско малцинство“. Но всъщност, държавното ръководство в Скопие очевидно е доста по-компетентно и по-загрижено за националните интереси от българското и ответната претенция ще бъде именно в посока индивидуалните права, така че да съответства на българския конституционен ред. Добре е, г-н Радев поне да започне да се съветва с компетентни и непробити от чуждите посолства експерти, а не с такива елементарни хватки да се опитва да подвежда българската общественост. Никому няма да се прости национално предателство, както и да въртят и сучат управляващите! Това трябва да е ясно!


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети