Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. Цеков обяви решение на КС: Понятието „пол“ следва да се разбира само в неговия биологичен смисъл

Мрежата

Цеков обяви решение на КС: Понятието „пол“ следва да се разбира само в неговия биологичен смисъл

Снимка:

Юристът Борислав Цеков обяви решение на Конституционния съд, според което понятието „пол“ следва да се разбира само в неговия биологичен смисъл. Така на практика се изключва напълно според Конституцията понятие като „трети пол“, каквото през последните години беше направен опит да бъде въведено. Цялото решение на Конституционния съд може да видите ТУК

Ето какво написа Цеков във Фейсбук:

Великолепно решение на Конституционния съд.

Категорично "НЕ" на джендър-идеологията - тази нова анти-научна "лисенковщина" - проповядвана от либерал-прогресистите и брюкселската плутокрация.

Конституционният съд, в продължение на своята практика, с която отхвърли Истанбулската конвенция, днес постанови еднозначно: "Понятието „пол“ според Конституцията следва да се разбира само в неговия биологичен смисъл".

В мотивите на решението се подчертава изрично:

"... в Конституцията на Република България (а следователно - и в българското право, чиито фундамент е именно Конституцията), понятието „пол“ като обуславящо личния и семейния статус на гражданите има само биологично съдържание. Съдът обръща внимание, че според установената му практика всяко незачитане на неговите актове „е нарушение на самия основен закон, защото засяга основните принципи, залегнали в чл. 4, ал. 1 за правовата държава, която се управлява според Конституцията и законите в страната“ (Решение № 8 от 2010 г. по к.д. № 2/2010 г.). Именно във връзка с това „принципът на правовата държава изисква съобразяване с решенията на Конституционния съд като част от действащото право и точното им изпълнение“. Дадените от съда тълкувания и правни оценки трябва да се съобразяват в тяхната цялост, да не се изваждат от контекста и да не им се придава смисъл, какъвто решението не съдържа (Решение № 1 от 2013 г. по к.д. № 5/2012 г.)."  


Топ новини

виж още

Актуална тема