Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Мрежата
  3. „168 часа“: Цунами се надига срещу Радев

Мрежата

„168 часа“: Цунами се надига срещу Радев

Снимка:

Анализ на Диляна Ценова Гогова – журналист и писател за „168 часа“

 

Слави за сетен път ще блокира създаването на управленска коалиция, без да става от леглото

По последни данни 11 юли бележи не края на кризата, а началото на криза без край. Навред се говори, че депутатите пак няма да излъчат кабинет и временното управление ще се проточи с месеци. В либерални рупори като "Медиапул" този мрачен сценарий надлежно е описан под заглавието: “Как служебното правителство може да стане редовно”. Основната теза е, че трети парламентарен вот няма да има, просто системата не би издържала. През ноември Румен Радев печели втори мандат и облечен в народното доверие, бива провъзгласен за единствен гарант на политическата стабилност. Неговият кабинет се бетонира, съвсем неусетно, като под упойка, България се превръща в президентска република.

 Радев побърза да каже, че не иска и да си мисли за пореден провал на Народното събрание, но дори площадните стратези, които довчера го приемаха за достоен другар по оръжие във войната с ГЕРБ, днес вече не му вярват. Перспективата летецът да се превърне в диктатор никак не им допада.

 Фенове на Слави, Мая и градските прогресисти дори не повдигнаха вежди, когато прехваленият харвардски възпитаник в служебното правителство назначи действащ културист за шеф на НАП. Напротив, пляскаха и припомняха, че и Шварценегер бе губернатор на Калифорния. Толкова се бяха захласнали от възторг, че трескаво търсеха оправдание за Бойко Рашков, новия жътвар в МВР, който плаши журналисти с уволнение. Възходът на онеправданите вървеше идеално, докато президентският сценарий не се разчу, той дойде и преобърна целия им свят. Не че по принцип протестните формации са против да влезем в безкраен изборен цикъл, докато не премахнем ГЕРБ напълно, но планът има една очевидна слабост – всички освен Радев търпят поражение. Ако партиите и през юли не се разберат, потенциалът на парламентарната демокрация се изчерпва, за трети рунд никоя няма да събере сили.

И не щеш ли, системните се отърсиха от транса и взеха да се окопитват. Като най-пъргав Христо Иванов скочи пръв и се провикна: “Да се съюзим около ангажимента новият парламент да излъчи правителство!”. Наблюдавайте ги, все едно са им подпалили опашките. Същият Христо Иванов с прословутата си непоносимост към токсичната хунта вече говори не за “невъзможен”, а за “труден” диалог.

В интервю за “24 часа” водачът на “Да, България” лансира предпазливо: като психотерапевт тезата, че сближаването с ГЕРБ минава през “преодоляване на авторитарно-корупционния модел”. С други думи, допуска, ако Борисов се оттегли, партията му да получи шанс да си стисне ръцете с прогресивните сили. Изглежда, Иванов бърза да поведе тренда, като напипа пръв баланса, та да се окаже финално не друг, а новият Артур, събрал рицарите около кръглата маса. Твърде амбициозна идея за човек с неговия непостоянен авторитет, но все пак идея, а не пореден компромат, закана за чегъртане или друга гръмка глупост. Явно на чекмеджето му минава времето. Този плах опит на ДБ за стопяване на ледовете всъщност осветява новия фронт – вече не са всички, начело с Радев, срещу ГЕРБ, а всички, барабар с ГЕРБ, срещу Радев. Като цунами ще го връхлетят, защото болните му амбиции го превърнаха в огромна заплаха за Матрицата. А тя винаги оцелява.

Ще спрат да плашат с арести и ще заговорят благо за осъзнатата си отговорност, “рационалните предложения” на ДПС, “безспорната експертна готовност” на БСП, “незаменимия управленски опит” на ГЕРБ, “линията на диалог и разбирателство”, отстоявана от ДБ, че даже и за “последователната политическа позиция” на ВМРО. Това предаване ще се излъчва вече на друга честота.  


Коментари (22)

attropo Ами ПРОСТАЦИТЕ,за които гласуваха ЧАЛГАРИ И ПРОСТАЦИ,почнаха да разбират че онова не е това и това изобщо,ама изобщо не е същото.
Сложно и безсмислено,нали другари ПРОСТАЦИ?!?
Също като вашите действия на лиляво-пембените кАмунисти,зовящи се борци за демокрация!
гаргамел бойкикев,дебелото *тяло*,разградското прокурорче,генчо педалския адвокат,галевица или миризливата сливенска стара мома - демократи!?!?!
Остава ортодоксалното комунистическо отроче,железарчето с измислени титли минетоф да ви направи една скулптурна група - тенеке има доста във вторични суровини.И непрекъснато да се озвучава от учиндолския чалгар.
21.05.2021 17:05 / Отговор
Радка Христова Браво!
22.05.2021 09:00
Тартаковер Никакво цунами не се надига срещу Радев, вълни цунами вероятно се надигат в организма на тази дама. Топли, студени... За съжаление природата и времето вървят неумолимо напред.
А бяха хубави младежки години, когато и тя беше в "Ку Ку". Както и Бойко Василев, днес водещ "Панорама", Любен, Росен Петров, Слави, Зуека, Курумбаша, Евтим...
Но...това е. Има един от най-известните филми от началото на миналия век- "Отнесени от вихъра". Сега й е останала само завистта и злобата. А "цунамите" ще направят отново Радев президент. Защото е достоен човек и го заслужава !
21.05.2021 18:57 / Отговор
Glassauge Румене, ти ли си бе?
21.05.2021 20:05
ТИК...ТАК...ТИК..ТАК Часовника тиктака и времето си тече . остават няколко месеца до края на мандата и когато всичко свърши и протекциите за недосегамият днес злодей паднат в канала , Гешев и компания ще го подгонят с обвинения за подривна дейност , грубо газене на конституцията и за държавна измяна .
21.05.2021 20:26
Тараканеца си бае винаги едно и също, нали е преживно добиче. Татарче болно и болшевишко, а искаш ли едно цунами изотзаде от Киро Бизоньо, а?
21.05.2021 21:07
Мина Твърде добре познава екипа на Слави ,значи му е била секретарка. А и е наясно с горещите вълни...
21.05.2021 20:27 / Отговор
кесо Такова развитие на ситуацията естествено ще има със сигурност, но само до етапа посочен от авторката Диляна Ценова, когато разните политически идиоти като Бай ви Ристю десантчика и джобния генерал осъзнаят, че са били само играчки в голямата игра на комунистическо-кремълските превратаджии по овладяването на властта. Очертаната от авторката по-нататъшна картина няма никакви шансове да се реализира след като щатните политически идиоти като Бай Ристю и Гнома "успешно" избиха зъбите на демократичната общност и сега тя дори не е в насипно състояние, а е разпокъсана, воюваща със себе си/за радост на мракобесите/, мразеща се и напълно неспособна на каквито и да било ответни действия. А българското общество вече няма нищо общо с това от времето на януарските протести 1997 г., когато младите, образовани и все още политически грамотни българи взеха нещата в свои ръце. За съжаление такива като Слави Трифонов си свършиха зловещата работа по чалгизацията на младежта и несамо, а на целия ни живот.
21.05.2021 20:56 / Отговор
любопитко Витко Ама той Банго Чалгаря още ли си мецка само в сурат-тефтера, докато бриха коронясъл се, дома на миндера? Това са само метафори, ако пита Африканския шебек, случайно.
21.05.2021 21:15
Дрън дрън а той мафиотът Борисов ги образова много. Циганизира и опростачи българите, и ги научи да си крадат с негова помощ. Срам и позор за България.
21.05.2021 22:16
До Дебила Стига преписва и повтаря като папагал ! Измисли нещо от себе си!
22.05.2021 12:16
ЬЯА АМИ НЕКА ПРЕЗИДЕНТА ДА УПРАВЛЯВА 1 ГОДИНА.КВО ПО ДОБРО ОТ ТОВА! ЩЕ СЕ СПЕСТЯТ СТОТИЦИ МИЛИОНИ ОТ ПАРЛАМЕНТА И ПАРТИИТЕ!ПЪК И ЩЕ ИМА ДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ ДА ГИ НАТИКА ПО ЗАТВОРИТЕ КОРУМПИРАНИТЕ ЧЕКМЕДЖЕТА
21.05.2021 22:12 / Отговор
комер е колко трябва да си тъпо парче че да вярваш на измислени чекмеджета ??? по-корумпирани от комунистите няма . а тези милиони дето ще се спестят ще ги окрадат пак те --- превратаджиите . най -лошия период за държавата настъпи с тоя неграмотен фатмак и с тая злоба до него--- вицето.
23.05.2021 00:43
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още